Terug

Alle informatie over insectvriendelijke planten in één oogopslag

Inhoudsopgave

 

Insectenplanten hebben nu een hoge prioriteit. Natuurbehoud en het behoud van biodiversiteit zijn vooral belangrijk voor de jongere generatie. Een wereld zoals die nu bestaat, zou ondenkbaar zijn zonder bijen en de vele andere insecten. Insecten zijn schakels in de voedselketen en vooral bestuivers van veel bloeiende planten. Zonder hen zouden er nauwelijks vruchten en zaden van planten zijn. De hele flora en daarmee de voedingsbasis van het dierenleven zou volledig worden verstoord. Het is des te belangrijker om de insectenwereld te behouden en te beschermen.

Insectvriendelijke planten ontwikkelen uitgesproken meeldraden met stuifmeel, zijn meestal ongevuld en hebben een oorspronkelijk karakter. Meestal zijn het pure soorten, vaak ook inheemse wilde planten.

 

De diversiteit aan insectvriendelijke tuinplanten is groot. Winterharde vaste planten en meerjarige kruiden, perkplanten en zomerbloemen, bomen en heesters staan ​​op een rij in een bloemenensemble, dat het hele jaar door beschikbaar is. De zonminnende lavendel (Lavandula), oregano (Origanum) of tijm (Thymus) zijn populair. Evenzo verrukken eenmalig bloeiende rozen, bijenboom (tetradium), asters (aster) en bergsteentijm (calamintha) iedere stuifmeelverzamelaar. Vooral de kruisbloemigen, madeliefjes en muntfamilies trekken op magische wijze insecten aan.

De diversiteit aan insectvriendelijke planten is enorm en maakt het moeilijk om te kiezen. Insectvriendelijke zadenmix en aanbod van planten vindt u in speciaalzaken. Uw aanplant en verzorging verschillen niet van die van andere tuinplanten. Water geven, bemesten en snoeien van de insectenplanten maken deel uit van het reguliere onderhoudswerk. Eenjarige en tweejaarlijkse bijenfavorieten mogen verdorren en de zaden rijpen. Ze planten zich op natuurlijke wijze voort en zorgen zelf voor hun nageslacht.

 

Het is vergelijkbaar met bijenplanten voor het balkon. Men gebruikt insectvriendelijke kruiden, zomerbloemen of vaste planten voor bakken en potten. Met kruiden slaat u twee vliegen in één klap. Enerzijds bevordert u de insectenwereld, anderzijds kunt u zelf oogsten. Wie de voorkeur geeft aan een insectvriendelijke sieraden, kan kiezen voor bloeiende vaste planten of zomerbloemen. Kattenkruid (Nepeta x faassenii), bossalie (Salvia nemorosa) of het meisjesoog (Coreopsis) zijn vaste planten die van de zon houden. Tijdens de bloei worden ze teruggesnoeid, waardoor ze weer gaan bloeien. Eenjarige en tweejarige zomerbloemen in bakken, kuipen of potten zorgen voor meer bloeiplezier. Ageratum (Ageratum houstonianum), grote leeuwenbek (Antirrhinum majus), goudsbloemen (Calendula officinalis), zonnebloemen (Helianthus annuus) of vanillebloemen (Heliotropium arborescens) bloeien soms maandenlang en ontvangen altijd zoemende bezoekers. Water geven en matige bemesting maken deel uit van de plantenverzorging op het balkon. Het knippen en schoonmaken van uitgebloeide bloemen mag niet worden verwaarloosd. Dit werk is zinvol, omdat het de bloeiperiode van de insectenplanten aanzienlijk verlengt en bijen voor langere tijd van voedsel voorzien.

 

Verdere Informatie

Bloemen en planten voor bijen en insecten liggen op ieders lippen en vervangen steeds meer de balkonklassiekers van de afgelopen decennia. Een leuke trend, want insectenplanten doen qua bloeiplezier en kleuraccenten geenszins onder voor traditionele balkonplanten. Ze hebben alleen het voordeel dat ze door hun oorspronkelijkheid een waardevolle voedselbron zijn voor de zoemende dierenwereld. Bijen, hommels en vlinders vinden stuifmeel op uitgesproken meeldraden. Ook kunnen wij profiteren van insectvriendelijke planten. Er zijn veel kruiden te vinden, die geur en smaak in de keuken toveren.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee