Terug

Hoge gipskruid verzorging (Gypsophila Paniculata)

De imposante struik valt op daar haar wolkenachtige kogelronde vorm met de sluierachtige takken. De meerjarige sierplant is rijkelijk vertakt. Zeer decoratief zijn de hele kleine witte bloemetjes die van juli tot september de struik sieren. Afkomstig is het gipskruid uit Centraal Europa en Azië.

 

Standplaats

De warmteminnende bloeier geeft de voorkeur aan een zonnige plaats met een droge tot matig vochtige bodem. Het winterharde gipskruid reagiert nogal gevoelig op ophopend vocht en moet daarom in een doorlaatbare bodem worden geplant.

 

Verzorging

Als het gipskruid in bloei staat moet het naar behoefte worden gesteund. Als het gipskruid direct na de bloei wordt teruggesnoeid is er vaak nog een tweede bloeiperiode in de late zomer. Hiervoor dienen de verwelkte bloemen tot de bovenste bladeren van de steel worden teruggesnoeid.

 

Groei

De filigrane struik kan tot 100 cm hoog en 150 cm breed worden. Het hoge gipskruid is zomergroen en compact. De zachtrose bloeiende soort “flamingo” kan zelfs 120 cm hoog worden. Een laaggroeiende soort is “pink festival” met 40 cm hoogte.

 

Vermeerdering

Door zaaien of deling in het voorjaar.

 

Gebruik

De traditionele boerenstruik is in combinatie met krachtige kleuren een waardevolle snijbloem voor mooie bloembossen. Ze wordt ook graag als gedroogde bloem gebruikt. Prachtig bij rozen. In een bloemperk ook mooi als luchtig beeld.

 

TIP

Ook mooi solitair en tegen een donkere achtergrond.  

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee