Terug

Hisbiscus op de juiste manier planten, verzorgen en gebruiken

Zomerse bloem- en vaste plantentuinen hebben veel te bieden. Soms ziet u bloemen in XXL formaat, waar u alleen maar van kunt genieten. Indrukwekkende bloemdiameters van meer dan 30 centimeter zijn niet ongewoon. De vorm van de bloem suggereert dat het een hibiscus moet zijn. En inderdaad, de enorme bloemen behoren tot de meerjarige hibiscus (Hibiscus moscheutos), ook wel bekend als de reuzenhibiscus. Bij de hibiscus is de eerste gedachte aan de bekende chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis). We houden deze plant als potplant en als kamerplant en is enorm populair. Tuinders kennen ook de althaeastruik of septemberroos (Hibiscus syriacus). Als bladverliezende struik siert hij veel tuinen en wordt hij vaak gebruikt als haag en alleenstaande struik. In vergelijking met zijn broers en zussen is de meerjarige hibiscus tot nu toe niet erg gebruikelijk en nauwelijks bekend. Met tal van nieuwe soorten de laatste jaren wordt de meerjarige hibiscussoort steeds populairder en ziet u hem vaak in tuinen.

Botanisch is het de soort Hibiscus moscheutos, wereldwijd een van de meer dan 400 soorten uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). De zuivere soort staat bekend als moerashibiscus en komt oorspronkelijk uit het oosten en zuiden van de Verenigde Staten.

In milde streken ontkiemt de meerjarige hibiscus in april uit een meerjarige wortelstok, een bladverliezende scheut tot wel twee meter hoog. De planten groeien snel en krachtig op geschikte standplaatsen. Op de spruiten worden afwisselend breed eivormige bladeren met een lengte tot 20 cm gerangschikt. De opvallende bloemen ontwikkelen zich in de zomer, soms al in juni. Bij de oorspronkelijke soorten hebben ze de grootte van de palm van uw hand. De felgekleurde en gecultiveerde vormen zijn twee keer zo groot. Met een bloemdiameter van 30 cm verdienen ze echt de naam reuzenhibiscus. Qua kleur komen de cultivars met witte, roze of rode bloemen, in effen, verlopende of gestreepte kleuren. Een klein smetje is dat elke bloem maar een dag meegaat en dan vergaat. Wie daarna hoopt op een natuurlijke zaadvorming komt bedrogen uit. De bestuivende insecten zijn bij ons niet inheems.

De meerjarige hibiscus is nog een zeldzaamheid in ons land. De extra grote bloemen zijn echter een garantie dat de sierheester in de toekomst vaker in landgoed- en vaste plantentuinen te zien zal zijn. Het snijdt ongetwijfeld een goed figuur en blijkt een indrukwekkende blikvanger te zijn.

 

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de hibiscus op de juiste manier geplant?

De meerjarige hibiscus is te vinden als potplant. Planten die in potten worden gekweekt, hebben het voordeel dat ze niet gebonden zijn aan specifieke planttijden. Idealiter wordt hij in het voorjaar geplant, zodat de vaste plant zich op zijn standplaats kan vestigen. Meestal wordt het echter in de zomer in bloei aangeboden en verleidt het oog tot kopen. Het is dan nog niet te laat om te planten, maar deze planten zouden in de komende winter bescherming moeten krijgen.

Voor beplanting wordt een geschikte standplaats gezocht. Het kan zonnig tot halfschaduw zijn. Te donker en schaduwrijk is niet aan te raden, want hier verliest de grootbloemige vaste plant zijn bloeiplezier. Elke normale en niet te droge tuingrond kan als bodem worden gebruikt. Hoewel de reuzenhibiscus, meestal moerashibiscus wordt genoemd, heeft deze geen moerassige of permanent natte grond nodig. Het heeft zelfs een allergische reactie op natte gronden in de winter en valt vaak uit, als het te nat. Zeer leem- of humusrijke bodems hebben de neiging nat te worden. Het is raadzaam om er zand aan toe te voegen of een lichte verhoging toe te voegen. Dit vermindert het risico op strenge winterse nattigheid. Droge zandgronden zijn ook ongunstig. Ze missen het vocht, waarmee de vaste plant zijn grootte kan bereiken. Vruchtbare compost of potgrond wordt royaal vermengd met deze kale gronden.

Voor het planten graaft u een plantgat dat twee tot drie keer zo groot is als de kluit. De plastic pot wordt verwijderd en de kluit wordt losgemaakt. Droge kluit wordt vooraf kort in een waterbad geweekt, totdat er geen luchtbellen meer opstijgen. De hibiscus wordt zo diep in het plantgat geplaatst, dat de kluit gelijk ligt met de grond. De gaten worden opgevuld met de uitgegraven aarde, de aarde wordt op zijn plaats gedrukt en de verse aanplant wordt gegoten. Hoornspaanders of sierplantenmest zorgen in het voorjaar voor een groeispurt. Bij het planten in de herfst worden geen voedingsstoffen gebruikt, omdat sterke nieuwe scheuten gevoelig zijn in de winter. Om de plant te beschermen tegen onkruid en verdamping kan een mulchlaag van schors of gemaaid gras worden aangebracht.

 

Hoe wordt de hibiscus op de juiste manier verzorgd?

Bij verzorging van de meerjarige hibiscus komt er niet veel kijken. Gegoten wordt er tijdens droge periodes in de lente of zomer. Droogte tast de plant aan en verliest daardoor kracht.

Hoe wordt de hibiscus op de juiste manier bemest?

Voldoende vocht is ook een voorwaarde voor de reuzenhibiscus om voedingsstoffen op te nemen en te verwerken. En daar heeft de statige vaste plant veel van nodig. Van de lente tot de zomer wordt het bemest met hoornspaanders, compost of speciale meststoffen voor bloeiende tuinplanten. Hoornspaanders worden als compost in de bovenste bodemlaag verwerkt. Kaliummeststoffen zijn in de zomer aan te raden. Ze versterken het celweefsel van de hibiscus, zodat deze beter de winter door kan komen.

Hoewel de meerjarige hibiscus over het algemeen winterhard is, kan deze in de winter worden beschadigd. Verse herfstaanplant en vroege scheuten, die worden aangetast door late vorst lopen gevaar. Winterbescherming is over het algemeen aan te raden. Een afdekking van losse schors, dennennaalden of kreupelhout beschermt de slapende onderstam. Als de meerjarige hibiscus in een grote pot groeit, wordt hij in de winter in een kokos- of rietenmat gewikkeld om hem te beschermen tegen bevriezing.

Vermeerderde jonge planten van de meerjarige hibiscus moeten ook in de winter worden beschermd. Ze missen nog steeds de robuustheid om de winter onbeschadigd te overleven. De vaste plant kan worden vermeerderd door stekken. Stengeltoppen met drie bladoksels worden halverwege of laat in het voorjaar gesnoeid en in het opkweeksubstraat beworteld. In de zomer of herfst worden de planten afgezonderd en voor de eerste winter in een beschut, winterverblijf gezet.

 

Hoe snoeit men de hibiscus op de juiste manier?

In de herfst na de eerste vorst sterft de scheut bovengronds af en trekken de planten zich terug in de wortels. De bruine scheut kan in de late herfst direct boven de grond worden gesnoeid, of beter in het vroege voorjaar met voorjaarsschoonmaak.

 

Wat is het nut van de hibiscus?

De meerjarige hibiscus is een uitstekende plant voor kleurrijke landgoed- en vaste plantentuinen. De extra grote, kaasjeskruidachtige bloemen ontwikkelen zich tot een middelpunt en inspireren elke tuinliefhebber. De grote vaste plant past perfect op de achtergrond van bloembedden of neemt een centrale plek in het perk in. Zelfs solitair (individuele beplanting) werkt goed. Voor grotere balkons of terrassen is de reuzenhibiscus geschikt als vaste aanplant voor potten en kuipen. In de winter hebben ze echter wat vorstbescherming nodig.

 

Welke soorten hibiscus zijn er?

De meerjarige hibiscus is een aparte soort (Hibiscus moscheutos) met talrijke en steeds nieuwe cultivars. Het kleurenspectrum varieert van puur wit tot roze, paars en rood.De bloemen worden vaak in meerdere kleuren getekend, b.v. door een contrasterende donkere tong.

Bekende soorten zijn:

  • 'Fireball' - grote, felrode bloemen met een hoogte tot 180 cm
  • 'Fantasia' - roze roze bloemen en een hoogte van ongeveer 160 cm
  • 'Little Prince' - felroze bloemen en een compacte groei van slechts één meter
  • 'Old Yella' - witte bloemen met een rode tong en een hoogte tot 170 cm
  • 'Satellite' - middelhoge groei van max. 150 cm en magenta-roze roze bloemen

 

Wanneer is de bloeiperiode van de hibiscus?

Afhankelijk van de standplaats en het weer begint de meerjarige hibiscus in juni te bloeien. De hoofdbloei vindt midden in de zomer plaats en is door de enorme bloemgrootte nauwelijks over het hoofd te zien.

omhoog
Trusted Shops Guarantee