Terug

Geraniums (Pelargonium)

De geramium is een plantengeslacht uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniceae) en zijn bij goede verzoging rijkbloeiende planten die tot ca. 40 cm hoog worden, meestal echter wat kleiner blijven (tussen de 25 en 35 cm). Geraniums zijn er in ontelbare kleuren. De bloemen hangen in groepjes aan lange stelen en bij de rijkbloeiende soorten bedekken ze bijna het gehele bladwerk. De planten bloeien onvermoeibaar vanaf mei tot in de herfst de eerste vorst komt.

Bij perlargoliums maakt men een onderscheid tussen staande en hangende soorten. De staande soorten herkent men al als jonge plant aan de fluwelige behaarde bladeren, die daarbij ook bijna altijd een donkerbruine streep op de bovenkant van het blad hebben. De hangende soorten hebben glanzend blad.

 

Standplaats / verzorging

Om goed te bloeien hebben begonia’s volle zon nodig.Het verwijderen van uitgebloeide bloemen zorgt ervoor dat er meer bloemknoppen gevormd kunnen worden.

 

Water

Geraniums hebben veel water nodig . Zijn ze in balkonbakken geplant dan raden wij aan bij hogere temperaturen 2x per dag te gieten. Het teveel aan water moet goed kunnen weglvloeien om “natte voeten” te voorkomen.

 

Bemesting

één tot twee maal per week plantenvoeding bij het gietwater doen. Als er te weinig voeding gegeven wordt zal de plant minder goed bloeien.

 

Overwinteren

Geraniums laten overwinteren is in principe heel eenvoudig.De planten worden met pot en al op een koel, licht plekje gezet. De temperatuur moet ongeveer 10 tot 14° C zijn. Onder de 10° C zou het echter niet moeten komen. Snoeien in de herfst is niet noodzakelijk, omdat dat ook nog in de lente kan plaatsvinden. De ervaring leert dat het snoeien op zich wel zijn voordelen heeft.

De geraniums worden tot op de helft teruggesnoeid ( ca. 15 cm). Zorg dat de kluit niet compleet uitdroogt. In het voorjaar worden de geraniums weer buiten gezet en lopen daar onmiddellijk weer uit. Wanneer men in de herfst te weinig gesnoeid heeft kan dat nu nog worden ingehaald maar wel zo snel mogelijk omdat de plant anders al uitloopt en u daarbij nieuwe scheuten zou kunnen afknippen.

omhoog
Trusted Shops Guarantee