Terug

Bodembedekkende vaste planten correct verzorgen, snoeien en planten

Inhoud

 

Hoe worden bodembedekkende vaste planten correct geplant?

Het planten van bodembedekkende vaste planten is vergelijkbaar met bodembedekkers. Voordat de bodembedekkende vaste planten worden gekocht, wordt de standplaats bepaald. Kies voor zonminnende planten voor zonnige, droge plaatsen en voor schaduwtolerante vaste planten voor gedeeltelijk beschaduwde standplaatsen. Het aantal is afhankelijk van het te gebied wat beplant moet worden. Afhankelijk van de hoogte en plantbouw varieert de behoefte tussen de 9 en 16 planten per vierkante meter. Dit komt door plantafstanden tussen de 20 en 30 centimeter te berekenen. Bij een herbeplanting kunnen ruwweg 10 planten per vierkante meter worden gerekend. Natuurlijk kan de afstand worden uitgebreid. Men bespaart geld, investeert aan de andere kant meer tijd in het verwijderen van onkruid, totdat de tussenruimtes zijn opgevuld. Bij de vormgeving is het zinvol om grotere vaste planten en kleinere struikjes te omringen met bodembedekkende vaste planten. Op deze manier verschijnen ze optisch vanuit het bloementapijt.

Idealiter wordt in de lente of herfst geplant. Bodembedekkende vaste planten worden in potten aangeboden, daarmee is men niet aan de klassieke planttijden gebonden.

 

Hoe worden bodembedekkende vaste planten verzorgd?

De verzorging van bodembedekkende vaste planten is verhoudingsgewijs ongecompliceerd. Zodra de planten aangegroeid zijn zorgen ze voor zichzelf. In de groeifase worden de tussenruimtes onkruidvrij gehouden. Water geven in droge seizoenen en lichte bemesting in het voorjaar zorgen voor de basisvoorziening van de kruidachtige bodembedekker. Te veel water en kunstmest is zeker niet aan te raden. Door de dichte groei leidt een teveel aan vocht tot rot. Deze schimmelziekten worden bevorderd door te veel bemesting en organisch materiaal.

Bodembedekkende vaste planten kunnen goed worden vermeerderd. De meeste groeien in de breedte en kunnen in de lente of herfst worden vermeerderd door te snoeien of te delen. Andere vermeerderingsmethoden zijn ook mogelijk, b.v. de zaadvermeerdering van zuivere soorten of stekken nemen van de bodembedekkende vaste planten.

Hoe snoeit men bodembedekkende vaste planten?

Zo aantrekkelijk dichte tapijten zijn, zo gevoelig reageren de kruidachtige vaste planten op vocht. Als ze niet op kunnen drogen, beginen de planten te rotten. Ook verliezen sommige bodembedekkende vaste planten hun aantrekkelijkheid na de bloei. Een lichte snoei zorgt voor een betere ventilatie in de kruipende planten en stimuleert de vertakking en het vormen van nieuwe scheuten. 

 

Hoe worden bodembedekkende vaste planten correct bemest?

Bemesting van bodembedekkende vaste planten is afhankelijk van de standplaats. De meeste planten komen uit het gebergte waardoor ze gewend zijn aan schrale leefomstandigheden. Daarom mogen bodembedekkende vaste planten in het voorjaar slechts spaarzaam worden bemest. Hiervoor kunnen hoornspaanders, vruchtbare compost of speciale meststoffen voor bloeiende tuinplanten worden gebruikt.

 

Hoe worden bodembedekkende vaste planten gebruikt?

Bodembedekkende vaste planten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Ze passen perfect in rotstuinen, dienen als afscheiding van bermen of langs trappen, overwoekeren muurtjes of zijn soms geschikt als robuuste beplanting tussen paadjes. Bodembedekkende vaste planten zijn decoratief als permanente beplanting in stenen bakken en potten. 

 

Welke soorten bodembedekkende vaste planten zijn er?

Populaire meerjarige bodembedekkers zijn bijvoorbeeld stekelnootje (Acaena), scheefkelk (Arabis), blauwkussen (Aubrieta), kruipklokje (Campanula), tapijtphlox (Phlox), steenbreek (Saxifraga), huislook (Sempervivum) of tijm (Thymus).

 

Wanneer is de bloeitijd van de bodembedekkende vaste planten?

Het hoogseizoen voor bodembedekkende vaste planten is in het voorjaar, omdat de meeste planten uit berggebieden komen en voorjaarsbloeiers zijn. Toch beperkt de bloeitijd zich niet tot het voorjaar, sommige soorten bloeien ook later in het jaar. 

 

Bodembedekkende vaste planten inspiraties

Bodembedekkende vaste planten zijn winterharde tuinplanten. Ze genieten een toenemende populariteit bij permanente grafbeplanting, omdat ze aanzienlijk minder onderhoud vergen dan seizoensgebonden wisselende aanplant. De planten vormen mooie tapijten en sieren het graf duurzaam met hun prachtige bloemen.

 

Verdere informatie

In veel tuinen ziet u in het voorjaar kleurige bodembedekkende vaste planten stralen. Bodembedekkende vaste planten zijn de platte bodembedekkers die hele vierkante meters kleurig begroeien. Ze kunnen met hun takken in de breedte kruipen. Na verloop van tijd bedekken ze het bodemoppervlak volledig en onderdrukken zo de kiemende wildgroei. De meeste bodembedekkende vaste planten zijn berg- of rotstuinplanten. Ze zijn inheems in berggebieden, waar ze lage bloemtapijten tussen stenen vormen. Ze bloeien vaak in het voorjaar, soms in de zomer of herfst.

omhoog
Trusted Shops Guarantee