Terug

Amarylissen overwinteren - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanner is het juiste moment om te overwinteren?
    • Na het planten in de herfst kan de amaryllis buiten blijven staan, ​​totdat de temperatuur onder de tien graden zakt.
  2. Hoe ver moeten amarylissen worden teruggesnoeid?
    • De amaryllis hoeft niet gesnoeid te worden, omdat de bloeiperiode volgt op de rustfase in de zomer
  3. Waar en hoe, laat u amarylissen overwinteren?
    • Tijdens de bloeiperiode kan de amaryllis bij het raam in de woonkamer, later tijdens de groeifase bij een meer gematigde temperatuur op het balkon of terras doorbrengen.
  4. Verdere Informatie

 

Er is geen concreet tijdstip om te overwinteren. Als warmteminnende plant met een uitgesproken vorstgevoeligheid, moeten de potten of bakken met amaryllissen in de herfst in huis worden gehaald, voorzover ze op een balkon of terras staan. Vorst betekent het zekere doodvonnis voor de bolgewassen van het zuidelijk halfrond. In de herfst doet u de bollen in potten en haalt ze naar binnen.

 

De amaryllis kent drie vegetatiefasen per jaar. Haar groeifase loopt van het voorjaar tot de zomer, die ze buiten in de zon doorbrengt. Daarna volgt een rustfase tot de herfst. Gedurende deze periode sterft de spruit en rust de amaryllisbol zonder water. Een kelder, garage of andere donkere koele locatie met een gelijkmatige temperatuur van rond de 15 ° C is geschikt. De afgestorven scheut wordt vooraf afgesneden en verwijderd. Aan het einde van de rustperiode worden de bollen in potten geplant. Als substraat wordt in de handel verkrijgbare kamerplantengrond gebruikt, die in ’t beste geval is verrijkt met kleikorrels voor een betere ventilatie.

 

De pot met de riddersterren wordt naar binnen gehaald en de bakken worden op de  vensterbank of in de wintertuin geplaatst met veel licht. Een optimale omgevingstemperatuur ligt rond de 20 ° C, maar mag 's nachts niet onder de 15 ° C komen. De amaryllis wordt gedurende de hele bloeitijd slechts matig warm gehouden, omdat hoge temperaturen de bloeitijd aanzienlijk verkorten. Het water geven begint zodra de knop verschijnt. Daarna wordt regelmatig water gegeven, maar alleen zo dat het substraat vingervochtig blijft. Stuwvocht moet zoveel mogelijk worden vermeden om het risico op bolrot te verminderen. Al tijdens de winterbloeiperiode worden de eerste voedingsstoffen gegeven met speciale of bolbemesting.

Soms bloeit de amaryllis tot het einde van de winter. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, snijdt u de uitgebloeide bloemen eraf en de bladeren zullen uitlopen. Met het verschijnen van het loof begint de groeifase, waarin de riddersterren regelmatig worden gegoten en op een zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke plaats worden gezet. Na het laatste kans op vorst verhuist de amaryllis tot laat in de zomer naar een licht beschaduwd gebied in de open lucht.

 

Verdere Informatie

De grootbloemige amaryllissen zijn populaire kamer- en potplanten. Ze verrukken met bijzonder grote en kleurrijke bloemen, maar na de bloei blijft er alleen groen over. De naam Amaryllis is weliswaar ingeburgerd geraakt, botanisch gezien, zijn het echter overwegend riddersterren. Botanisch worden de planten uit Zuid-Amerika Hippeastrum genoemd. De warmteminnende en vorstgevoelige bolgewassen worden in potten en bakken bewaard. Ze worden in de late herfst geplant. De bloeitijd van de riddersterren begint rond Kerstmis.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee