Terug

Amaryllis (Hippeastrum)

De Amaryllis is een bescheiden potplant,  die bij de juiste verzorging jarenlang steeds opnieuw bloeit.

 

Verzorging

De Amaryllis kan het beste in een kleine pot worden gezet  (doorsnee 12-14 cm) met kant en klare potgrond – eventueel een eetlepel hoornspaanders toevoegen - zo dat maximaal de helft van de bol in het substraat staat. Na het planten 10-12 dagen geen water geven. Alleen als de grond erg droog wordt, een beetje water geven. Bij kamertemperaturen is na 6-8 weken  eerst de bloemenknop, en zijn daarna de bladeren zichtbaar. Pas nadat de bloemensteel minstens 20 cm hoog is, wordt er water gegeven. Als er een bloem zichtbaar is, is het aan te bevelen de temperatuur tussen 15 en 20° C te houden, zodat de bloeifase zo lang mogelijk duurt.

Tot aan de ijsheiligen (eind mei) is het het beste de bloembol in de kamer te houden omdat deze geen vorst verdraagt. Daarna kan men de Amaryllis met de pot inplanten. Vanaf augustus het gieten verminderen en in september helemaal geen water meer geven. Daarna verwelken de bladeren langzaam. De uitgedroogde pot met de bloembol of alleen de bloembol nu op een donkere, koele plek bewaren, bv. in de kelder. In december plant men de bloembol weer in de verse potgrond en de Amaryllis begint weer uit te lopen.

 

Water

Als bolgewas heeft de Amaryllis niet zo veel water nodig. Bij teveel water gaat de bloembol rotten. Zoals reeds vermeld mag er niet worden gegoten voordat de bol duidelijk is uitgelopen.

 

Bemsting

Net voordat de bloem opengaat mag er worden bemest. Dan is het het beste om de plant iedere week één keer grondig te bemesten, want de bloembol moet zich nog sterken voor de 2-3 bloemen en het blad wat nog komt.

 

Aarde

Geschikt is elk waterdoorlatend en luchtig substraat.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee