Terug

Siervarens (Athyrium, Dryopteris)

Varens behoren tot de oudste planten op aarde. Al honderden miljoenen jaren geleden, vóór de coniferen en bloeiende planten, vormden de varens met hun waaiervormige bladeren al hele bossen. Ze werden oorspronkelijke planten met groenblijvende of kort levende bladeren genoemd. Van een langlevende wortel ontstaan wortelbladeren of een rozetachtige opstelling van waaiervormige bladeren. De bladeren van varenplanten zijn symmetrisch gevormd, hebben een hoofdnerf en vertonen een markante adering. Omdat ze niet tot de bloeiende planten behoren, zul je er nooit bloemen op vinden. Niettemin vermenigvuldigen ze zich met sporen aan de onderkant van de bladeren. Wetenschappelijk gezien worden deze structuren sporangia genoemd. Varenplanten zijn over de hele wereld te vinden, met uitzondering van zeer koude streken. Het grootste deel is wijdverspreid in de warme gebieden van de tropen en subtropen. Daar groeien sommige varens uit tot gewone boomplanten, die boomvarens worden genoemd. Als soortenrijk is de varenflora van de gematigde zone op het noordelijk halfrond. Deze omvatten de meeste tuinvarens.

In tuinen zijn varens populair op locaties waar bloeiende planten het moeilijk hebben. Ze houden van vochtige, schaduwrijke locaties en worden gekenmerkt door hun sierlijke uiterlijk met symmetrisch gevormde varenbladeren. Meestal zijn de bladeren groen, variëren ze te roodachtig, geel of grijs in gradaties. Sommige bladeren hebben sterk contrasterende bladstengels, b.v. de haarmosvaren (Adiantum pedatum). De individuele soorten vertonen verschillende groeivormen, die hun uiterlijk en gebruik in tuinen variëren.

Wintergroene varens in de tuin zijn een bijzonder sieraad in de winter: de bladeren bevriezen en blijven het kale grondoppervlak bedekken. Men vindt varenplanten behalve uitzonderingen in schaduwtuinen en als onderbeplanting bij heesters. Ze sieren samen met gedessineerde sierstruiken borders en dienen als begroening onder bomen en struiken. Kleinere varens kruipen in scheuren in halfschaduwrijke rotstuinen of gesteente. Bijna alle tuinvarens zijn langlevend en worden gewaardeerd om hun uithoudingsvermogen in de tuin. Sommigen groeien zelfs zo weelderig dat ze buren lastig vallen en vervelend worden. Compact groeiende varens zijn onovertroffen in combinatie met meerjarige planten. Funkia (Hosta), kijkblad (Rodgersia), witte rot (Polygonatum) of damesmantel (Alchemilla) zijn aanbevolen buren in het bed.

 

Inhoud

  • Varen planten
  • Varen cultiveren
  • Varen gebruiken

 

Hoe plant je een varen?

Goede locaties voor varens zijn te vinden weg van de volle zon. Half- of schaduw biedt bescherming tegen bladverbranding en uitdroging. Lichte plekken onder bomen en struiken worden als optimaal beschouwd, omdat ze door hun herfstbladeren zorgen voor actief bodemleven en natuurlijke humus. Als bosplanten zijn varens gewend aan humeuze en verse bodems, deels afgewisseld met los gesteente. Bij wijze van uitzondering kunnen sommige varensoorten ook zon en droogte verdragen. Beschutting tegen de wind wordt aanbevolen voor groenblijvende varens. In de winter hebben ze last van uitdrogende wind bij ijzige temperaturen. Achter muren voelen deze soorten zich in goede handen, omdat de stenen het jaar door de vochtigheid in de omgeving verhogen door condensatie. Hoewel de bladplanten van vochtigheid houden en ook nodig hebben, houden ze niet van ophopend vocht.. Zware of natte bodems moeten worden gedraineerd en bovendien verrijkt met wat humus. Een licht verhoogde plantpositie zorgt voor de laterale drainage. In lichte zandgronden wordt compost, potgrond of een ander organisch substraat verwerkt. Zonder de wateropslagcapaciteit te verbeteren, drogen zandbodems vroegtijdig uit en leiden tot sterke bladnecrose (verdroogde bladeren) op de varens.

Varens worden aangeboden als potplanten. Ze worden bij voorkeur geplant in de lente of de herfst. In de klassieke planttijden regent het vaker dan in de hete zomermaanden. De plantgaten worden iets groter gegraven dan de kluit. De uitgegraven bodem is verrijkt met doorgewinterde compost. Dichte beworteling wordt zorgvuldig uit elkaar gehaald voordat ze worden geplant en droge kluit krijgt eerst een waterbad. Bepalend voor de plantafstand is de groeiwijze of de aangegeven groeibreedte. Strip varens (Asplenium), dubbelloof (Blechnum), eiken varens (Gymnocarpium) of gevlekte varens (Polypodium) vormen uitlopers en kunnen buren onderdrukken. Andere varens (bijvoorbeeld, koninklijke of struisvogelvaren) vereisen meer vrije ruimte om hun rozetachtige varenbladopstelling effectief te presenteren.

Vanuit een ontwerpoogpunt is het de moeite waard om grotere varens met schaduwcompatibele bodembedekkers te planten. Waldsteinia (Waldsteinia) of duizendknoop (Persicaria affinis) vormen losse bodembedekkers, die gemakkelijk door de varens worden gepenetreerd. Kleinere varens houden van steenvoegen in rotstuinen en muren, zoals de steenbreekvaren (Asplenium trichomanes). Men verwijdert de grond van  een grotere kluit om de varenplant in de voegen te krijgen. Tot de beworteling wordt erop gelet dat er geen grond wordt weggespoeld en de wortels in de lucht hangen.

Als varens zich in de tuin te sterk uitbreiden, wordt een deel uitgegraven en indien mogelijk vergeplant.. Met het verplanten wacht je op de late herfst of het vroege voorjaar. Belangrijke opmerking: de verkleuring van de bladeren ontstaat pas in de zomer! De jonge uitlopers zijn natuurgewijs altijd groen!

 

Hoe wordt een varen verzorgd?

Varens kijken niet zonder reden terug op een geschiedenis van vele miljoenen jaren. Zodra een locatie bij hen past, blijven ze trouw op hun plaats. De meeste varens zijn gemakkelijk te verzorgen. Tijdens de zomer besteedt u aandacht aan de bodemvochtigheid en giet u wanneer dat nodig is. Vooral in droge jaren wedijveren de kruidachtige bladplanten met de sterkere begroeiing van bomen en struiken. Om te kunnen blijven bestaan is het daarom nodig ze regelmatig met water te verzorgen.

 

Hoe kun je een varen juist bemesten?

Varenplanten verwachten geen kunstmest. Ze verwerken de ontbindingsproducten van herfstbladeren. Oude tuinders laten de herfstbladeren tot het voorjaar in het schaduwbed liggen. Het bodemleven wordt daardoor gestimuleerd en rustende wortelstokken krijgen een natuurlijke winterbescherming. Met zandige gronden is het geen fout om elk jaar een deel van de afgezette compost in het bodemoppervlak te harken.

Aan het begin van de lente zijn aan zomer- of groenblijvende varens bruine bladeren zichtbaar. Het snoeien van dode plantendelen vindt alleen in de lente plaats voordat ze ontluiken, omdat ze in de winter extra bescherming bieden. De gesneden bladeren kunnen verder worden gebruikt door te hakken en te mengen met compost om een ​​verse mestmulch te vormen.

 

Hoe wordt een varen vermenigvuldigd?

De verspreiding van varens geschiedt via sporen. Het is echter zeer tijdrovend en langdurig, en op zijn best geschikt voor specialisten. Makkelijker is het delen van grotere varens. Zodra hun basis meerdere uitlopers heeft, kunnen ze met een schop worden opgesplitst om  er handgrote delen met voldoende wortelmateriaal.van te maken.

 

Welk nut heeft de varen?

Varens inspireren met eenvoudige gratie. Ze vormen geen felgekleurde bloemen of contrasterende bladeren. Het is hun groeiwijze en de symmetrie van hun bladeren die de tuinen met  groene tinten kan kalmeren en de aangrenzende vaste planten ondersteunen en benadrukken. Van bijzondere charme is het lichtspel van de zon in het gebladerte. De lichtpunten accentueren op een interessante wijze het blad.

Grote varens met indrukwekkende bladrozetten zijn perfect om solitair te staan.. In groepjes geplant creëren ze decoratieve achtergronden. Matig hoge varens zijn uitstekende structuur planten tussen vaste planten en hogere vaste planten. Bij hogere aanplantingen begroenen scheutvormende varens, b.v. de sierlijke Venus-haarvaren (Adiantum venustum), mooi de schaduwrijke bodem. Een pittoreske blikvanger is de Japanse regenboogvaren (Athyrium niponicum) met zijn kleurrijke patronen. Deze varen kan goed worden geplant in potplanten of in de schaduw. Qua ontwerp laten varens nauwelijks iets te wensen over. Zijn groene eenvoud kan veelzijdig in schaduwrijke tuinen worden gebruikt.

 

Welke soorten varen zijn er?

Prachtige varens zijn beschikbaar voor elke tuinmaat en elk doel.

Lady's Hair Fern (Adiantum pedatum) - Sierlijke fern met donkere stelen en kleine rondachtige viooltjes

Venus haarvaren (Adiantum venustum) - Sierlijk, bijna kwetsbaar uitziende varensoort voor veeleisende grondvegetatie in halfschaduw

Dubbelloof (Blechnum spicant) - middelgrote soorten voor bossen en rotstuinen met staande bladeren

Japanse regenboogvaren (Dryopteris niponicum) - exotisch uitziende varen met een metallic grijs-rood bladpatroon voor combinaties met vaste planten

Struisvogelvaren (Matteuccia struthiopteris) - Knappe en ongecompliceerde varen met felgroene varenbladeren

Koningsvaren (Osmunda regalis) - opleggen van varens met maximaal 2 meter groeihoogte en opvallende veren

Rode molenvaren (Dryopteris erythrosora) - wintergroene varen met een roodoranje spruit in de lente

Japanse regenboogvaren (Dryopteris niponicum of Athyrium niponicum) - Exotisch uitziende varen met een metallic grijs-rood bladpatroon voor combinaties met vaste planten.

Trusted Shops Guarantee