Terug

De Eetbare Bloemen Zaadbox

Zaadbox met 6 premium zaadsoorten voor het zelf kweken van:

Komkommerkruid, Oost-indische kers, Rucola, Bieslook, Zonnebloemen, Courgette

In gasdichte zaadzakjes en met kweekinstructies

 

Komkommerkruid

Eenjarig, ca. 50-60 cm hoog.

Zaaien: vanaf april tot juli direct in de volle grond, rijfafstand 30 cm, in de rij 25 cm uit elkaar. Houdt van een voedingsrijke bodem, bij droogte gieten.

gebruik in de keuken: gebruikt worden de jonge blaadjes en de bloemen. De verfrissende smaak doet aan komkommers denken. Fijngesneden bij koude vlees- en paddestoelgerechten, bij blad- en komkommersla, bij het inmaken van augurken samen met andere kruiden. Kleingesneden blaadjes vermengd met zure room en gehakte noten geven een pikant broodbeleg. De opvallende blauwe bloemen zijn heel bijzonder als decoratie van salades, cocktails, gebak, pasta- en eenpansgerechten, pasteitjes en ijsblokjes

 

Rucola/Wilde raketsla

Snelgroeiend, kan het hele jaar door gekweekt worden. Aangename pinda-achtige smaak. Jonge blaadjes worden gebruikt als sla of om salades op smaak te brengen. Zaden ook geschikt voor het maken van mosterd.

Zaaien: vanaf maart tot september direct in de volle grond, breedwerpig of in rijen met een afstand van 15-20 cm. Optimale bodemtemperatuur om te kiemen ligt bij 15-20° C. Oogsten na 3-5 weken.

gebruik in de keuken: De blaadjes en de bloemen hebben een krachtige, aromatische smaak en verlenen aan salades een pittige smaak. De bloemen kunnen ook worden ingemaakt in azijn of olie of worden gebruikt in kruidenboter.

 

Courgette Partenon F1

Parthenocarpische teelt (d.w.z. vormt vruchten ook zonder bestuiving door insecten). Bijzonder waardevol in de vroege teelt in de kas en in de volle grond. De planten blijven mooi compact en geven een hoge opbrengst van zeer glanzende middelgrote tot donkergroene vruchten (zelfs onder stressomstandigheden). Oogst de vruchten bij een lengte van ca. 20-25 cm.

Zaaien: in de kas vanaf half maart, planten vanaf april. In de volle grond vanaf begin mei tot half juni. Per zaadplek 2-3 korrels, later planten verspenen. 120 x 120 cm.

Tip: vruchten klein oogsten. Ze smaken beter, zijn malser en de oogst is over het algemeen groter.  

gebruik in de keuken: de bloemen kunnen rauw en gestoomd gegeten worden of met rijst, gehakt, noten, gedroogde vruchten of roomkaas mengsels worden gevuld. Courgettes hebben mannelijke en vrouwelijke bloemen, de mannelijke hebben langere stelen, de vrouwelijke kortere en vormen al een kleine vrucht. Het is raadzaam vooral de mannelijke bloemen te oogsten voor het gebruik ervan en de vrouwelijke te laten uitgroeien tot vruchten.

 

Zonnebloem Giganteus

Hoge, grootbloemige zonnebloem met een hoogte van ca. 250 cm. Bloeit tussen juli en oktober. Houdt van een goed bemeste tuingrond.  

Zaaien: van maart tot eind mei direct in de volle grond. Bij droogte de plek 2-3 keer met water doordringen. Zaadgoed 1-2 cm diep zaaien, met droge grond bedekken en aandrukken. Heeft een goed bemeste grond nodig. Bij te dicht op elkaar staande planten uitdunnen. Heeft plaats nodig om zich goed uit te kunnen breiden en is dankbaar voor een vloeibare bemesting in de zomer. Bloei: juli tot oktober.

gebruik in de keuken: behalve de pitten kunnen ook de gele bloemblaadjes rauw gegeten worden. De bloemknoppen na ca. 5 minuten gaartijd. De bloemblaadjes kunnen rauw in salades, pasta- en eenpansgerechten worden gegeten.

 

Oost-Indische kers Jewel Mix

Talrijke halfgevulde bloemen. Geen klimmende plant – wordt ca. 30 cm hoog. Waardevolle begeleider om gemengd te kweken met andere gewassen. De Oost-Indische kers verdrijft veel ongedierte en ziet er mooi uit tussen de gewassen. Trekt bladluizen aan en leidt ze af van andere gewassen. Ook ideaal om onder fruitbomen te planten.

Zaaien: vanaf half april direct in de volle grond. Ook het kweken in potjes is vanaf maart-april mogelijk. Het kiemen duurt bij 15° C ca. 2-3 weken.  

gebruik in de keuken: De kleurige bloemen zijn eetbaar, smaken peperig en zijn zeer decoratief op salades, ovenschotels, pasta- en eenpansgerechten. De langwerpige uitloper is gevuld met nectar en smaakt zoet.

 

Bieslook Polyvert

Meerjarig, ca. 20-40 cm hoog. Goed rechtop en sterk groeiend, loopt gelijkmatig uit, donkergroen, hoge opbrengst. De planten verschijnen gedurende de hele zomer.

Zaaien: maart tot juni in potjes of direct in de volle grond. Zaaien in groepjes (zaadplekken van 10-20 cm) of op rijen met een afstand van 20 cm. Bieslook heeft goede tuingrond en vocht nodig. Ze kunnen tijdens de wintermaanden in potten worden voorgeplant. Steek hiervoor in de winter goed ontwikkelde plantkluiten met een spade uit de grond, verwijder de dode en verdorde delen van de plant en plant ze in potten of bakken. Zet ze op een lichte en warme plaats en giet ze met lauwwarm water. Zo kan bieslook tijdens het groente-arme seizoen een waardevolle aanvulling op het menu worden (bevat veel vitamine A, vitamine C, ijzer en calcium).

gebruik in de keuken: Goed geschikt om in te vriezen, samen met andere kruiden in kleine porties als kruidenblokje. De bloemen hebben een mild uienaroma en kunnen uitstekend voor salades, pastagerechten, pannenkoeken, roerei, aardappel- en andere eenpans- en groentegerechten gebruikt worden. Ook mooi om te decoreren.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee