Terug

De Kruidentuin Zaadbox

Met 7 speciaal uitgezochte premium zaadsoorten met uitstekende kiemeigenschappen, voor het zelf kweken in de tuin, op het terras of balkon:

Genoveser Basilicum, Rode Basilicum, Dille, Kervel, Rucola, Bieslook, platte Peterselie

In gasdichte zaadzakjes en met kweekinstructies.

 

Genoveser Basilicum (groen)

Eenjarig, ca. 30-40 cm hoog,

Aromatische en lekkere kruidige smaak. Basilicum wordt gebruikt voor de verwerking in sla, groente, eenpansgerechten, bij bijna alle vleesgerechten en vooral bij tomaten in elke vorm. Basilicum stimuleert de eetlust en bevordert de spijsvertering. De bladeren en scheutuiteinden worden gebruikt. Deze kunnen ook worden gedroogd voor het gebruik in de winter.

Zaaien: Vanaf april in de kweekbak, verspenen. Vanaf half mei buiten planten op 25 x 25 cm afstand, regelmatig water geven bij warm, droog weer. Als de planten op tijd worden teruggesnoeid, zullen ze nieuwe scheuten vormen, waardoor de oogsttijd kan worden verlengd. Ook mogelijk voor het kweken in potten.

 

Basilicum Rubra

Gelijkmatig en compact groeiende, uitzonderlijke mooi donkerrood gekleurde basilicum. Heel goed geschikt voor het kweken in potten.

Zaaien: vanaf april in de kweekbak, verspenen. Vanaf half mei buiten planten op 25 x 25 cm op een warme, beschutte standplaats in een losse, humusrijke bodem. Bij warm, droog weer regelmatig gieten. Als de planten op tijd worden teruggesnoeid, zullen ze nieuwe scheuten vormen, waardoor de oogsttijd kan worden verlengd.

 

Dille

Eenjarig, ca. 60-200 cm hoog. De bladeren en bloemschermen worden gebruikt. Zeer populair kruid voor alle salades, sauzen, vis, rauwe groenten, komkommers, tomaten en kwark. De bloemschermen worden gebruikt als smaakmaker bij het inmaken van komkommers. Zeer geschikt om in te vriezen, samen met andere specerijen in kleine porties als specerijenblokjes. Dille kan ook worden gedroogd voor het gebruik in de winter.

Zaaien: Vanaf maart in de volle grond – breedwerpig of in rijen met 20 cm afstand. Omdat dille slecht bloeit moet er gedurende de zomer om de 3-4 weken worden gezaaid.

 

Rucola/Wilde raketsla

Snelgroeiend, kan het hele jaar door gekweekt worden. Aangename pinda-achtige smaak. Jonge blaadjes worden gebruikt als sla of om salades op smaak te brengen. Zaden ook geschikt voor het maken van mosterd.

Zaaien: vanaf maart tot september direct in de volle grond, breedwerpig of in rijen met een afstand van 15-20 cm. Optimale bodemtemperatuur om te kiemen ligt bij 15-20° C. Oogsten na 3-5 weken.

 

Platte Peterselie Gigante d’Italia

Uitstekend om te overwinteren, d.w.z. u heeft verse peterselie tot de nieuw gezaaide peterselie geoogst kan worden. Ook uitstekend geschikt om in te vriezen.

Zaaien: vanaf maart tot juli in rijen met ca. 25 cm afstand. Kiemduur ca. 3 weken. Gedurende deze periode steeds vochtig houden. In de zomer beschaduwen.

 

Kervel

Eenjarig, ca. 30-60 cm hoog. Gebruikt worden de jonge aromatische bladeren.

Zaaien: Vanaf maart breedwerpig of in rijen van ca. 10 cm afstand. Omdat hij zeer snel groeit, is herhaald zaaien aan te bevelen. Tijdens de zomermaanden is zaaien op een schaduwrijke plaats gunstiger.  Heeft veel water nodig.

 

Bieslook

Meerjarig, ca. 20-40 cm hoog. Groeit krachtig en rechtop. Loopt gelijkmatig uit, donkergroen, hoge oogst. Goed geschikt om in te vriezen, ook samen met andere kruiden in kleine porties als kruidenblokjes.  

Zaaien: maart tot juni in potjes of direct in de volle grond. Als zaadbosjes (van 10-20 cm) of in rijen met een afstand van 20 cm zaaien. Bieslook heeft goede tuingrond en vocht nodig. Hij kan in de wintermaanden in potjes verder gekweekt worden. Hiervoor worden in de winter goed ontwikkelde bieslook kluiten met een schop uit de grond gestoken, de afgestorven en verdroogde gedeeltes van de plant verwijderd en in potjes of bakken geplant. Deze dan licht en warm zetten en met lauwwarm water gieten. Zo kan bieslook ook tijdens de groentearme periode een waardevolle verrijking op het menu zijn. (bevat vitamine A, Vitamine C, ijzer en calcium) 

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee