Terug

De Vitaalbox Zaadbox

De zaadbox voor het kweken van kruiden, sla en radijsjes op een minimale ruimte. Speciaal voor de teelt in balkonbakken hebben wij deze qua presentatie en prijs zeer aantrekkelijke box ontwikkeld. Het bevat 10 verschillende zaden: Genovese basilicum & rubra, dille, Oost-Indische kers, kervel, tuinkers, platte peterselie, radijs, rucola en winterpostelein, voor (beschermde) teelt het hele jaar door en een boekje met gedetailleerde teeltadviezen.

 

Basilikum Genoveser & Rubra

Eenjarig, ca. 30-40 cm hoog, aromatische en lekkere kruidige smaak. Basilicum wordt gebruikt voor de verwerking in sla, groente, eenpansgerechten, bij bijna alle vleesgerechten en vooral bij tomaten in elke vorm. Basilicum stimuleert de eetlust en bevordert de spijsvertering. De bladeren en scheutuiteinden worden gebruikt. Deze kunnen ook worden gedroogd voor het gebruik in de winter.

Zaaien: Vanaf april in de kweekbak, verspenen. Vanaf half mei buiten planten op een warme beschutte standplaats in een losse, humusrijke bodem op 25 x 25 cm afstand, regelmatig water geven bij warm, droog weer. Als de planten op tijd worden teruggesnoeid, zullen ze nieuwe scheuten vormen, waardoor de oogsttijd kan worden verlengd. Ook mogelijk voor het kweken in potten.

 

Dille Gewone

Eenjarig, ca. 60-200 cm hoog. De bladeren en bloemschermen worden gebruikt. Zeer populair kruid voor alle salades, sauzen, vis, rauwe groenten, komkommers, tomaten en kwark. De bloemschermen worden gebruikt als smaakmaker bij het inmaken van komkommers. Zeer geschikt om in te vriezen, samen met andere specerijen in kleine porties als specerijenblokjes. Dille kan ook worden gedroogd voor het gebruik in de winter.

Zaaien: Vanaf maart in de volle grond – breedwerpig of in rijen met 20 cm afstand. Omdat dille slecht bloeit moet er gedurende de zomer om de 3-4 weken worden gezaaid.

 

Oost-Indische kers Jewel Mix

Talrijke halfgevulde bloemen. Geen klimmende plant – wordt ca. 30 cm hoog. Waardevolle begeleider om gemengd te kweken met andere gewassen. De Oost-Indische kers verdrijft veel ongedierte en ziet er mooi uit tussen de gewassen. Trekt bladluizen aan en leidt ze af van andere gewassen. Ook ideaal om onder fruitbomen te planten.

Zaaien: vanaf half april direct in de volle grond. Ook het kweken in potjes is vanaf maart-april mogelijk. Het kiemen duurt bij 15° C ca. 2-3 weken.  

 

Kervel Massa

Moskruid eenjarig, ca. 20-40 cm hoog. Fijn etherisch aroma, gebruik als kruid in soepen, salades, sauzen (Frankfurter groene saus) en kruidenboter.

Zaaien: van maart-april, 10-15 cm rijafstand. De bladoogst begint ongeveer 45-60 dagen na het zaaien. Kan verschillende keren gesneden worden. Lichtkiemer.

 

Tuinkers

Tuinkers, kiemt zeer snel en gelijkmatig. Ook geschikt voor het telen in de volle grond.  

Zaaien: kan het hele jaar door. In de herfst en winter, breedwerpig in schalen of potten. Cultiveren bij kamertemperatuur. In het vroege voorjaar breedwerpig in een broedbak of minikas. In de lente en zomer in rijen direct in de volle grond. Rijafstand ca. 15 cm. Geeft 2-3 weken na het zaaien een heerlijke tuinkerssla. Smaakt ook lekker op brood (verfijnd met een beetje citroensap, kruidenzout en peper)

 

Platte Peterselie Gigante d’Italia

Uitstekend om te overwinteren, d.w.z. u heeft verse peterselie tot de nieuw gezaaide peterselie geoogst kan worden. Ook uitstekend geschikt om in te vriezen.

Zaaien: vanaf maart tot juli in rijen met ca. 25 cm afstand. Kiemduur ca. 3 weken. Gedurende deze periode steeds vochtig houden. In de zomer beschaduwen.

 

Radijs Sora

Helderrode radijs voor de volle grond, met halflang loof dat goed gebundeld kan worden. De knol is rond, barst niet snel en is bestand tegen het voos worden. Voor buitenteelt van de lente tot de herfst. Even waardevol voor professionele als hobbytuinders.

Zaaien: vanaf maart tot begin september. Zaaddiepte 1 cm, Rijafstand 15-20 cm, binnen de rij 6-8 cm uit elkaar.

 

Rucola/Wilde raketsla

Snelgroeiend, kan het hele jaar door gekweekt worden. Ca. 25-30 cm hoog. Aangename pinda-achtige smaak. Jonge blaadjes worden gebruikt als sla of om salades op smaak te brengen, als beleg voor pizza (pas na het bakken erop leggen, wordt anders heel droog). Vol vitamines. Zaden ook geschikt voor het maken van mosterd.

Zaaien: vanaf maart tot september direct in de volle grond. In de kas vroeger en langer. Breedwerpig of in rijen met een afstand van 15-20 cm. Niet te dicht op elkaar zaaien. Optimale bodemtemperatuur om te kiemen ligt bij 15-20° C. Oogsten na 3-5 weken.

 

Winterpostelein

De winterpostelein is perfect als slagroente voor de winteroogst. Winterpostelein wordt geteeld in de volle grond, in bakken of in een onverwarmde kas, net als veldsla. De winterpostelein groeit opnieuw na het snoeien.

Zaaien: vanaf half september tot maart, het zaad kiemt bij een temperatuur onder 12° C. De rijafstand bedraagt 5 – 15 cm.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee