Terug

Middeleeuwse Groente Zaadbox S

Natuurlijke, premium zaadvariëteiten, om zelf te kweken en daarmee 8 populaire groenten uit de Middeleeuwen te herontdekken: tuinbonen, koolraap, warmoes, pastinaak, postelein, rammenas, schorseneren en ui.

 

Tuinboon of Labboon „Frühe Weißkeimige/Vroma“

Vroegrijpe, bruin kokende soort. Kan al begin maart gezaaid worden. Is bestand tegen lichte voorjaarsvorst. Oogst in juni. De peulen zijn ca. 19 cm lang. Zaadafstand ca. 13 x 30 cm.

Zaaien: In de kas in februari, planten begin april. In de volle grond vanaf half maart, planten vanaf half mei. Kiemtemperatuur tenminste 24° C. Voorkweken in een minikas op de vensterbank vanaf februari is zinvol.  

 

Koolraap „Gelbe aus Friesland“ bio

Ronde koolraap met geel vruchtvlees. Goed geschikt als groente. Direct in de volle grond zaaien vanaf maart tot augustus. De knollen hebben een doorsnee van ca. 5-10 cm en kunnen goed bewaard worden.

Zaaien: Buiten van half mei tot half juni in een koude bak, uitplanten tot 40 x 50 cm van eind juni tot begin juli. De gezondste planten worden verkregen door in juni breedwerpig te zaaien en een paar weken later uit te dunnen.

 

Warmoes „White Silver“

Langstelige warmoes met witte stengels. Zaaien van maart tot juli in rijen met een tussenruimte van 30-35 cm. Niet te dicht zaaien, anders is verspenen op een afstand van 14 cm in de rij noodzakelijk. Als de eerste snede tot 2-3 cm boven de grond wordt gedaan, is een tweede oogst mogelijk. De inhoud is voldoende voor 25 strekkende meter. Oorspronkelijk een mediterrane groente, die al in de Middeleeuwen in Nederland bekend was. De bladeren worden rauw, gestoomd of gekookt gegeten. Als jonge plant kan warmoes worden geoogst en gebruikt zoals spinazie; wanneer de plant volgroeid is, vormt zij planten van ongeveer 50 cm hoog.

 

Pastinaak „Mitra“

Pastinaken worden ongeveer zoals wortels of wortelpeterselie gekweekt. Zaaien vanaf eind maart tot half mei in de volle grond. De wortels zijn crème-wit, de smaak is nootachtig en lijkt op de wortelpeterselie. Pastinaken zijn uitstekend geschikt als soep of gekookt. Ook lekker als rauwkost.

 

Postelein groen

Vormt ca. 15-40 cm hoge planten (afhankelijk hoe vaak ze afgesneden worden). De bladeren zijn vlezig. Zaaien vanaf mei direct in de volle grond. Lichtkiemers – niet bedekken.  

 

Rammenas „Rex“

Witte, pittige ca. 20 cm lange rammenas. Zaaien van maart tot augustus, direct in de volle grond. Zaaiafstand ca. 20 x 25 cm.

 

Schorseneren „Hoffmanns Schwarze Pfahl“

Topcultivar met cilindrische, dikke, stevige, vlezige en malse wortels. Groeit middellang tot lang, afhankelijk van de bodemgesteldheid, is stomp en vormt nauwelijks vertakkingen. Zwartbruin, fijne epidermis, uitstekende innerlijke kwaliteit. Zaaien van februari tot half april - zodra de grond is opgedroogd - direct in de volle grond. Zaaidiepte niet meer dan 2 cm, rijafstand ca. 30 cm, scheiding in de rij tot 6-10 cm. Produceert mooie, gladde, dikke wortels in de herfst.

 

Ui Sturon/Stuttgarter Riesen

Middelvroeg ras met geelbruine schil voor de productie van poot- en gewone uien. Goede opbrengst en houdbaarheid. Zaaien van maart tot april. Rijafstand 25 cm, in de rij 4 cm uit elkaar.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee