Rozen planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om rozen te planten​?
    • Er wordt onderscheid gemaakt tussen wortelnaakte rozen, te planten in het voor- of najaar, of rozen in potten, te planten van de lente tot de herfst.
  2. Waar moeten rozen worden geplant​?
    • Rozen houden van zonnige standplaatsen, maar gedijen ook lichte, half schaduwrijke standplaatsen.
  3. Is er een plantafstand en een plantdiepte​?
    • De plantafstand bij rozen is afhankelijk van de hoogte en het groeigedrag van de individuele rozensoorten.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Wanneer is het juiste moment om rozen te planten?

Er zijn twee soorten rozenplanten verkrijgbaar in winkels. Vaak wortelnaakt in het vroege voorjaar of de late herfst buiten het groeiseizoen. Deze rozen zien eruit als een stuk hout, omdat ze de normale kluit van een potplant missen. Dit plantgoed kan niet erg lang worden bewaard en moet zo snel mogelijk worden geplant. Het plantwerk voor wortelnaakte rozen is eind maart afgerond en kan vanaf eind oktober weer beginnen. Bij rozen in de pot is de situatie iets anders. Ze groeien al als plant in de pot, hebben een kluit en kunnen tijdens de klassieke plantperiode’s geplant worden, maar ook tussendoor in de zomermaanden. Bij het planten moeten periodes van hitte en droogte worden vermeden om de groei niet te verstoren.  

 

Stap 2: Welke standplaats is geschikt voor het planten van rozen?

De charme van rozen is hun diversiteit en de toepassingsmogelijkheden. Ze kunnen worden gebruikt als haagplant, als solitair- of groepsplant in perken, voor potten en bakken, voor het vergroenen van muren of als bodembedekking.

Voor het planten moet een geschikte standplaats worden gevonden. Rozen houden van zonnige, beschutte plaatsen met matige luchtcirculatie. De bodem mag vruchtbare, goed doorlatende grond zijn. De meeste gecultiveerde tuinbodems voldoen aan deze eisen. Zware, natte bodems zijn problematisch voor rozen. Ze veroorzaken een slechte ontwikkeling en en aantasting door ziektes. Dergelijke extreme bodems moeten vóór het planten worden gedraineerd met grind of zand. Als alternatief kan een verhoging in de vorm van een heuvelbedding of een verhoogd bed het probleem met nattigheid oplossen. Anders schakelt u over tot blijvende teelt in een grote pot.

Met de hoogte van de meeste struik- en perkrozen, vinden de bloeiende planten een goede plek in potten en kuipen. De potten staan ​​op een zonnige plaats op het balkon of dakterras. Een licht briesje zorgt ervoor, dat de bladeren sneller drogen en verkleint de kans op schimmelziekten. Zowel rozen- als doorlatende grove potaarde is geschikt als potgrond. Bijmengen van klei of kleigranulaat verbetert het potsubstraat ten gunste van langdurige beplanting.

Bij het planten worden rozen in een pot gelijk met het oppervlak van de grond geplant. In het geval van te verplanten wortelnaakte rozen, begint het planten met een eerste snoei. Alle zwakke en gebroken scheuten worden verwijderd. De overige rozenscheuten worden ingekort tot circa 20 cm. Daarna weekt u de rozenstruiken ongeveer een uur in een waterbad. Het hout neemt vocht op. Vervolgens zet u de roos erin, sluit het plantgat en geeft u de verse rozenplantage water. Toegepaste schors verlaagt de verdamping van de grond rond de aangeplante roos en voorkomt onkruid.

 

Stap 3: Bepaal de plantafstand en plantdiepte

De plantafstand verschilt tussen de individuele rozensoorten. Afhankelijk van de hoogte en breedte van de groei, kunt u de helft van de hoogte verwachten van normale rozenstruiken die in groepen worden geplant. Breedgroeiende bodembedekkende rozen worden iets verder uit elkaar geplant. Evenzo solitair staande rozen of niet groenblijvende wilde rozen.

Bij de plantdiepte moet onderscheid worden gemaakt, tussen het planten van een roos in een pot of wortelnaakt. Rozen zitten perfect in de pot, waardoor de kluit gelijk ligt met het grondoppervlak.

Bij wortelnaakte rozen wordt een plantgat van 40 cm diep gegraven en wordt de bodem met een cultivator extra in de diepte losgemaakt. Bij aanplant ligt het verdikte entpunt (tussen wortelhals en groene scheuten) ca. 5 tot 10 cm onder het grondoppervlak. De wortels moeten vrij in het plantgat hangen. Vervolgens wordt het plantgat gevuld en wordt de roos rechtgetrokken.

 

Verdere Informatie

Voor de meeste tuinders is het een erezaak om rozen in hun eigen tuin te planten. Hun grote bloemen, de onvergelijkbare pracht in vorm en kleur, de geur en hun gratie maken van de struiken de koningin onder de bloemen. Voor elke smaak en elk mogelijk gebruik is de juiste plant te vinden tussen tienduizenden rozensoorten. De meeste in de handel verkrijgbare soorten zijn tuinwaardig, relatief gemakkelijk te verzorgen en gemakkelijk te planten op een geschikte standplaats.

                              

Trusted Shops Guarantee