Terug

Planttips Rozen

Planttijd

De beste tijd om te planten is in de herfst, van half oktober tot eind november, wanneer de bodem nog de warmte van de zomer heeft en de rozen nog kunnen wortelen. Ook van maart tot half mei is een goede tijd om te planten. Het beste is het als de grond al een beetje opgewarmd is, deze zal in ieder geval niet meer bevroren of te nat zijn!

 

Standplaats

Rozen houden van de zon! Ze hebben de ruimte nodig, het liefst in het volle licht. Zonnige en warme plekjes bevorderen een rijke bloei, de intensiteit van de kleur en de geur. Rozen gedijen in bijna alle grondsoorten als deze goed losgemaakt is en de benodigde voedingstoffen bevat.

 

Pflanten/ verzorging

1.Voor het planten goed water geven:U kunt de rozen het beste een paar uur (2-4) in zijn geheel in het water leggen, in het voorjaar het liefst nog veel langer ( zo’n 12 uur lang).

2. Snoeien voor het planten:scheuten tot op zo’n 20 cm lengte afknippen; bij planten in het voorjaar nog iets meer  (ca. 15 cm). De uiteinde van de wortels een stukje afknippen tot het binnenste mooi wit is. Al te lange wortels ook wat inkorten.

3. Planten van de rozen:Een ruim plantgat graven, grond loswerken. De wortels moeten goed verspreid in de grond zitten. Het is belangrijk dat het oculatiepunt (de verdikking waaruit de takken ontspringen) ongeveer 5 cm onder de grond komt. Vul het plantgat op, goed aandrukken en ruim water geven! Nadat het water wat ingedaald is losse aarde of turf-aarde mengsel toevoegen zodat er een heuveltje ontstaat en alleen de topscheuten nog zichtbaar zijn; ook bij planten in het voorjaar.

Wanneer de kans op vorst echt minimaal is (zo half mei),  dan het heuveltje aarde weer verspreiden. De rozenstruik moet tot op ong. 15 cm gesnoeid worden. Zwakke scheuten en oude takken verwijderen. In de zomer bloeien de struiken rijker als u de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd voordat er rozenbottels ontstaan. De plant ontwikkelt dan sneller nieuwe bloemen.

 

De plantafstand hangt af van de groeisterkte en de bodemeigenschappen: 30-50 cm bij snijrozen, theehybriden en sterkgroeiende Floribunda- en Polyantharozen, 30-40 cm bij andere Floribunda- en Polyantharozen, 35 cm bij dwergrozen, 60-100 cm bij sierstruikrozen en 150 cm bij klimrozen.

 

Bemesting

Voor en tijden het planten wordt er niet bemest. De eerste keer bemesten vindt pas plaats nadat het heuveltje in het voorjaar verwijderd is. 50-100 g/m2 met een gemengde organische meststof. Vanaf midden juli niet  meer bemesten zodat de plant goed op het overwinteren is voorbereid.

omhoog
Trusted Shops Guarantee