Terug

Klimrozen snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om klimrozen te snoeien​?
    • Klimrozen worden in het vroege voorjaar gesnoeid, kort voordat ze uitlopen.
  2. Hoe moeten klimrozen gesnoeid worden​?
    • Hoe moeten klimrozen gesnoeid worden
  3. Waar moet u op letten bij het snoeien van de verschillende soorten klimrozen​?
    • De kleine snoeimaatregelen verschillen nauwelijks tussen de individuele klimrozensoorten.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om klimrozen te snoeien

Klimrozen worden zeer zelden en alleen gesnoeid als dat nodig is. Pas na drie of meer jaar knipt u zieke, storende of afgestorven takken uit de rozenstruik. De snoeimaatregelen vinden plaats tegen het einde van de winter en aan het begin van de lente voor het uitlopen. Deze tijd tussen eind februari en begin april is over het algemeen aan te raden, omdat de kans klein is dat vorst door de snede grote schade kan veroorzaken.

Meerbloemige klimrozen worden in de zomer weggesneden of schoongemaakt. Verdorde delen van de plant kunt u gemakkelijk terugsnoeien.

 

Stap 2: klimrozen snoeien - zo werkt het!

Hoewel klimrozen nauwelijks gesnoeid hoeven te worden, kunnen ze toch nodig zijn. Na strenge winters laat koude vorst bruine en dode scheuten achter op de spruiten van de klimroos. Deze moeten worden verwijderd bij stijgende temperaturen vóór het begin van de lente en voor het uitlopen. Een goed hulpmiddel is een tuin- of rozenschaar. Niet te vergeten zijn stevige leren handschoenen die beschermen tegen letsel. U moet sowieso voorzichtig zijn bij het snoeien. Rozentakken kunnen erg zwaar zijn en verwondingen veroorzaken, als ze vallen nadat ze zijn doorgesneden. Kans op letsel komt van gedraaide rozenscheuten, die bij het uittrekken verwondingen aan de handen veroorzaken. Het is minder riskant om de tak meerdere keren te knippen om deze gemakkelijker los te maken van de scheut. De overige twijgen worden gelijkmatig over het spalier verdeeld en zo horizontaal mogelijk gefixeerd. Op deze manier lopen de ogen over de hele lengte van de tak uit.

Ook worden wilde scheuten aan de basis van de scheut weggesneden. Ze lopen onder de entplaats uit en kosten de veredeling kracht. De wildlingen worden direct bij hun basis afgesneden.

Eenmalig bloeiende klimrozen, waartoe de meeste Ramblers behoren, worden zelden gesnoeid. Alleen sterk begroeide takken worden op zijn vroegst na drie jaar ingekort. Bij ingrijpende snoei moet er van worden uitgegaan, dat de bloeiende scheuten verloren gaan en de rozenblaadjes slecht zijn.

 

Stap 3: Verschillende soorten klimrozen snoeien

In principe zijn er bij het snoeien van klimrozen geen specifieke verschillen tussen de klimrozensoorten. Alleen bij het verwijderen en wegsnijden van oude en bruine bloemen is er onderscheid tussen enkel- en meerbloemige klimrozen. In het geval van ramblers die één keer bloeien, hoeft u ze niet schoon te maken. Aan de andere kant loont de inspanning bij meerbloemige klimrozen, omdat onderliggende knoppen meer licht krijgen en gestimuleerd worden om te bloeien.

 

Verdere Informatie

Tuinders weten dat rozen regelmatig moeten worden gesnoeid om de vitaliteit en bloei van de plant te behouden. Deze snoeimaatregelen hebben meer invloed op de struikvormige rozen, bijvoorbeeld perk-, bodembedekkers en struikrozen. Klimrozen en ramblerrozen daarentegen worden zelden gesnoeid. Het inkorten en uitdunnen is beperkt tot beschadigde, storende of afgestorven takken.

                              

Passend daarbij...

Klimroos 'Papi Delbard®'
Klimroos 'Papi Delbard®'1 plant
€ 17,99
Klimroos 'Dune®'
Klimroos 'Dune®'1 plant
€ 16,99
Klimroos 'Nahéma®'
Klimroos 'Nahéma®'1 plant
€ 16,99
omhoog
Trusted Shops Guarantee