Terug

Klimrozen op de juiste manier planten, verzorgen en snoeien

Inhoud

 

Hoe worden klimrozen geplant?

Voor rozen is het gebruikelijk om deze wortelnaakt te behandelen. De planten worden in de lente of herfst los zonder kluit in de rustperiode aangeboden. Containerrozen zijn later in het jaar beschikbaar. Ze zijn niet gebonden aan de planttijden en kunnen altijd op hun gewenste locatie worden geplant. Klimrozen groeien in de hoogte en nemen relatief weinig ruimte in beslag. Gekozen wordt voor een zonnige standplaats of een standplaats voor een muur of wand. Klimrozen zijn bijvoorbeeld ideaal voor het begroenen van gevels. Er worden ook minder zonnige plaatsen getolereerd, maar door de afnemende lichtintensiteit zal de bloei zwakker uitvallen. Zuidoost- en West-locaties blijken goede standplaatsen te zijn.

Voordelig is een lichte luchtcirculatie op de locatie. Net als andere rozen, bevordert vochtig blad de verspreiding van schimmelziekten. Hoe sneller het gebladerte rondom droogt, hoe gezonder de rozen blijven.

Klimrozen kunnen goed overweg met normale bodems. De grond moet doorlatend, diepgrondig en voedingsrijk zijn. Deze mag in geen geval de neiging hebben om water op te hopen of te verdicht te zijn. Een te natte grond moet worden vermeden. Natte gronden kunnen een drainage gebruiken van zand of grind of door deze op een verhoogde plantpositie te planten (plantenbed). Meer over het onderwerp klimrozen planten.

 

Hebben klimrozen een klimhulp nodig?

Klimrozen ontwikkelen geen hechtingswortels en hebben een klimhulp nodig voor hun groei. Een houvast geven ijzeren klimhulpen bij solitaire geplante rozen. Populaire ontwerpelementen zijn rozenbogen, waardoor teen tuin mooi kunnen worden afgescheiden. Voor het begroenen van muren en gevels is een latwerk nodig dat een paar centimeter van de muur is bevestigd. Het moet voldoende stabiliteit bieden om de zware rozenstok vast te houden.

Het plantgat wordt gegraven op een afstand van ongeveer 50 cm tot de rankhulp. Rozen zijn over het algemeen diepe wortelaars. Het inwerken wordt gemakkelijker als het plantgat een beetje dieper wordt gegraven en aan de onderkant goed wordt losgemaakt met een graafvork. Droge wortelkluiten van containerrozen worden voor het planten in een waterbad gedoopt. Laat ze in het water totdat er geen luchtbelletjes meer opkomen. Wortelnaakte rozen brengen enkele uren in het water door, zodat het hout zich kan volzuigen. Ze worden verdiept geplant, zo dat de entplek 5 cm onder de grond is.

Klimrozen kunnen worden gekweekt in grotere potten. Dit moet echter een weldoordachte keus zijn. Net als andere potplanten verwachten ze minstens om de vijf jaar een substraatverandering. Omdat klimrozen zich verankeren met het hekwerk, kan vervanging van de bodem problematisch zijn. Wortelnaakte klimrozen krijgen tijdens het planten een eerste snoeibeurt. Alle scheuten worden teruggesnoeid tot kniehoogte.

 

Hoe wordt de klimroos verzorgd?

De naam klimroos belooft meer dan het kan houden. De klimrozen hebben geen aanhechtingswortels en ze kunnen zich ook niet winden of slingeren. Ze groeien eenvoudig hoog en vallen op de grond als deze niet worden bevestigd. Daarom is het noodzakelijk om de klimmers vast te binden aan de klimhulp. Hiervoor maakt u gebruik van bast, clips, rubberen draad of losjes bevestigde kabelbinders. De bloemvorming vindt plaats in het bovenste gedeelte. Scheuten worden zo mogelijk horizontaal of waaiervormig verbonden. Aan de ene kant verdeelt deze opstelling de bloemen gelijkmatig over de hele struik en vertraagt anderzijds de sterke verticale groei. Als de opgaande groei de vrije loop wordt gelaten, kan het onderste gedeelte kaal worden.

Tijdens de zomermaanden wordt aandacht besteed aan voldoende bodemvocht. Alleen de grond wordt bewaterd, waardoor de bladeren droog blijven. Klimrozen worden tweemaal per jaar bemest. De eerste voedingsstof wordt aan het begin van de kieming gegeven in april, de tweede in juni na de eerste bloei. In het ideale geval wordt meststof voor rozen gebruikt in de door de fabrikant aangegeven dosering.

 

Hoe worden klimrozen gesnoeid?

In tegenstelling tot perk- en struikrozen worden klimrozen zelden gesnoeid. Pas na drie jaar worden zieke of dode takken verwijderd en wordt de struik uitgedund. Lange onvertakte scheuten van vaak bloeiende klimrozen worden ingekort. Het snoeien stimuleert de vertakking en bevordert de vorming van nieuwe, bloemdragende zijtakken. Als de klimrozen bloeien wordt er niet meer gesnoeid. Er worden echter wilde scheuten weggesnoeid, die onder uit de entplaats groeien. Als dat niet wordt gedaan, verschuift de wortelkracht naar de wilde scheuten en verzwakt de daadwerkelijke roos. Meer over het onderwerp klimrozen snoeien.

 

Hoe overwintert de klimroos?

Hoewel klimrozen onze winter goed weerstaan, leiden de weersperioden met ijzige koude of ijzige winden tot bevriezing. De wortels van de rozenstruiken worden opgehoogd met aarde of boomschors. Extra bescherming wordt geboden door licht fleece, jute of een bamboemat, waarmee de rozen tot een hoogte van 2 meter worden ingepakt.

Ziektes zijn een probleem bij alle rozen. Ondanks een betere resistentie veroorzaken schimmelziekten herhaaldelijk problemen. Echte meeldauw, sterroet, grijze schimmel of rozenroest zijn enkele van mogelijke infecties. Aangetaste bladeren worden regelmatig verwijderd. De combinatie van vocht en warmte bevordert de verspreiding van schimmelziekten, vooral op de bladeren. Profylactisch wordt een versterkingsmiddel voor de rozen in het voorjaar gesproeid.

 

Wat voor nut heeft de klimroos?

Klimrozen zijn fantastische tuinplanten die inspireren door hun bloei- en groeikracht. De bloeiende schoonheden zijn moeilijk te missen in tuinen. In vaste beplantingen nemen ze een leidende positie in op obelisken of andere hekwerken. Bij de deur en de rozenbogen creëren ze bloeiende overgangen van tuinruimten als een ontwerpelement. Zithoeken onder overgroeide pergola's of rozenpaviljoens zorgen tijdens de bloeiperiode voor een romantische omgeving. Met de contrasterende kleuren van de klimrozen worden huismuren en gevels visueel opgewaardeerd. Snelgroeiende ramblerrozen zijn populair bij creatieve tuinbezitters voor het overwoekeren van oude bomen. De krachtige rozen klimmen de bomen in en gebruiken stervormige kronen als natuurlijk klimrek.

 

Verdere informatie

Om muren, hekjes of pergola’s te begroenen zijn klimplanten een goede mogelijkheid. De mooiste zijn ongetwijfeld de klimrozen. Ze zorgen tijdens de zomer voor een schijnbaar eindeloze bloei en niet zelden wordt u in het voorbijlopen verwend met een heerlijke geur. Klimrozen zijn rankende en ramblerrozen. Beide groepen rozen behoren tot het geslacht van rozen (Rosa) met ongeveer 270 soorten en vele duizenden variëteiten wereldwijd. Bijna geen enkele andere plant geniet zo'n hoge prioriteit in de professionele plantenveredeling als de roos.

De klim- en rankende rozen zijn rechtopstaande overhangende soorten, die zelden hoger zijn dan 3 meter. Hun groei produceert sterke, stijve scheuten met uitgesproken puntige randen. Het dichte bladkleed vertoont een groene tot donkergroene kleur. De veelvormige bloemen kunnen remonteren en meerdere keren per jaar opnieuw bloeien. Ramblerrozen worden zo genoemd omdat ze lange, buigzame overhangende takken met veel stekels en een dicht blad ontwikkelen. De rozen worden gewaardeerd door hun groeikracht, want 5 meter en meer zijn geen uitzondering. De meeste ramblerrozen bloeien slechts één keer per jaar, maar dan in een ongekende pracht van de vroege tot de midzomer. Hun bloemen tonen ze meestal ongevuld, zelden in gevulde vorm. Ze zitten op het tweejaarlijkse hout en verbinden zich tot bloemtrossen. In de afgelopen decennia heeft de plantenveredeling verschillende ramblers voortgebracht die verschillende keren per jaar remonteren en vaker per jaar bloeien.

De selectie klimrozen in de handel is vrij groot. Het wordt over het algemeen aanbevolen om variëteiten aan te schaffen met het ADR-zegel. Deze rozenrassen zijn al jaren onafhankelijk gescreend en getest door experts. Ze worden gekenmerkt door een grote robuustheid en bijzonder goede bloemkenmerken.

Trusted Shops Guarantee