Terug

Yucca palm correct planten, afsnijden en overwinteren

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de yucca palm correct geplant?

Voor ervaren tuinders is de grote palmlelie onverwoestbaar. Ze verdraagt ​​zowel zon als schaduw, droge of vochtige lucht en kan zelfs wekenlang droogte overleven. Deze standplaats tolerantie maakt ze bijna uniek. Ze gedijt het beste bij een raam met veel licht, maar mag in de winter niet worden blootgesteld aan tocht. U kunt de kamerplant na de laatste kans op vorst naar buiten verplaatsen. Frisse lucht voor iedere kamerplant wordt dankbaar geaccepteerd. Met haar exotische uitstraling siert de palmlelie balkons en terrassen. Wanneer het eerste gevaar voor vorst dreigt, moet er worden verhuisd en wordt het weer in huis genomen. Ze tolereert iets onder nul, maar u moet het geluk niet onnodig op de proef stellen.

Droogtetolerante planten hebben een gevoeligheid voor vocht gemeen. Stuwvocht kan alleen worden voorkomen als het substraat voldoende gedraineerd is. Voor de potcultuur wordt zowel cactusaarde als met zand of kleikorrels verrijkte potgrond gebruikt. De pot heeft absoluut een goede waterafvoer nodig, die wordt gegarandeerd door gaten. Een drainagelaag zorgt voor extra afwatering aan de onderkant.

 

Hoe wordt de yucca palm verpot?

Naast minder sterke, zoals humusrijke substraten, veranderen ook minerale bodems hun eigenschappen. Het is daarom de moeite waard om de bovenste laag grond elk jaar of om de twee jaar te vervangen. Het verpotten van kamerplanten wordt om de vijf jaar aangeraden. De planten worden uit de pot gehaald. Het oude substraat wordt grof van de bol verkruimeld en de plant wordt eventueel in een grotere pot met het substraat gepot.

Hoe wordt de yuccapalm verzorgd?

In hun oorspronkelijke habitat groeien yucca palmen op hete, droge plaatsen. Droogte deert ze niet, het is veel meer een kwestie van goedbedoeld water geven. Voor de potplanten is het voldoende als ze tijdens de groeifase één keer per week flink water krijgen. Water op de schotel moet worden verwijderd, omdat anders wortelrot niet lang op zich laat wachten.

 

Hoe wordt de yuccapalm overwinterd?

In de winter moet het water geven worden beperkt tot één keer per maand. Voel bij twijfel met uw vingers of de bovenste laag aarde nog vochtig is. De yucca palm brengt de winter licht en koel door. In de serre‘s moeten temperaturen van minimaal 5° C zijn. Bij een lage luchtvochtigheid wordt de plant opgefrist door af en toe te sproeien met kalkarm water. Overdrijf niet met bevochtigen. Constant vocht leidt onvermijdelijk tot stamrot. Van het voorjaar tot het najaar krijgt de plant elke twee weken voedingstof met het gietwater. Er wordt een gewone groene plantenmeststof gebruikt in een iets lagere dosering. Tijdens de rustperiode in de winter worden geen meststoffen gebruikt.

 

Hoe wordt de yucca palm correct gesnoeid?

Yucca palmen zijn van nature traag in vertakking. Ze vormen vaak maar een paar stammen. Het kan daarom zinvol zijn om in het voorjaar lange scheuten terug te knippen. Normaal gesproken zullen de planten onder het snijpunt weer uitlopen en op deze punten een bossige vertakking vormen.

De gescheiden scheuten met hun plukje bladeren worden direct gebruikt voor vermeerdering. Ze worden ingekort tot ongeveer 20 cm en schieten na enkele weken wortel in aarde of een glas met water. Bovendien kunnen 10 tot 15 cm lange stamstukken, vergelijkbaar met stokken, worden geworteld. Opgemerkt moet worden dat de stukken met de oorspronkelijke groeirichting in het kweeksubstraat worden gestoken. Met het begin van wortelvorming wordt het water geven verminderd.

Net als andere kamerplanten hebben yucca palmen last van spintmijten en schildluizen in droge ruimtes. Meestal verdwijnen de plagen als u de planten in de zomer naar buiten verplaatst. In de winter kunnen de schildluizen worden weggeveegd met een vochtige doek en kunnen spintmijten worden verjaagd door te sproeien. Als deze maatregelen niet tot het gewenste succes leiden, loont het de moeite om een ​​biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken. Meer over het onderwerp yucca.palm snoeien.

 

Hoe kan de yucca palm gebruikt worden?

Yucca palmen zijn uitstekende kamerplanten. Ze zijn extreem winterhard en gemakkelijker te verzorgen in vergelijking met de visueel vergelijkbare drakenbomen. Perfect voor beginners, want ze overleven wekenlange droogte vaak zonder kleerscheuren.

 

Is de yuccapalm giftig?

Over giftigheid lopen de meningen uiteen. Aan de ene kant valt er te lezen dat bloemen en stengelpunten als groente gegeten kunnen worden. Aan de andere kant wordt verwezen naar saponinen, die worden geclassificeerd als kritische ingrediënten en de yucca palm classificeren als een licht giftige plant. De yucca palm wordt niet vermeld als een giftige plant. Voorzichtig zijn kan geen kwaad. Zolang de wetenschap geen gefundeerde feiten naar voren brengt, hoeft niet alles wat op de vensterbank groeit in de mond worden gestopt.

 

Verdere informatie

De yucca palm is een van de planten waarvan de botanische naam in het Nederlands is ingeburgerd. De exotische plant uit Mexico heet eigenlijk reuzenpalmlelie (Yucca elephantipes). Het is een van de 50 soorten palmlelies (yucca), die op hun beurt behoren tot de aspergefamilie (Asparagaceae). Menig tuinbezitter kent de draderige palmlelie (Yucca filamentosa) wellicht als winterharde vaste plant. Het groeit op droge plaatsen in tuinen en vormt imposante struiken met enorme bloeiwijzen.

De term palm is misleidend voor de yuccapalm, omdat het een soort struik of kleine boom is. Stengels die op grote Mexicaanse hoogtes 10 meter bereiken, ontspruiten uit een verdikte basis en worden met de jaren hol. In de binnenkweek is metershoge groei eerder een uitzondering.

Dat ze vaak wordt omschreven als een palmboom heeft te maken met de gelijkenis van het palmachtige plukje bladeren aan het eind van de scheut. Van buitenaf wijzen veel dingen op drakenbomen (Dracaena). In directe vergelijking met hen is de reuzenpalmlelie gemakkelijker te verzorgen en niet veeleisend.De smalle, lancetvormige bladeren kunnen langer zijn dan een halve meter en zien er leerachtig uit, hoewel ze zachter zijn dan die van andere yuccasoorten. De bladeren vormen een stekelachtige bladpunt. Hoe groter de bladeren worden, hoe meer ze vanaf het stengeluiteinde naar beneden gaan hangen. Oudere bladeren drogen op ​​aan de basis van het plukje en laten later los van de stam.

Van de reuzenpalmlelie, zoals bekend van tuin yucca's, moet u geen bloemenpracht verwachten. Zo nu en dan verschijnen er onder ideale omstandigheden bloeiwijzen, die vaak alleen in botanische tuinen of ruime serres voorkomen. Het duurt tien jaar voordat de eerste zuiverwitte, klokvormige bloemen in pluimen verschijnen.

Het zijn niet in de eerste plaats de bloemen, maar eerder hun drakenboomachtige aard die betovert. Het is minder veeleisend en vormt geen grote uitdaging, zelfs niet voor beginners.De yucca palm groeit langzaam, dus er is geen grote zorg nodig.

omhoog
Trusted Shops Guarantee