Terug

Winterharde Olijf verzorging (Olea europaea)

In het Middellandse Zeegebied domineren olijfbomen en olijfgaarden het landschap en iedereen die graag naar het zuiden reist, kent de rustieke bomen. Ook in onze streken wordt de olijf steeds populairder, als sierplant in potten op het balkon, terras & in de tuin. 

 

Standplaats

In de zomer volle zon, graag warm, hitte is geen probleem. 

 

Hoe wordt de olijf verzorgd?

In de zomer zeer regelmatig gieten. Als u water geeft, kunt u het beste de grond tot op de bodem van de pot doorweken en dan wachten tot de grond een beetje is opgedroogd voordat u weer water geeft. Herhaalde droogte veroorzaakt vrucht- en bladverlies. Bemest van april tot september om de 7 tot 10 dagen met volledige meststof (vloeibaar, in water opgelost poeder, met staafjes), of gebruik in maart en juni een langwerkende meststof. De beste tijd om te snoeien is in de herfst na de oogst, of aan het einde van de winterrust in maart. Bij het snoeien kunt u niets verkeerd doen en u kunt ook de takken krachtig inkorten.

 

Welke potgrond kunt u gebruiken?

Gebruik bij het verplanten van één tot twee jarige planten hoogwaardige potgrond die gekenmerkt wordt door grofkorrelige delen (bijv. kleikorrels, grind), waardoor deze los en luchtig blijft. Een laag humusgehalte garandeert dat water en voedingsstoffen in voldoende mate worden opgeslagen.

 

Hoe wordt de olijf in de winter verzorgd?

Zorg voor een gelijkmatige bodemvochtigheid, maar pas de hoeveelheid en de frequentie van het water geven aan de winterrust aan en de daarmee gepaard gaande, aanzienlijk lagere behoefte. In de winter moet de groenblijvende plant zo licht mogelijk staan. Bladverlies wijst op veelvuldige droogte of een te donkere standplaats. Nieuwe scheuten verschijnen vanaf maart/april. De plant kan buiten overwinteren en verdraagt een minimumtemperatuur tot -10° C. Bij lagere temperaturen moet u uw olijfboom beschermen, bijvoorbeeld met vliesdoek. 

 

Extra tip

Laat olijven in het voorjaar aan zonlicht wennen door ze eerst ongeveer 10 dagen in de halfschaduw te zetten en pas als ze gewend zijn, aan de volle zon. Anders kan bladverbranding met bruine bladvlekken optreden.

 

omhoog
Trusted Shops Guarantee