Terug

Vredespalm (cycas Revolta) correct verzorgen en overwinteren

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt vredespalm correct geplant?

De "levende fossielen" groeien meestal erg langzaam en worden nu gedeeltelijk bedreigd in hun natuurlijke habitat. De meeste vredespalmen houden van licht, maar hebben bescherming tegen de zon nodig, als de zon te sterk is. De varenachtige planten worden in grotere potten en kuipen geplant. In de zomer krijgen ze frisse lucht op de beschutte standplaats. Met dalende temperaturen in de nazomer of herfst staat de verhuizing naar het huis voor de deur.

De ondergrond moet zo doorlatend mogelijk zijn. Ook als er al potgrond is toegevoegd met kleimineralen kan het voorkomen dat de doorlaatbaarheid niet voldoende is. Voor droogtetolerante vredespalmen worden ook kleikorrels of lavasnippers gemengd. Voor soorten uit regenwouden is potgrond of doorlatende groene plantenaarde ideaal. Een goede afwatering is essentieel. Zonder dit treedt stuwvocht op, waardoor blijvende schade aan de deels ondergrondse scheut ontstaat. Bij het planten worden de drainagegaten van de pot afgedekt met potscherven. Ze voorkomen dat aarde de gaten verstopt en zorgen voor een permanente waterafvoer. Een dunne laag kleikorrels zorgt voor extra drainage. Sommige vredespalmen, waaronder de Japanse sagopalm, zijn ook geschikt voor hydrocultuur.

Er moet worden verpot zodra de eerste wortels uit de drainagegaten komen. Het verplanten wordt om de 3 tot 5 jaar in het voorjaar uitgevoerd. De vredespalmen worden voorzichtig uit de pot gehaald en het substraat wordt afgeschud. Dode wortels worden afgesneden met een scherp mes of schaar. De plant wordt vervolgens in de nieuwe pot geplaatst. U vult maar zoveel dat zij haar oorspronkelijke plantdiepte krijgt. De teelaarde kan elk jaar worden vervangen door vers substraat.

 

Hoe wordt de vredespalm correct verzorgd?

Tijdens de verzorging wordt rekening gehouden met de lichtomstandigheden. Als de vredespalm te zonnig staat, kunnen bladverbrandingen het gevolg zijn. Vergeelde bladeren en gedroogde uiteinden zijn een veel voorkomende indicatie. Verhuizen naar een lichtere standplaats uit de buurt van de volle zon zal de planten meestal beter doen. Als de planten te weinig licht krijgen, gaan ze scheef groeien. Daarom worden de planten regelmatig gedraaid. Water geven is afhankelijk van de behoefte. De vredespalm wil tijdens het groeiseizoen matig water krijgen. De kluit wordt grondig gegoten en vervolgens op laten drogen. Voor bemesting wordt een lichte meststof aanbevolen die zijn voedingsstoffen langzaam afgeeft. Anders kan maandelijks een laag gedoseerde groene plantenvoeding met het gietwater worden gegeven. Snoeimaatregelen bij de langzaam groeiende vredespalmen zijn in geen geval aan te raden. Alleen de onderste en dode bladeren aan de basis worden verwijderd.

 

Hoe wordt de vredespalm overwinterd?

Hoewel de vredespalm korte tijd temperaturen rond het vriespunt overleeft, overwintert de groenblijvende plant op een lichte, koele plaats. Kouder dan 7°C mag het op den duur niet worden. Serres, lichte traphuizen of koude kassen zijn het meest geschikt. Bij weinig licht wordt het water geven verminderd en wordt de bemesting helemaal stopgezet.

Vredespalmen zaaien is een uitdaging die alleen specialisten en vakmensen aankunnen. Als zich echter jonge boompjes naast de hoofdplant vormen, kunnen deze tijdens het verplanten worden verwijderd en als deelplanten in nieuwe potten worden geplaatst.

Bladluizen of spintmijten behoren tot de weinige plagen die onder ongunstige omstandigheden op vredespalmen kunnen voorkomen. Onjuiste verzorgingsacties, zoals overmatig water geven, richten meer schade aan. Bruine bladpunten geven aan dat de lucht te droog is. Sproeien met kalkvrij water zorgt voor wat meer luchtvochtigheid. Gele bladeren kunnen worden veroorzaakt door natte wortels, overbemesting, droogte of een gebrek aan voedingsstoffen. Evenzo kan permanent kalkhoudend gietwater leiden tot vergeling van de bladeren. In alle gevallen is het overplanten naar vers substraat een reddingsmaatregel gebleken.

 

Hoe kan de vredespalm gebruikt worden?

Vredespalmen, vooral de Japanse sagopalm, zijn populaire pot- en kamerplanten in ons land. Ze worden uitgeplant in grotere serres. Meestal worden ze in potten gehouden. Ze zijn geschikt voor kantoren en woonkamers met voldoende ruimte. In de zomer kunt u ze meenemen naar het lichte of halfschaduwrijke terras, waar ze een vakantieflair verspreiden.

 

Is de vredespalm giftig?

De vredespalm (Cycas revoluta) en alle andere palmvarens van het geslacht Cycas bevatten het glycoside cycasine. Het is de basis voor een chemische samenstelling die leverbeschadigend en daarom giftig is. Vergiftiging is ook gedocumenteerd bij dieren. In proeven met knaagdieren is een kankerverwekkende werking aangetoond.

 

Verdere informatie

Vredespalmen lijken het resultaat te zijn van een kruising tussen varens en palmbomen. Beide groepen planten lijken qua uiterlijk op elkaar, maar vredespalmen zijn niet verwant aan varens of palmen. In vakkringen worden ze cycaden genoemd. Vredespalmen worden ook wel "levende fossielen" genoemd. Ze vestigden zich op de aarde in het Perm (ongeveer 300 tot 250 miljoen jaar geleden), zelfs eerder dan de dinosaurussen. Dit maakt ze een van de oudste planten, samen met varens, heermoes en wolfsklauw. Vredespalmen zijn originele zaadplanten en vormen samen met coniferen of gingko planten hun eigen klasse die naaktzadige planten worden genoemd. Er zijn wereldwijd meer dan 300 verschillende soorten, bijna uitsluitend in subtropische en tropische gebieden. De verschillende habitats, ongeveer 30° ten noorden en ten zuiden van de evenaar, kunnen erg vochtig zijn, maar ook droog en bergachtig. Een paar uitzonderingen verdragen zelfs kou en vorst.

De meeste vredespalmen hebben korte, sporadisch vertakte of knolachtige stengels die geheel of gedeeltelijk ondergronds groeien. Om u een beter idee te geven, zou u ze optisch kunnen omschrijven als "stengelvormende varens". Vredespalmen met een bovengronds stengeldeel vormen een plukje met spiraalvormig gerangschikte bladeren. Soorten met ondergrondse stengels lijken erg op varens. De groenblijvende sbladeren zijn 1 tot 2 geveerd, sterk en ongestructureerd. De individuele veren lopen taps toe naar een punt. Ze kunnen aan de rand of de punt worden gespind.

In de tuinbouw geniet de Japanse sagopalm (Cycas revoluta) de meeste waardering. De vredespalm uit Japan vormt een sterke scheut met gebogen geveerde bladeren. Ze kunnen tot 1,5 meter lang worden en bestaan ​​uit meer dan 100 glanzende, donkergroene bladeren. Uitgeplant (bijvoorbeeld in grotere serres of botanische tuinen) vormen zich eivormige goudbruine bloeiwijzen. Mannelijke bloemen worden bijna een halve meter lang en ruiken naar ananas. Vrouwelijke bloemen zijn maar half zo groot. In de potcultuur zijn bloemen een zeldzaamheid.

We houden vredespalmen meestal als pot- of kamerplant. Met hun prehistorische uiterlijk sieren ze kantoor- en woonruimtes, verrijken ze grotere serres en terrassen.

Trusted Shops Guarantee