Terug

Potplanten overwintern

Overwinteren potplanten

Een groot aantal planten zijn geschikt voor de volle grond maar kunnen ook in een pot staan. bijv. de ‚Hosta’, grassen, varens, sedum, ijsbloemen, winterharde geraniums, etc. Wanneer in de late herfst de nachtvorst komt, wordt het tijd de potten tegen de vorst te beschermen. 

Het succes op overwintering is afhankelijk van hoe goed de wortels van de planten beschermd worden. Planten die in een pot staan, hebben meer te lijden dan planten die in de aarde staan.

Potplanten moeten zo mogelijk koel, tot koud, maar vorstvrij, bv. in een onverwarmde garage overwinteren. Dit in tegenstelling tot de kamerplanten die het hele jaar door in een verwarmde kamer kunnen staan

 

Potten ingraven

Er kan een gat, zo groot als de pot, worden gegraven, zodat de pot in de aarde kan worden gezet. Alle potten kunnen zo ook samen op één plek worden gezet waarbij de tussenruimtes met bladeren worden opgevuld. Zo worden de wortels goed beschermd.

 

Afdekken

Wanneer de planten niet ingegraven kunnen worden, kunnen de potten zo dicht mogelijk bij elkaar bij een muur of op een andere beschutte, lichte maar niet zonnige plaats worden gezet.  De potten kunnen nu op een plaat van piepschuim of een andere verhoging worden gezet. De pot zelf inwikkelen met een vlies, een jute zak of ander beschermend materiaal en bij erg strenge vorst ook de plant zelf.

Bij milde gebieden kan men vorstgevoelige planten ook in de volle grond laten staan, maar dan veiligheidshalve met een winterbescherming van bv. dennen- of nadeltakken, droge bladeren of boomschors die licht en lucht doorlaten.

 

Binnenhalen van de pot

Wanneer de pot niet vorstbestendig is, breng dan de pot naar binnen. Dit om te voorkomen, dat de pot kapot springt. De potten kunnen in de garage of in een kelder staan. Af en toe de potten water geven is dan noodzakelijk, zodat de plant niet uitdroogt. 

 

Licht

Groenblijvende planten moeten op een lichte plaats overwinteren. Planten die hun bladeren verliezen kunnen ook op een donkere plaats staan. In elk geval is het aan te raden alle potplanten die normaal gesproken buiten staan, zo kort mogelijk in huis te houden en de plaats waar de planten overwinteren op vorstvrije dagen zo vaak mogelijk te luchten.

 

Bemesting/ Waterbehoefte

De herfst en winter zijn rustperiodes! Daarom niet bemesten en zo min mogelijk gieten, net genoeg zodat de wortelbal niet uitdroogt. Vanaf begin februari weer licht en warm zetten. Zodra de nieuwe bladeren/uitlopers komen, weer normaal bemesten en gieten.   

 

Naar buiten

Na de ijsheiligen, vanaf half mei, kunnen de potplanten weer normaal buiten staan. Om verbrandingen te voorkomen is het raadzaam de planten gedurende de eerste paar dagen op een halfschaduwrijke plek te laten wennen aan het zonlicht.  

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee