Terug

Potplanten correct planten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Potplanten voor zon tot schaduw

De botanische biodiversiteit in de subtropen en tropen is onvoorstelbaar groot. Slechts een klein deel is tuinbouwkundig bekend in ons land en wordt gekweekt als potplant. Afhankelijk van de herkomst van de plant kan zij zowel zon- als schaduwminnend zijn. Planten uit droge steppegebieden zijn meestal zonaanbidders en geven de voorkeur aan zonnige balkons en terrassen. Potplanten die hun oorsprong vinden in het gewone bos, geven de voorkeur aan schaduw en willen weg blijven uit de brandende zon. De blaadjes kunnen een indicatie zijn van de gewenste standplaats. Aan de ene kant duiden grote, zachte bladeren vaak op zongevoelige planten en aan de andere kant duiden harde, kleine bladeren op zonminnende planten.

 

Hoe worden potplanten verzorgd?

Voor een succesvolle kweek krijgen de planten een plek die past bij hun standplaats. Dit krijgen ze pas als er geen gevaar meer is voor late nachtvorst. Als substraat wordt potgrond gebruikt. Het bevat een groter aandeel minerale componenten, waardoor het langer zijn structuur behoudt. Dit voordeel elimineert de noodzaak van jaarlijks verpotten. Het vervangen van de ondergrond wordt slechts om de drie tot vijf jaar aanbevolen. Tijdens het overwinteren worden potplanten in vorm gesneden. Ze worden vaak aangespoord in warme vertrekken en individuele lange scheuten groeien uit vorm. Ongeacht hun zonbehoefte krijgen de potplanten de eerste twee tot vier weken een lichte schaduwrijke plaats. In het begin zijn bijna alle planten erg gevoelig voor de zon en kunnen gemakkelijk verbranden.

De potplanten worden regelmatig gegoten en, afhankelijk van hun behoefte, bemest tot laat in de zomer.

 

Hoe worden potplanten overwinterd?

Met dalende temperaturen komt het onderwerp overwinteren aan bod. Serres zijn geschikt als winterverblijf, soms ook vorstvrije kassen of trappenhuizen. Indien nodig kunnen bladverliezende potplanten in het donker worden overwinterd, mits de temperatuur niet boven de 5 graden uitkomt. Zonder blad is er geen fotosynthese en is licht dus niet absoluut noodzakelijk. Als de planten echter hun bladeren behouden, is een lichte standplaats noodzakelijk. Voor het overwinteren worden de potplanten teruggesnoeid en gecontroleerd op ziekten en plagen. Als u ziekteverwekkers in huis haalt, kan de infectie zich verspreiden naar andere planten. In de winter wordt het water verminderd en wordt de bemesting volledig stopgezet. Tijdens de winter worden de overwinterende planten regelmatig gecontroleerd op ongedierte. In het geval van een besmetting wordt onmiddellijk actie ondernomen en worden de juiste middelen gebruikt om het te behandelen.

Met een beetje handigheid en ervaring kunnen deze warmteminnende exoten goed de winter doorkomen en zullen volgend jaar weer hun plaats op balkon of terras innemen.

 

Verdere informatie

Hoe is het, om het mediterrane zuiden of het exotisme van de tropen in huis te halen? Niets eenvoudiger dan dat, want met potplanten krijg u vakantieflair op balkon en terras. Potplanten zijn warmteminnende planten uit de subtropen en tropen die in ons land in grote potten worden gekweekt. Het zijn vaak halfhoutige vaste planten, heesters, kleine bomen of palmbomen. Hun temperatuurbehoefte is groter dan die van normale tuinplanten. Hierdoor ontstaat de behoefte van overwintering. Twee keer per jaar verhuizen de planten. Ze brengen de zomer buiten door en komen voor de eerste nachtvorst weer naar binnen. Zonder deze verhuizing zouden de meeste potplanten zeker een koude dood sterven.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee