Terug

Oleander

Standplaats en Verzorging

Nerium oleander is een groenblijvende, rijk bloeiende struik. De oleander kan tot ongeveer 3 meter hoog worden en groeit wanneer u niet ingrijpt ook in de breedte. De leerachtige lancetvormige bladeren kunnen tot 15 cm lang worden. De bloemen hebben een diameter tussen 3 en 5 cm. De verzorging van de oleander vraagt niet veel. Om goed te bloeien en te groeien moet de struik op een warm en beschut plekje staan.

 

Water

Vooral in de zomer is de behoefte aan water zeer groot. Bij te weinig water worden de onderste bladeren geel en vallen dan uiteindelijk af, bovendien zal de plant ook niet overvloedig bloeien. De wortels zijn robuust en verdragen af en toe wat stuwvocht. Het water op de onderzetter of in de overpot wordt normaal gesproken snel verbruikt, zodat de plant niet zolang „natte voetjes“ heeft. In de winter af en toe en dan weinig water geven.

 

Licht

In de zomer, hoe meer zon des te beter. Een koele vortsvrije ruimte is voor de oleander voldoende om te overwinteren, de plant heeft niet per se veel licht nodig. Ter nood kunt u de plant ook laten overwinteren in een vrij donkere ruimte, maar deze plek moet dan zeer koel zijn. In het voorjaar ziet de oleander  er dan niet zo goed uit, maar herstelt zich erg snel.

 

Temperatuur

De oleander houdt van een warm goed beschut plekje. Tijdens de groeifase moet de plek zo warm mogelijk zijn, want alleen dan zal de plant in volle glorie bloeien. Een huiswand die ´s-nachts dan nog warmte afgeeft is uitermate geschikt. De oleander overwintert koel en vorstvrij. Hoe donkerder de plek  des te schadelijker is het om de temperatuur van 10 °C te overschrijden. De oleander overwintert het liefst bij een temperattuur tussen 5-10°C.

Vanzelfsprekend kunt de plant ook bij hogere temperaturen laten overwinteren (bijv. in de serre), maar dan is voldoende licht erg belangrijk.

 

Bemesting

Éen tot twee keer per week een meststof voor bloeiende planten toevoegen.

 

Snoeien

De oleander hoeft u niet te snoeien omdat de plant vanzelf voldoende vertakt en bovendien is het schadelijk voor de bloei, wanneer u dit op het verkeerde tijdstip doet. Als u toch wilt snoeien, omdat de struik te groot is geworden, dan kunt u dat het beste in de herfst doen. Wanneer u de oleander in het voorjaar snoeit, dan zal de struik pas in de herfst of eerst in het volgende jaar weer bloeien. Bij het snoeien kunt u zoveel afsnijden als u wilt.

 

Overige informatie

Alle delen van de plant zijn giftig (bij doorslikken), houd daarom kleine kinderen, die alles in hun mond stoppen, uit de buurt van de oleander.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee