Terug

Japanse esdoorn snoeien – deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om de Japanse esdoorn te snoeien?
    • Als het noodzakelijk is de Japanse esdoorn te snoeien, dan wordt dit in de nazomer of vroege herfst gedaan.
  2. Hoe moet de Japanse esdoorn gesnoeid worden? Welke delen moeten gesnoeid worden?
    • Er worden alleen afgestorven, zieke of storende takken gesnoeid.
  3. Waarop moet gelet worden bij het snoeien van de verschillende variëteiten van de Japanse esdoorn? Zijn er verschillen bij het snoeien?
    • Bij Japanse esdoorns zijn er geen variëteit afhankelijke snoeimaatregelen. Jonge exemplaren worden alleen gesnoeid als de struiken als vormplanten worden gekweekt.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip om de Japanse esdoorn te snoeien bepalen

Zelfs als de Japanse esdoorn niet of nauwelijks gesnoeid hoeft te worden, kan het van tijd tot tijd toch gebeuren dat dit noodzakelijk wordt. De takken kunnen na de kale vorst in de winter bevroren zijn of de planten zijn te breed gegroeid. Bevroren takpunten of takken worden in het voorjaar net voor het uitlopen gesnoeid. Een vergelijkbare procedure wordt gebruikt voor zieke scheuten veroorzaakt door de schimmelziekte Moniliarot. Er zijn hier geen specifieke snoeitijden. Aangetast plantmateriaal wordt direct na het ontdekken verwijderd en bij het GFT-afval gedeponeerd. Groeicorrecties of uitdunningsmaatregelen daarentegen worden uitgevoerd in de late zomer of vroege herfst tussen augustus en september.

 

Stap 2: Hoe wordt de Japanse esdoorn correct gesnoeid?

De snoeimaatregelen bij de Japanse esdoorn zijn gering. Men laat de struiken of kleine boompjes natuurlijk groeien. In de loop der tijd kan de struik of boom breed en omvangrijk worden. In de tuin staat de Japanse esdoorn meestal solitair. Hierdoor kunnen ze zich zeer gelijkmatig ontwikkelen en hoeven nauwelijks gesnoeid te worden.

Dit is anders als de Japanse esdoorn in een pot staat. Ze staan vaak op het terras en kunnen dan te breed worden voor de plaats die ze in beslag nemen. Als sommige takken storend groeien, kunnen deze in de nazomer eruit geknipt worden. De snijwonden zijn genezen voordat de winter begint. Na de winter zijn er af en toe afgestorven of bevroren takken of takpunten. Deze worden tot het gezonde hout afgeknipt.

Een Japanse esdoorn wordt ook gesnoeid als het boompje of de struik een ziekte heeft. De Aziatische esdoornsoorten zijn bevattelijk voor de Moniliarot. Ongunstige locaties veroorzaken en bevorderen het uitdrogen en afsterven van de scheutpunten. Ongeacht het seizoen worden geïnfecteerde delen van de plant tot het oude, gezonde hout afgeknipt. De afgeknipte takken worden in de GFT bak gedaan en komen niet op de compost. Na het snoeien worden de boomschaar en de tuinschaar ontsmet. Het risico is te groot dat verdere snoeimaatregelen de ziekteverwekkers overdragen op andere planten.

 

Stap 3: Verschillende variëteiten van de Japanse esdoorn snoeien

Japanse esdoorns overwoekeren zelden en het natuurlijke groeigedrag van de struiken wordt over het algemeen gewaardeerd. Snoeimaatregelen zijn daarom eerder een uitzondering en niet afhankelijk van de esdoornsoort. De noodzaak tot snoeien komt veel meer voort uit het gewenste groeigedrag. Sommige tuinliefhebbers hebben een voorkeur voor het kweken van Japanse esdoorns als bonsai. Deze dwergbomen vereisen speciale snoeimaatregelen vanwege hun gewenste groeivorm. Dit knippen is onderworpen aan de principes van het bonsai snijden. 

 

Verdere informatie

Japanse esdoorns (Acer japonicum) en de (Acer palmatum) zijn pittoresk en sierlijk in tuinen. De compacte boompjes of grote struiken inspireren met prachtig gevormd en gekleurd blad, dat in de herfst uitmondt in een waar kleurenspektakel. De heesters sieren de huis- en voortuin, zijn niet weg te denken in Aziatische tuinontwerpen en kunnen zelfs in een grote pot langdurig het terras sieren. Na verloop van tijd kunnen ze omvangrijk worden, wat voor de standplaats te weelderig is. Door ze te snoeien kunnen de Japanse esdoorns weer in vorm gebracht worden, zelfs als de heesters nauwelijks gesnoeid hoeven te worden.

                              

Trusted Shops Guarantee