Terug

Japanse esdoorn correct snoeien, verzorgen en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de Japanse esdoorn correct geplant?

Japanse esdoorns houden van de zon. Op deze plaatsen kleurt het blad het intensiefst en de kronen krijgen een prachtige vorm. De wens naar zon is wel afhankelijk van de vochtigheid van de bodem. Een zonnige plaats is alleen dan aan te bevelen, als de bodem voldoende vocht bevat. Op een droge bodem is eerder een plaats niet direct in de zon of een gedeeltelijke schaduwrijke locatie aan te bevelen. Japanse esdoorns nijgen te verbranden in de zon, vooral als ze nog jong zijn of te droog staan. Zoals reeds vermeld moet de bodem fris tot vochtig zijn. Een humeuze zandgrond of zand-klei grond zonder kalk of gestuwd vocht is geschikt voor deze heesters. Voor het planten kan dan elke normale tuinaarde gebruikt worden. Bodemverbeteringen voor een te droge zandgrond of een te natte kleigrond zijn raadzaam. Een zandgrond wordt verbeterd met compost en indien voorhanden, een kleihoudende tuinaarde of betoniet (minerale bodemverbeteraar). Een zware kleigrond wordt diepgrondig losgemaakt en verrijkt met grind en bladcompost.

Het plantgat wordt dubbel zo groot dan de wortelkluit uitgegraven. Gestuwd vocht mag later niet ontstaan, omdat dit het rotten van de wortels tot gevolg kan hebben. Een droge wortelkluit wordt in water gedompeld en het plantgat met een kan water goed natgemaakt. Het plantgat wordt opgevuld en de wortelkluit sluit evenredig met de bodemoppervlakte af. Door het opdragen van mulch wordt de vochtigheid langer in de bodem gehouden en de wortels van de aan de oppervlakte wortelende plant tegelijkertijd beschermd.

Wie de plant liever in een pot wil houden, kiest een grote pot met voldoende drainage gaten. Als substraat wordt potgrond gekozen, waarvan de doorlatendheid oftewel met zand of met kleikorrels verhoogd wordt. Het is raadzaam de bovenste laag elk jaar door verse potgrond te vervangen. Alle 5 tot uiterlijk 7 jaar wordt de esdoorn in de pot verplant. 

 

Hoe wordt de Japanse esdoorn verzorgd?

Het is belangrijk in de zomermaanden voldoende te gieten. Een tekort aan water leidt tot het verbranden van het blad. Als de Japanse esdoorn heel zonnig staat en extreme hitte verwacht wordt, kan voor de soorten met een donker blad een schaduw raadzaam zijn. Tijdelijk kan een schaduwweefsel gebuikt worden of een licht laken wat over de struik wordt gelegd. Voor jongere planten is bescherming zelfs in de winter aan te raden. Kale en late vorst leidt tot bevriezing van het jonge hout, dat vroeg uitloopt. Omwikkelen met lichtgekleurd vorstbeschermingsvlies of rieten matten voorkomt vorstschade. Voedingsstoffen krijgt de Japanse esdoorn door in het voorjaar 2 tot 3 liter compost per vierkante meter of alternatief hoornspaanders toe te voegen.

 

Hoe wordt een Japanse esdoorn gesnoeid?

Snoeien is bij een Japanse esdoorn nauwelijks noodzakelijk. De kroon groeit gelijkmatig en er ontstaan maar zelden storende takken. Als het snoeien niet te vermijden is, moet niet tot in het oude hout gesnoeid worden en in de late zomer worden gedaan. Het in vorm snoeien is alleen raadzaam bij jongere planten. Meer over het onderwerp.

 

Hoe wordt de Japanse esdoorn vermeerderd?  

Net als onze inheemse esdoorns ontwikkelen ook de Aziatische esdoornsoorten zaad. Het verzamelen en vermenigvuldigen ervan is een fluitje van een cent. In de nazomer wordt het zaad op droge dagen verzameld. Hiervan worden de vleugeltjes verwijderd en het zaad wordt plat in kweekbakken met voedingsarme zandige potgrond gelegd. Het zaaigoed wordt op een schaduwrijke plaats gezet en vochtig gehouden. Een vogelbeschermingsnet biedt het zaad beschutting tegen hongerige vogels. In de late winter komt de bak in een onverwarmde kas of broeibak. Het ontkiemen begint kort daarna en zodra de zaailingen redelijk groot zijn, worden ze in potten geplant en nog een jaar gekweekt. Daarna worden ze in de tuin geplant. Bij het vermeerderen d.m.v. zaad moet er wel op gelet worden, dat bijna alle Japanse esdoorns cultivars zijn en daardoor een rasechte vermeerdering onmogelijk is. Men kan op een botanische verrassing rekenen, hoe de jonge planten uitvallen. De rasechte vermeerdering lukt alleen ervaren tuinders door het enten in de winter.

De reden voor ziektes en ongedierte zijn meestal ongunstige standplaatsen die tot het verzwakken van de planten leiden. Gevaarlijk is de Verticilliumverwelking. Dit is een schimmelinfectie, die vaak door te veel vocht ontstaat en de watervoerende haarvaten van de plant verstopt. Als het afsterven van de takken wordt ontdekt, worden de takken aan de basis afgesneden. Om verdere overdraging van schimmelsporen te voorkomen, wordt de schaar na het snoeien zorgvuldig gedesinfecteerd. Weersveranderingen kunnen in de zomer leiden tot echte meeldauwplagen.

Welk gebruik heeft de Japanse esdoorn?

Japanse esdoorns zijn bekend voor hun unieke groei, het fenomenale blad en het kleurenspektakel in de herfst. Ideaal is een eigen plaats, want zo ontwikkelt ze zich bijzonder gelijkmatig. Ze zijn een mooie aanvulling bij heestergroepen en hebben een leidende plaats in een perk met vaste planten. Als potplant sieren ze terrassen of entrees. In een Japanse tuin is deze sierstruik een must.

 

Welke Japanse esdoornsoorten zijn er?

Twee rassen uit Oost-Azië behoren tot de Japanse esdoorns. Aan de ene kant is dat het ras Acer japonicum en aan de andere kant Acer palmatum. Deze pure wilde soorten zijn nauwelijks te vinden in de tuinkwekerijen. Normaal gesproken zijn het hybriden en cultivars.

  • Acer japonicum 'Aconitifolium' – Monniksbladige Japanse esdoorn met diep gelobde bladeren en een hoogte tot 6 meter.
  • Acer japonicum 'Vitifolium' – soort met grote, zwak gelobde bladeren en een donkerrode herfstkleuring.
  • Acer palmatum 'Bloodgood' – Vlakke esdoorn met diep ingesneden bladeren en een donkerpaarse bladkleuring.
  • Acer palmatum var. dissectum – ondersoort met roodgroen diep ingesneden blad  
  • Acer palmatum var. dissectum 'Atropurpureum' – Japanse esdoorn met diep ingesneden blad en donkerpaarse bladkleur
  • Acer palmatum 'Garnet' – soort met eveneens diep ingesneden paarsrood blad, dat in de herfst nauwelijks verkleurd.  

 

Verdere Informatie

De oorsprong van de Japanse esdoorn Ahorns (Acer japonicum) is onmiskenbaar. In de bergbossen van Japan met het koele en luchtvochtige klimaat is het prachtige sierhout inheems. De pure botanische soort treft men bijna uitsluitend in botanische tuinen aan. Verspreid zijn de bijzondere siervormen en hybriden in de tuinkwekerijen. De esdoorn is over het algemeen bekend voor zijn geweldige bladkleuringen, vooral in de herfst. Iedereen heeft waarschijnlijk al eens van de “Indian Summer” in de esdoornbossen van Canada gehoord. Net zo indrukwekkend toont zich de Japanse esdoorn, waartoe zowel de Acer japonicum als ook de Acer palmatum behoren.

Japanse esdoorns danken hun aanzien aan een pittoreske kroon, die naarmate ze ouder worden steeds indrukwekkender wordt. Acer japonicum groeit tot een grote breed uitgroeiende struik of boom van wel 10 meter hoog. Markant zijn de 7 tot 11 gelobde bladeren omrand door een gekartelde bladrand. Gedurende het seizoen is het blad middengroen en tooit zich in de herfst met een felrood. In het voorjaar verschijnen, net nadat het blad is uitgelopen, roodpaarse bloemen met grote gele meeldraden. Van dit ras is de compact groeiende variëteit “Aconitifolium het meest voorkomend. Deze esdoornsoort staat bekend als de monnikskap Japanse esdoorn. De naam is geen toeval, want de bladeren zijn diep ingesneden zoals bij de monnikskap.

Ook tot de Japanse esdoorn variëteit behoort de Acer palmatum. Deze soort is het meest populair en komt het meest voor in tuinen. Als uitgegroeide struik met een ronde kroon groeien deze vaak tot een hoogte van meer dan 5 meter. Opvallend zijn de platte tot diepe 5-voudig gelobde bladeren. Sommige cultivars hebben een heel fijn en diep ingesneden blad. Deze soorten blijven naar verhouding lager, groeien bossiger dan de oorspronkelijke soort- Ze krijgen in de nazomer rode gevleugelde vruchten. De indrukwekkende bladkleuring in de herfst hebben alle rassen. Afhankelijk van de cultivar kleuren de struiken geel, oranje of rood. Met deze kleuren worden de struiken in het naseizoen de blikvangers in de tuin. 

Japanse esdoorns zijn fantastische struiken of kleine bomen voor de tuin. Door hun prachtige blad vormen ze een effectieve aanvulling in houtachtige borders. In grotere tuinen staan ze heel mooi solitair. Hier hebben ze de mogelijkheid een gelijkmatige ronde kroon te ontwikkelen. Soorten met een compacte groei zijn in potten te vinden, of ook in rotstuinen of zelfs als bonsai. Japanse esdoorns zijn een “must” als sierheester in Aziatische tuinen. 

omhoog
Trusted Shops Guarantee