Terug

Echte vanille (Vanilla planifolia)

De echte vanille komt oorspronkelijk uit het tropische gedeelte van Mexico. De huidige teelt van vanille vindt voornamelijk in  Madagaskar en Sri Lanka plaats.De snelgroeiende klim-, en slingerplant is een echte orchidee.

De creme-gele, heerlijk geurende bloemen ontstaan wanneer de ranken ongeveer 2 meter hoog zijn. De ca.15 cm lange vanillebonen bevatten de zaden van de bestoven bloemen van deze plant. De vanille en de heerlijke geur ontstaan na het drogen en fermenteren (vochtig verhitten, langzaam drogen). De plant zelf is niet geschikt om te consumeren.

 

Standplaats/ verzorging

De vanilleplant geeft de voorkeur aan een licht plekje en tenminste 18° C, in de zomer echter niet in de brandende zon zetten. Net als in tropische gebieden moet de plant het hele jaar door minstens kamertemperatuur hebben. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid en ook om besproeid te worden. De aarde echter niet te nat houden, voorkom “natte voeten”.

 

Bemesting

Alle 14 dagen met Orchideeënvoeding volgens gebruiksaanwijzing. Bij optimale verzorging kan de plant wel 1,5 meter per jaar groeien.

 

Handmatige bevruchting

Met behulp van een satéprikkertje of naald het bloemvlies doorprikken dat ligt tussen de mannelijke pollen en de vrouwelijke stempels. Dit drukt u dan op elkaar. De bestuiving moet ’s morgens tussen 6 en 12 uur plaatsvinden, daana verwelkt de bloem en valt er af.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee