GRATIS* VOOR U: 1 wit Pampasgras & 10 Ranonkels > meer informatie

GRATIS* VOOR U: 1 wit Pampasgras &

10 Ranonkels > meer informatie

Trusted Shops Guarantee
Terug

Olijfboom correct snoeien, overwinteren en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de olijfboom correct geplant?

Olijfbomen zijn op onze breedtegraden niet voldoende winterhard. Buiten de winter doorkomen is een kwestie van puur geluk en zelden met succes bekroond. Op beschutte standplaatsen kunnen ze overleven tot min 5 graden. Daarom worden olijfbomen gekweekt als potplanten. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en geven terrassen een mediterrane flair. Ze willen een plaatsje in de volle zon, zo beschut mogelijk tegen de wind en warm.

 

Welke grond heeft de olijfboom nodig?

De grond moet een uitzonderlijk goede waterdoorlatendheid hebben. Vochtige, humusrijke, watervasthoudende grond kan leiden tot een aantasting van schimmels. Er is bijna altijd een risico op te veel water in de pot. Waterafvoer is alleen mogelijk via de gaten aan de onderkant. Het is daarom aan te raden om hoogwaardige potgrond te gebruiken. Bovendien kan het worden verrijkt met grof zand, fijn grind of geëxpandeerde klei. Deze grove minerale componenten vergroten het aandeel luchtvoerende grove poriën in de bodem.

 

Hoe wordt de olijfboom correct verpot?

Ontbindingsprocessen schuwen hoogwaardige potgrond niet. Hun structuur neemt in de loop van de tijd af en de porieverhouding verandert ongunstig voor de olijventeelt. Olijfbomen worden daarom om de twee à drie jaar verpot. Het verplanten gebeurt in het voorjaar. De verse grond brengt nieuwe voedingsstoffen met zich mee, die de groei alleen maar onnodig zouden stimuleren bij het verplanten in de herfst. Bij het verplanten wordt de bladverliezende boom uit de pot getild en de oude aarde eraf geschud. De buitenste wortels moeten zichtbaar zijn. Afhankelijk van de grootte van de kluit van de olijfbomen wordt dezelfde pot of een iets grotere pot gebruikt. Een keramische pot wordt aanbevolen voor cultuur. Het ziet er visueel sierlijker uit en in vergelijking met plastic heeft keramiek de eigenschap te kunnen ademen. Als de keramiek niet geglazuurd is, vindt er ook verdamping plaats via de potwanden. Op de bodem van de pot liggen wat scherven klei uit een gebroken aarden pot. Deze laag zorgt voor afwatering en ongehinderde waterafvoer. De olijfboom wordt niet dieper ingebracht dan voorheen. De holtes worden gevuld met het verse substraat en stevig aangedrukt. Na voltooiing van het plantwerk is slechts matig water geven vereist. Meer over het onderwerp olijfboom verpotten.

Hoe wordt de olijfboom correct verzorgd?

Olijfbomen zijn nederige bomen. Zoals bij elke potplant, geef ze water als het warm en droog is. Vergeleken met andere potplanten echter slechts matig en zeker niet te veel. De plant krijgt tot de zomer elke maand voeding met een volledige bemesting. Een steun wordt aanbevolen voor kleine olijfbomen met een ontwikkelde stam. Sterkere wind kan een stambreuk veroorzaken als de kroon te zwaar wordt voor de stam.

 

Hoe wordt de olijfboom gesnoeid?

In de herfst, voor overwintering of na de winterslaap, worden storende of scheve takken in de kroon ingekort. Sterke sneden worden gemaakt in bv. serre‘s voor het begin van de lente. Snoeimaatregelen hoeven geen oogstverliezen te betekenen. Olijven bloeien en werpen meestal vruchten op eenjarig hout. Meer over het onderwerp olijfboom snoeien.

 

Hoe wordt de olijfboom overwinterd?

Olijfbomen kunnen een paar graden onder nul verdragen. De mediterrane struiken buiten zijn echter niet geschikt voor Midden-Europese winters. Als groenblijvende planten hebben olijven een heldere, koele standplaats nodig om te overwinteren. Temperaturen rond de 10 graden zijn ideaal. Zodra de eerste nachtvorst wordt aangekondigd, worden de serre‘s voorbereid. Buiten kunnen de planten de eerste lichte vorst overleven met fleece- of jutezakken. Uiterlijk daarna vindt de verhuizing naar het vorstvrije vertrek plaats. Meer over het onderwerp olijfboom overwintern.

 

Hoe wordt de olijfboom vermeerderd?

De zaden van de olijfbomen kunnen in het voorjaar gezaaid worden tussen 13 en 15°C. Het ontkiemen kan iets langer duren. De vermeerdering van de olijven door half verhoute kopstekken in de vroege zomer is minder ingewikkeld.

 

Hoe kan de olijfboom gebruikt worden?

Van olijfbomen worden vruchten, bladeren, schors en de olie gebruikt. De olie wordt op veel verschillende manieren gebruikt in de keuken. Het wordt gebruikt om te koken of te braden. Het wordt ook aanbevolen in de natuurgeneeskunde voor huidproblemen of droog haar. Commercieel zit olijfolie in tal van cosmetische producten. Olijfvruchten zijn een bijgerecht in salades, voorgerechten, pizza of pasta, spreads, mediterrane tomaten- of groentegerechten.

 

Hoe wordt de olijfboom geoogst?

Als uw olijfboom vruchten voortbrengt, moet u tot de herfst wachten om te oogsten. In het groene stadium zijn ze nog onvolgroeid en meestal wat hard. Om ze toch te gebruiken worden de onrijpe vruchten in een zoutlaag gelegd. Olijven rijpen vaak pas echt in de serre, als ze zwart worden en zacht worden. De olijven moeten dan uiterlijk worden verwijderd.

 

Olijfboom extra tip

Verhuizen van een zonbeschermde serre naar de volle zon kan leiden tot zonnebrand op de bladeren. Het is raadzaam om te wennen aan de nieuwe standplaats. De olijfbomen moeten in eerste instantie de eerste 10 tot 14 dagen in schaduwrijk licht staan. Daarna kunnen ze naar de volle zon worden verplaatst.

 

Verdere informatie

Olijven worden voor ons beschouwd als delicatessen, zijn even bekend en populair. Ze zijn afgeleid van de soort Olea europaea, de olijfboom of olijf. Het is de enige gecultiveerde soort, omdat het een hoge culturele waarde heeft vanwege de vruchten en het oliegehalte. De olijf is een soort van het geslacht Olea, dat ongeveer 20 andere soorten uit de tropen en matig warme streken van Afrika en Eurazië omvat. In de tuincultuur is alleen de bekende olijfboom overwegend wijdverbreid. In Zuid-Europa kan de groenblijvende bladverliezende struik buiten worden gekweekt, waar het in het wild voorkomt op droge rotsachtige standplaatsen. In ons land wordt de olijf gekweekt als potplant voor balkons, huisingangen of terrassen.

Olijfbomen zijn groenblijvende struiken die een boom- of struikachtige gewoonte vormen. Ze groeien heel langzaam, worden na verloop van tijd erg knoestig en kunnen in theorie meerdere eeuwen leven. Ze vormen langwerpige leerachtige bladeren in een tegenovergestelde opstelling. Op zonnige satndplaatsen en warme jaren verschijnen in het late voorjaar oksel- of eindpluimen van roomwitte bloemen. Ze ruiken intens en trekken insecten aan. Na succesvolle bevruchting geven ze aanleiding tot eivormige of bolvormige vruchten die eetbaar zijn en bekend staan ​​​​als olijven. In Midden-Europa is er zeker kans op een eigen olijvenoogst. De zon is echter zelden voldoende om ze volledig te laten rijpen en de volle smaak van Zuid-Europa op te nemen. Ze kunnen op zijn vroegst in de winter hun volledige volwassenheid en zwarte kleur bereiken. Ook in hun thuisland worden ze vaak onrijp in het groene stadium geoogst. Om het rijpen te beëindigen, worden de vruchten behandeld met loog. Als ze volledig rijp zijn, worden de vruchten zwart, zacht en vettig. Ze hebben een veel intensere smaak dan groene olijven.

De olijfboom is al lang bekend in de geschiedenis. In bijbelse tijden stond de olijftak bekend als een symbool van vrede. Het gebruik ervan voor olieproductie gaat zelfs nog verder terug tot de prehistorie. Tot op de dag van vandaag zijn olijven waardevolle en onmisbare gewassen. De mediterrane keuken wordt gekenmerkt door deze vrucht. Verschillende soorten variëren sterk in opbrengst, vruchtkleur, smaak en oliegehalte. De olie wordt verkregen van minder smaakvolle soorten, omdat ze de laagste zuurgraad hebben en na het persen de beste smaak geven. De herkomst heeft ook invloed op de smaak. Spaanse olijfolie smaakt bloemig, Italiaans gepeperd, Frans zoet en Grieks licht grasachtig. Ze zijn allemaal rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Voor mensen met een te zure maag wordt olijfolie als beter verteerbaar beschouwd.