Terug

Kamerplanten Verzorging

Alle kamerplanten hebben ongeveer dezelfde algemene behoeften. Er wordt onderscheid gemaakt tussen groene en bloeiende planten. Enige groene planten hebben zelfs een luchtzuiverend effect en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Zij produceren zuurstof en begunstigen het binnenhuisklimaat. Bloeiende planten brengen kleur op de vensterbank en in uw woonruimtes. 


Groene planten

zijn groenblijvend en meestal ook makkelijk te onderhouden. Het is afhankelijk van de standplaats, de kamertemperatuur en de bladmassa hoe vaak de groene planten moeten worden gegoten en bemest.  De groene planten geven de voorkeur aan een lichtvochtige aarde en komen niet overweg met stuwvocht. Bovendien is het belangrijk voor voldoende luchtvochtigheid te zorgen, want de verwarming droogt in de winter de lucht in de ruimte uit. U kunt dit b.v. aan bruine bladranden bij de planten herkennen. Dus adviseren wij de groene planten af en toe met water uit een spuitfles te besproeien. In de wintermaanden ontwikkelt zich vaak een fijne stoflaag op de bladeren. Het is aan te bevelen deze met warme water te verwijderen, zodat de planten weer kunnen ademen. Om een mooie glans op de bladeren te krijgen, adviseren wij het gebruik van ‘COMPO bladglans spray’. De speciale combinatie van plantenverdraaglijke olies zorgt voor een gezonde, zijige glans op de bladeren en verwijdert kalk- en watervlekken. 


Bloeiende planten

zoals anthurium, cyclaam, kaaps viooltje of kalanchoë brengen kleur in uw kamer. Bloeiende planten moeten regelmatig worden gegoten, maar houden niet van stuwvocht. Het is raadzaam uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. 


Kamerplanten bemesten

Hiervoor is b.v. ‘COMPO groene planten- & palmen meststof’, resp. ‘COMPO bloemen meststof’ geschikt. De meststof formules zijn speciaal afgestemd op de behoeften van de planten. De meststoffen kunnen gewoonweg in het gietwater worden ingevuld. 

Een eenvoudig alternatief voor een regelmatige vloeibare bemesting is het gebruik van meststofstaafjes. Hier kunt u voor groene planten ‘COMPO groene planten- & palmen meststofstaafjes met guano’ en voor bloeiende planten ‘COMPO bloeiende planten meststofstaafjes met guano’ gebruiken. Deze voorzien uw planten ca. 3 maanden lang met alle benodigde voedingsstoffen.   


Kamerplanten verpotten

Naar het einde van het koude jaargetijde is het een goede tijdstip om kamerplanten te verpotten. Wanneer de dagen weer langer worden en de groeifase van de planten begint, is het raadzaam deze met frisse aarde en een grotere pot te voorzien. Daarbij zei opgemerkt: jongere planten moeten vaker worden verpot dan oudere planten, omdat ze sneller groeien. Hiervoor zijn ‘COMPO SANA® Groene planten- & palmenaarde‘, ‚COMPO BIO potgrond turfvrij’ of voor orchideeën ‘COMPO SANA® Orchideeënaarde’ geschikt

omhoog