Terug

Venusvliegenvanger

Deze vleesetende plant uit de zonnedauwfamilie (Droseraceae) werd voor het eerst in 1768 beschreven. In de 20e eeuw werd ze door haar snel bewegende vallen de bekendste en meest populaire van alle vleesetende planten. De venusvliegenvanger is een taaie, kruidachtige plant, die langzaam groeit. In de herfst begint de plant met haar rustperiode, te zien aan de ontwikkeling van kleine blaadjes met kleine, niet actieve vallen. In het voorjaar loopt de beperkt winterharde (minimaal -5° C, soms -10° C minimumtemperatuur) weer uit.


Standplaats

De venusvliegenvanger kan het hele jaar door buiten worden gehouden (moeras- of veengrond). De plant houdt van direct zonlicht (bij een raam op het zuiden of buiten) anders ontstaat er geen rode kleuring aan de binnenkant van de vallen en kan het gebeuren dat er slechts kleine vallen ontstaan. Over het algemeen is het belangrijk dat kamerplanten die buiten worden gezet eerst kunnen wennen omdat er anders de kans bestaat dat ze verbranden. Ook in de winter heeft de plant veel licht nodig.


Temperatuur

In de zomer zijn temperaturen van 23-27° C “perfect” – optimale temperaturen liggen tussen 20 – 32° C. Koelere nachten van 12-15° C worden door planten die buiten staan probleemloos verdragen. In de winter moet de plant (ook binnen) koeler (rond 5-10° C) staan.


Verzorging

Een hoge luchtvochtigheid tijdens de groeifase is belangrijk. (Bij planten die in een pot binnen staan mag de plant niet bij de verwarming worden geplaatst) In de winter mag het wat minder vochtig zijn, dit ook vanwege het schimmelgevaar. Afstervende bladeren het beste laten uitdrogen, dan eraf trekken of knippen.


Waterbehoefte

In de zomer steeds ca. 1 cm water op de onderzetter of in de overpot laten staan; in de winter de grond licht vochtig houden en nooit uit laten drogen. Het liefst met kalkvrij regenwater of gedestilleerd water gieten.


Bemesten

De plant hoeft niet bemest te worden, ook is voeren niet nodig. (de plant groeit ook zonder extra voedsel) Wie de plant wil voeren moet levende insekten nemen omdat ook bij gesloten vallen de voelhaartjes een tijdlang geprikkeld moeten worden voordat het blad compleet wordt gesloten.

Passend daarbij...

Buzzy 'Venus Vliegenval'
Buzzy 'Venus Vliegenval'1 compleet set
€ 13,95
omhoog