Terug

Indische rubberboom (Ficus elastica)

De indische rubberboom geldt als een gemakkelijke plant en is daarom geschikt voor plantenbeginners. De oorsprong van de ficus elastica is Azië maar hij is vandaag de dag over de hele wereld verspreid. Hij behoort tot de familie van de moerbei en kan in de vrije natuur een hoogte van 20 tot 40 meter bereiken en een stamdoorsnee van tot wel 2 meter. In de huiskamer blijft de plant echter meestal op een aangename hoogte.

De indische rubberboom houdt van een lichte en warme standplaats bij kamertemperatuur. Deze mag niet lager zijn dan 18° C. Hij gedijt het hele jaar goed en accepteert ook standplaatsen met droge verwarmingslucht. Van trek houdt de ficus elastica niet daarom is het raadzaam een standplaats direct voor het raam te vermijden.

De bladeren van de indische rubberboom zijn eigenlijk vol donkergroen en mooi glanzend - tenminste in zijn natuurlijke tropische omgeving. In gesloten ruimtes kan er echter snel stof op de mooie bladeren komen of er ontstaat zelfs een lichte vettige laag. Dit kan bv. gebeuren als de plant in, of in de buurt van de keuken staat. Daarom is het belangrijk de indische rubberboom altijd goed te verzorgen en de bladeren regelmatig schoon te maken. Wanneer het snel moet gaan, kan hij ook gewoon met een vochtige doek, bv. van zachte microvezels worden afgeveegd.

Vanaf het voorjaar tot in de late herfst is het aan te bevelen de indische rubberboom alle 2 weken te bemesten met een vloeibare meststof voor kamerplanten (bv. Baldur- art.nr. 3520).

omhoog