Terug

Nepenthes/Kannenpflanze

Deze wel mooiste en spectaculairste plant uit het geslacht van de carnivoren (vleesetende planten) werd voor het eerst beschreven in 1658 en bevat meer dan 85 soorten.

Nepenthe komt uit de griekse mythologie en betekent “zorgenvrij”, een drankje wat zorgen en droefheid verdrijft.

Charakteristiek voor het uiterlijk van de Nepenthes zijn de natuurlijke bekers die aan de uiteindes van het blad ontstaan. De meestal ronde, kogelvormige bekers die dicht bij de grond groeien zijn gespecialiseerd op kruipende instekten, terwijl de cylinder- of buisvormige luchtbekers het op vliegende insekten hebben afgezien. De opening van de beker wordt door een deksel beschermd zodat er niet al te veel regenwater in kan lopen en daarbij de gevangen, maar nog levende insekten naar boven kan spoelen.

 

Standplaats

De plant moet op een lichte plek staan maar niet in de volle zon omdat dan de bekers kunnen verbranden en/of beschadigd kunnen worden.

 

Temperatuur

Het hele jaar door bij 20-30° C

 

Waterbehoefte

Omdat de meeste soorten uit regenachtige gebieden komen heeft de plant tijdens de groeifase in de zomer voldoende water nodig. Let op: Alléén kalkvrij water gebruiken (gedestilleerd water of nog beter regenwater!) Het besproeien van de plant begunstigt de luchtvochtigheid – is echter niet direct noodzakelijk. De plant houdt van een luchtvochtigheid van ca. 50-65%. Zij  mag niet uitdrogen. Vanwege de bekers is het raadzaam de plant in de overpot of op een schoteltje te gieten. Stuwvocht moet worden vermeden omdat de plant dan vatbaar wordt voor wortelrot.

 

Bemesten

Niet bemesten!

 

Ompotten

Ompotten alleen tijdens de groeifase omdat dan de plant het sterkst is en het beste aan een nieuw substraat kan wennen. Het verwijderen van het “oude” substraat is niet nodig maar moet zelfs bij de plant blijven. Het substraat bestaat uit normale potgrond, waaraan perlite, zand, klei en witte turf is toegevoegd. Hoogveen turf is een gunstig alternatief en verkrijgbaar in elk tuincentrum. Belangrijk is het wel er op te letten dat het geen meststoffen bevat, maar een puur natuurproduct is.

omhoog