Terug

Hawaii-Palm (Brighamia insignis)

Dit is een  bijzondere, uit Hawaiï afkomstige succulente plant. De plant groeit endemisch, dat betekent dat het alleen in een bepaald gebied voorkomt. De plant behoort tot een van de bedreigde plantensoorten, maar  d.m.v. een speciale vermeerderingstechniek, is de plant nu ook voor liefhebbers beschikbaar. Als kamerplant is de plant opvallend door het aparte uiterlijk: de vlezige stam wordt gevormd door rozeachtige, lichtgroene blaadjes, zoals bij een grote palm, maar dan in miniatuur. De kleine gele bloemen komen in oktober en november tevoorschijn.

 

Standplaats en Verzorging

De Hawaiï-palm heeft een lichte plaats nodig, zonder direct zonlicht. Bij kamertemperatuur doet de plant het goed, maar de temperatuur mag in de winter niet te lang onder 16° C komen. De aarde moet goed doorlaatbaar zijn, want in de natuurlijke omgeving groeit deze palm in rotskloven. Er kan ruim water worden gegeven. Hierbij krijgt de palm zoveel water , totdat de aarde geen water meer opneemt.  Wat dan in een buitenpot/schotel aan water overblijft, moet na een paar minuten weggehaald worden. Vermijd dus stuwvocht. De aarde kan nu tot de volgende gietbeurt uitdrogen. De stam van de plant verzamelt water, dat betekent dat de plant tot wel 6 weken zonder water kan overleven. Het bijzondere van de palm is de rustperiode in de zomer en de groei in de winter. Zet de palm daarom in de winter op een lichte plek. In de zomer kan de plant ook in de halfschaduw staan, beschermt tegen direkt zonlicht (ook op het balkon en terras is dit mogelijk). Het kan zijn dat de palm in de zomer bladeren verliest. Dit komt door de langere dagen, die stress veroorzaken, omdat in de oospronkelijke plaats van herkomst, het niet langer dan 12 uur per dag licht is

 

Bemesting

Voor het bemesten cactusbemesting gebruiken. Zomers maandelijks en tijdens de winter ca. elke 8 weken in de aanbevolen hoeveelheden.

Passend daarbij...

omhoog