Terug

Aloe Vera

Aloe Vera, ook woestijnlelie genoemd, is niet alleen als decoratieve, altijdgroene sierplant geliefd, maar ook vanwege het gel dat uit haar vleesachtige, grijs-groene bladeren komt en als natuurlijk geneesmiddel wordt gebruikt. De succulente plant wordt wereldwijd in tropische en subtropische gebieden gekweekt, maar ook op onze breedtegraden is het in huis mogelijk de aloe vera te kweken en te gebruiken.


Standplaats en verzorging

De Aloe vera geeft de voorkeur aan een gelijkmatige warme standplaats met veel licht en weinig vochtigheid. Geef de Aloe vera in de zomer zo mogelijk een zonnige plaats op het zuiden in de buitenlucht. Ook direct zonlicht verdraagt de plant goed, maar pas nadat de plant 2 weken heeft kunnen wennen. In de winter moet u de aloe vera naar binnen halen, want koude en vorst verdraagt ze niet. Geef de aloe vera een plek waar de temperatuur minstens 10° C bedraagt, hoe warmer, hoe beter.


Gieten en bemesten

In de verzorging is de woestijnlelie nogal gemakkelijk. Let op dat de aloe vera pas wordt gegoten, als de aarde zich droog aanvoelt. Giet de plant heel weinig en maar met kleine beetjes. Laat geen water in de overpot staan en zorg ervoor dat het water goed uit de pot kan weglopen, want stuwvocht verdraagt de aloe vera helemaal niet, ze zou daardoor kunnen wegrotten. De voedselverzorging is voldoende als de plant alle 3 weken met een vloeibare meststof voor groene planten wordt bemest. Belangrijk: goed de gebruiksaanwijzing van de meststof doorlezen.


Vermeerderen

Om de Aloe vera te vermeerderen knipt u voorzichtig stekjes van de moederplant af, dicht bij de grond en plant die in een aparte pot met zandig substraat zodra het afgeknipte stuk droog is. Pas op dat de plant, totdat er wortels zijn aangekomen, op een plaats staat waar geen direct zonlicht is


Oogst

Voor de oogst altijd de oudste (grootste) bladeren nemen en deze in de koelkast leggen.


Tip

U kunt ook slechts 3 of 4 cm van de top van het blad afknippen en de rest aan de plant laten zitten. De wond van het blad sluit weer binnen enkele dagen.
 

omhoog