Terug

Yucca palm snoeien – Op deze 3 dingen moet gelet worden

Inhoudsopgave:

  1. Wanneer is het ideale tijdstip om de Yucca palm te snoeien 
    • Het snoeien van een te lang geworden Yucca palm, wordt in het voorjaar uitgevoerd. 
  2. Hoe wordt de Yucca palm correct gesnoeid?
    • Yucca Palmen worden afhankelijk van de behoefte alleen bijgeknipt of radicaal ingekort als de plant er door de lange scheutgroei lelijk uitziet.

 

 

Stap 1: Het ideale tijdstip: Wanneer moet de Yucca palm gesnoeid worden?

Yucca’s kunnen heel goed gesnoeid worden en dat ook het hele jaar door. Ze herstellen echter het beste, als ze in het begin van de lente ingekort worden. In deze periode begint de belangrijkste groei. Aan de overblijvende stengels zitten meerdere knoppen, die korte tijd onder de snoeisnede weer uitlopen. De plant ontwikkelt zich bossig en ziet er vitaal uit.

Verdorde of afstervende bladeren worden het hele jaar door verwijderd. Daar is geen speciaal gereedschap voor nodig, want de bladeren kunnen er meestal met de handen worden afgetrokken.

Krachtig snoeien wordt gecombineerd met de vermeerdering van de yucca palm. In een waterglas of kweekgrond zullen de "stekken" binnen enkele weken wortelen. Wanneer er voldoende wortels zijn en zich nieuwe uitlopers hebben gevormd, worden de jonge planten verpot en verder opgekweekt.

 

Stap 2: Zo lukt het de Yucca palm correct te snoeien

In het beperkte licht in de kamers, rekken de yucca palmen zich uit naar het licht. Regelmatig draaien voorkomt dat de kamerplanten kromgroeien. Verder kunnen de onderste bladeren eraf vallen en het bladerdek zit dan als verloren op een lange, dunne stengel. Zo'n plant ziet er niet mooi meer uit en snoeien kan dit verhelpen.

Voor het snoeien is scherp en schoon gereedschap nodig. Tuinscharen en messen worden gedesinfecteerd in kokend water. De hoogte van de snede hangt sterk af van de conditie van de plant. Voor zeer kale yucca's wordt een radicale snoei op een hoogte van 20 tot 30 cm aanbevolen. Als u al knopuiteinden ziet, snoeit u ongeveer 5 cm boven deze knoppen. Wat overblijft zijn enkele houtachtige stengels. Als de snede groter is, is het raadzaam deze af te dichten met boomwas. Het wondmiddel sluit de snijwond af en voorkomt het binnendringen van schadelijke ziekteverwekkers. Na het snoeien wordt een lichte bemesting met een meststof voor groene planten aanbevolen, zodat de yucca palm sneller kan herstellen.

Het snoeihout hoeft niet noodzakelijkerwijs bij het organisch afval te worden gedeponeerd. Van de lange houtige scheuten kunnen stengels worden verkregen voor vermeerdering. De scheuten worden met een scherp mes in stukken van potloodlengte gesneden. Het onderste uiteinde van elke stengel wordt schuin afgesneden. Dit helpt om te weten welke kant in de grond moet worden gestoken bij het wortelen. Zet de stengels samen in een glas water op een lichte plaats bij kamertemperatuur. Ververs het water om de paar dagen en na een tijdje zullen er wortels uitlopen. Wanneer de wortels zich beginnen te vertakken, worden de yucca stekken in de grond overgeplant en verder opgekweekt. In plaats van het waterglas kan voor de vermeerdering ook een kweekpot met kweekaarde worden gebruikt. Hier laat een verse uitloper zien dat de beworteling succesvol was.

Yuccapalmen worden net als andere kamerplanten om de één à twee jaar verpot worden. Lange, samengeklitte wortels worden bij het verplanten ingekort en teruggesnoeid. Snoeien bevordert de vorming van nieuwe fijne wortels, wat de groei van de plant stimuleert.

 

Verdere informatie

Yucca palmen staan in veel kantoren en woonkamers. Ze zijn niet veeleisend, gemakkelijk te verzorgen en verfraaien het huis met hun aantrekkelijke uiterlijk. Na verloop van tijd laten donkere kamers en ongunstige locaties hun sporen na op de planten. De scheuten worden steeds kaler en langer. Op een gegeven moment is de yucca zo lelijk dat er alleen nog maar een minuscuul bladerdakje troont op een lange steel. 

De yucca palm (Yucca elephantipes) is geen echte palmboom, maar zijn uiterlijk met zijn kop van bladeren doet denken aan een palmplant. De yucca moet op regelmatige tijdstippen worden teruggesnoeid, omdat het onderste gedeelte van de plant steeds kaler wordt. Na het snoeien ziet de langzaam vertakkende yucca er fataal uit, want behalve een kale stengel blijft er nauwelijks iets over. De levensgeest lijkt te zijn verdwenen, maar met geduld komt hij enige tijd later weer op, gezond en levendig. 

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee