Terug

Wasbloem (Porceleinbloem) - Zo lukt het planten, verzorgen en vermeerderen

Inhoudsopgave:

 

De wasbloem correct planten

Wasbloemen zijn onderhoudsvriendelijke kamerplanten die een blijvende indruk achterlaten en de ruimte met hun zoete geur bekoren. Ze staan het liefst op een lichte, maar niet compleet zonnige plaats bij een normale kamertemperatuur. In de winter mag het wat koeler zijn. Temperaturen, net onder de 15° C, zijn ideaal voor de geliefde kamerplant. Mogelijke standplaatsen kunnen bij het slaapkamerraam, het trappenhuis of de vensterbank in koelere ruimtes zijn. De wasbloem is nogal tolerant wat de grond betreft. Een doorlatend kamerplanten substraat biedt de plant alles wat hij nodig heeft om te gedijen. Als bloempot voor de wasbloem kan een sierpot worden gebruikt, met drainagegaten in de bodem. Vul de bodem van de pot met een twee tot drie centimeter dikke laag kleikorrels. Dit dient als drainage en voorkomt waterophoping in de grond. De porseleinbloem wordt zo geplaatst dat de kluit gelijk ligt met de rand van de pot. De tussenruimten worden opgevuld met substraat, stevig aangedrukt en voorzichtig gegoten.

 

Verzorgingstips voor de wasbloem

Bij de verzorging stelt de wasbloem geen onmogelijke eisen. Belangrijk is een gelijkmatige vochtigheid van de bodem. Zodra de grond er droog uitziet, wordt met een vinger gevoeld of het substraat droog is. Naar behoefte wordt gegoten, zeker niet te veel. Natte voeten oftewel ophopend vocht leidt tot wortelziektes, die de plant beschadigen. Vooral in de winter wordt het gieten gereduceerd, want door minder licht en een koelere plaats is de plant minder actief en water slechts af en toe noodzakelijk. De belangrijkste groeiperiode ontstaat door het begin van de bloei in de lente. Vanaf dit tijdstip wordt maandelijks een meststof voor groene planten aan het gietwater toegevoegd. Vanaf de herfst en de hele winter wordt niet bemest. Als in de herfst de laatste bloemen verwelken, wordt de wasbloem op een koelere, lichte plaats gezet. Als de plant in de winter in de warmte blijft staan, kunnen ziektes en ongedierte ontstaan. Wortelziektes ontstaan door te veel water, wat tot gevolg heeft dat het blad vaak geel wordt. Gestuwde warme lucht begunstigt blad-, wol- en schildluizen

 

Wanneer moet de wasbloem gesnoeid worden?

Wasbloemen ontwikkelen lange, bij oudere planten zelfs meterlange takken. In het begin zijn ze buigzaam, later verhouten ze. Ze worden aan een klimhulp of om een rondboog gewikkeld. Aan de takken ontstaan vanaf de lente de bloemknoppen. Hoewel de wasbloem erg robuust is, is ze bij een wisseling van de standplaats of tocht nogal gevoelig en kan dan haar bloemen afwerpen. Snoeien is maar beperkt nodig. De lange takken worden aan de boog of de klimhulp vastgebonden. Alleen lange wintertakken worden ingekort. Ook het afknippen van de bloemen na de bloei is niet nodig. Hieruit ontstaan nieuwe knoppen, die door het afknippen verloren zouden gaan.

 

Wanneer wordt de wasbloem verpot?

Wasbloemen worden regelmatig met verse potgrond verpot, vooral als de pot te klein wordt. Oudere wasbloemen hebben een beetje moeite met verplanten. Tijdens de herstelfase vertonen zij in het begin een wat trage bloei, maar herstellen zich later. Het verplanten gebeurt in het vroege voorjaar, van eind februari tot eind maart. Maak de kluit los en schud de oude aarde eraf. Als de potkluit te dicht wordt, wordt de wasbloem in een grotere bloempot gezet.

 

Hoe overwintert de wasbloem?

Na de bloei in de herfst moet de wasbloem op een lichte, koele plaats worden gezet met een temperatuur tussen 10 en 15°C. Tijdens de wintermaanden met weinig licht wordt aanzienlijk minder water gegeven en wordt helemaal niet meer bemest. Regelmatige controle van de bladeren op ongedierte voorkomt schade aan de plant. De koudegevoelige kamerplant mag niet worden blootgesteld aan tocht dan wel vorst.

 

Hoe wordt de wasbloem correct vermeerderd?

De eenvoudigste manier om een wasbloem te vermeerderen is door het afleggen van een korte scheut. Buig daarvoor een scheut naar de grond, zodat één bladoksel direct op de grond rust. Een haakje kan worden gebruikt om het op zijn plaats te houden of een steentje kan op de plaats worden gelegd. Vooraf worden de bladeren aan de bladoksel verwijderd. Als de scheuten beginnen te groeien, controleer dan of er wortels zijn gevormd op de afgelegde plek. Als de scheut stevig geworteld is, wordt de scheut tussen de afgelegde plek en de moederplant afgeknipt. Haal het jonge plantje voorzichtig uit de grond en zet het over in zijn eigen kweekpotje.

 

Bijzonderheden van de wasbloem

De wasbloem bloeit in roze of een mooi porseleinwit, waardoor ze de naam porseleinbloem heeft gekregen. Binnentuinders vragen zich vaak af of bepaalde planten giftig of ongezond zijn voor huisdieren. De wasbloem (Hoya carnosa) heeft geen gedocumenteerde giftigheid, maar zij behoort tot de zijdeplantenfamilie, waaronder er ook giftige vertegenwoordigers zijn. Een beetje voorzichtigheid kan geen kwaad door de plant een huisdier-veilige plaats te geven. Er zijn verschillende variëteiten wasbloemen, die opvallen door hun bonte blad (bijv. 'Variegata') of gekrulde of gedraaide bladeren.

 

Wasbloem (Porceleinbloem)

Een bijzonder juweel onder de schoonheden van de kamerflora is de wasbloem, ook bekend als de porseleinbloem. De botanische naam is Hoya carnosa en zij behoort tot de familie van de zijdebloemen (Asclepiadaceae). De ongeveer 200 soorten wasbloemen worden geclassificeerd als epifyten. Dit zijn organismen die op levende planten groeien zonder hieraan voedingsstoffen te onttrekken. De sierwaarde van de porseleinbloem ligt in de prachtige lichtroze tot roze bloemen die een aangename geur verspreiden. In huis en in de zomer ook buiten, wordt de decoratieve plant tijdens de bloeiperiode een aantrekkelijke blikvanger. Typisch voor de wasbloem of porseleinbloem zijn de deels meterlange uitlopers, die worden gekweekt op klimhulpen, bijvoorbeeld ronde bogen of latwerk. Zij zijn aanvankelijk zeer buigzaam en worden geleidelijk houtachtig.

 

In welk jaargetijde bloeit de wasbloem?

Porseleinwitte tot roze bloemen met een rood hart verschijnen bijna het hele jaar door, van de lente tot de herfst. Ze zijn stervormig, rijk aan nectar en komen in groepen van tien tot twaalf samen om grote schijnschermen te vormen. Als ze bloeien, verspreiden wasbloemen een heerlijk zoete geur waarmee ze de kamer op een zeer aangename manier innemen.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee