Terug

Vetplanten vermeerderen

Inhoudsopgave:

  1. vetplanten vermeerderen door stekjes
  2. vetplanten vermeerderen door nakomelingen
  3. vetplanten vermeerderen door zaad

 

1. Vetplanten vermeerderen door stekjes

De klassieke stekvermeerdering wordt vooral gebruikt voor hoog groeiende vetplanten. Deze vermeerderingsmethode slaagt bij alle vetplanten met scheutuiteinden die met een scherp mes op een lengte van 5 tot 8 cm worden afgesneden. Een rechte snede wordt gemaakt onder een bladoksel. De onderste bladeren worden verwijderd. Voor de meeste soorten is het raadzaam de stekken één tot drie dagen te laten drogen alvorens ze te planten. Dit vermindert het risico op schimmelinfectie. Stekken kunnen worden gemaakt van Echeveria, Crassula, Senecio of Kalanchoe. De kerstcactus (Schlumbergia-hybriden) komt ook in de buurt van vermeerderingsstekken. Afzonderlijke scheuten worden in het voorjaar en de zomer in een doorlatend vermeerderingssubstraat geworteld. Rozetvormende planten (Crassulaceae) kunnen worden vermeerderd door bladstekken. Afzonderlijke bladeren worden van rechts naar links van het onderste deel van de scheut gedraaid. Zodra de snede droog is, wordt het blad met het snijvlak in het substraat gestoken. Als de vermeerdering optimaal verloopt, kunnen zich uit één blad wel drie tot vier jonge planten ontwikkelen.

 

1a: Vetplanten in water vermeerderen

Het bewortelen van stekken in een waterglas is nauwelijks mogelijk, of alleen in uitzonderlijke gevallen. Cactussen zijn zeer gevoelig voor vocht, zodat zelfs de snijwonden meerdere dagen nodig hebben om te drogen. Dit feit alleen al spreekt tegen het vermeerderen in een waterglas.

 

2: Vetplanten vermeerderen door nakomelingen

Talrijke rozetvormende vetplanten vormen secundaire scheuten, zogenaamde nakomelingen, aan de wortelhals. Deze kunnen zonder problemen van de moederplant worden gescheiden als ze al eigen wortels hebben ontwikkeld. Dit is mogelijk met aloë's, agaves of echeveria's. De bekende huislook vormt boven- en ondergrondse scheutassen. Jonge planten ontstaan op de bladknopen, die kunnen worden afgesneden wanneer voldoende wortels zijn ontwikkeld. Deze methode is vergelijkbaar met het delen van planten.

 

3: Vetplanten vermeerderen door zaad

Botanische soorten kunnen door zaad worden vermeerderd. Na rijping en indien correct opgeslagen, kan het 5 tot 6 jaar worden bewaard. Zaden kunnen het best na rijping of in het vroege voorjaar in zanderig kweeksubstraat worden gezaaid. De zaden worden oppervlakkig gezaaid in bevochtigde kweekgrond, aangedrukt en bedekt met kwartszand. Door de grove structuur bereikt voldoende licht de zaden en stimuleert het de ontkieming. Vermeerderen van vetplanten Een plaats voor opvallende vetplanten is overal te vinden, of het nu in kleine bakken is of in zonnige tuinspleten. Er is altijd een grote behoefte aan vetplanten. De vermeerdering van vetplanten is even veelomvattend als hun verscheidenheid. De meeste zijn vrij gemakkelijk te vermeerderen. Andere, waaronder veel cactussen, kunnen alleen door enten worden vermeerderd. Dit vereist speciale kennis, en de vermeerdering gaat niet eens snel. Met een beetje ervaring kunnen andere vetplanten zonder problemen worden vermeerderd en kunnen uit slechts enkele planten vele nakomelingen worden verkregen. Zaden kunnen worden verkregen van botanische soorten en worden gezaaid. Rassen en hybriden worden gewoonlijk vegetatief vermeerderd door bladstekken of door zijscheuten of steeltjes af te snijden. De optimale tijd voor het vermeerderen van vetplanten is het hoofdgroeiseizoen van de lente tot de zomer. Scherp gereedschap, kiemvrij kweeksubstraat en kweekpotten zijn nodig.

omhoog
Trusted Shops Guarantee