Terug

Tillandsia's correct verzorgen, bevestigen en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe worden tillandsia's correct geplant?

Vanwege hun gebrek aan winterhardheid worden tillandsia's gehouden als potplant, danwel in hanging baskets. Groene tillandsia's (terrestrisch) worden als warmteminnende potplanten op een lichte plaats uit de volle zon gekweekt. Verhoogde luchtvochtigheid past heel goed bij hen, precies het tegenovergestelde van tocht. Ze kunnen de zomer buiten doorbrengen op een halfschaduwrijke plaats. Als de nachttemperaturen onder de 15°C komen, worden de planten weer in huis gehaald. Daar hoeven ze niet direct voor het raam te staan, maar accepteren ook elke andere lichte plaats. Als substraat kan orchidee- of kamerplantaarde worden gebruikt. Voor het planten wordt de bladbasis op of net boven het grondoppervlak geplaatst. Houd tijdens het groeiseizoen groene tillandsia's vochtig en geef maandelijks een halve dosis stikstofarme meststof. Tijdens de winter worden ze zo hlicht mogelijk gehouden en spaarzaam gegoten. Meststoffen worden volledig achterwege gelaten.

Grijze of witte tillandsia zijn overwegend epifyten. In tegenstelling tot gewone planten hebben ze geen potaarde nodig om te groeien, maar kunnen ze vrijwel overal geplaatst worden. Ze vormen dan hechtwortels, waarmee ze zich vastklampen aan hout, schors, draad of stenen. U kunt ze ook aan de muur bevestigen. Bij het decoreren van een muur moet u er rekening mee houden dat regelmatig spuiten of vernevelen het oppervlak aantast. Beplante fotolijsten, grotere stukken schors of geschilde boomstammen hebben een bijzonder decoratief effect als levende wanddecoratie. Krabpalen kunnen ook worden omgebouwd tot leefgebieden voor varens en tillandsia. Als u het idee leuk vindt, kunt u ook touwen aan het plafond hangen, waar later de planten aan worden vastgemaakt. Met een hangende tillandsia kan een geweldige wanddecoratie worden neergezet, bijvoorbeeld in de badkamer. Aan het plafond is een grootmazig gaas bevestigd. De tillandsia worden bevestigd aan de knopen van de hangende constructie. Zodra ze stevig staan, vergroenen ze de muur als een verticaal tuinperk. Als het om tillandsia gaat, zijn er nauwelijks grenzen aan creativiteit.

 

Hoe worden tillandsia‘s bevestigd?

De epifyten worden niet geplant, maar vastgelijmd of vastgebonden aan hun plaats van bestemming. Er wordt geen hete lijm gebruikt, maar secondelijm of siliconenlijm. Een vislijn, een kabelbinder of een nylonweefsel wordt gebruikt om het vast te binden. Zodra tillandsia hechtwortels heeft gevormd en zich aan het betreffende object heeft verankerd, kan de bevestiging weer worden verwijderd.

Hoe worden tillandsia’s verzorgd?

De epifytisch groeiende grijze of witte tillandsia worden dagelijks gegoten met kalkvrij (regen)water of mineraalwater. In de winter giet u maar twee tot drie keer per week. Als de planten mobiel zijn, kunnen ze ook worden verwijderd en ondergedompeld. Zodra ze vocht krijgen, verkleuren ze de bladeren groen. Tijdens de groeiperiode wordt een zwakke dosis vloeibare orchideeënmest aan het gietwater toegevoegd.

Bij hun groene broertjes en zusjes wordt gelet op een zo hoog mogelijke luchtvochtigheid. Van april tot oktober krijgen ze maandelijks een stikstofarme meststof, zo mogelijk in de helft van de concentratie. Terrestrial of tillandsia worden om de drie tot vier jaar verpot.

 

Hoe worden tillandsia’s vermeerderd?

De tillandsia wordt in het voorjaar vermeerderd door uitlopers. Ze worden zorgvuldig gescheiden van de moederplant en vastgemaakt op een nieuwe standplaats. De moederplant sterft meestal nadat de kinderen zich hebben gevormd.

 

Hoe kunnen tillandsia’s gebruikt worden?

De tillandsia's, die behoren tot de bromelia's, zijn bij ons populaire kamerplanten. Groene tillandsia inspireren en trekken de aandacht met hun kleurrijke schutbladen. Grijze of witte tillandsia's zijn bijzonder omdat ze zonder aarde groeien. Ze kunnen bijna overal worden bevestigd en brengen objecten en muren tot leven. Een buitengewone en onderhoudsvriendelijke blikvanger tegelijk.

 

Welke tillandsia soorten zijn er?

Van de ruim 600 soorten wordt slechts een klein aantal in de tuinbouw gekweekt. Maar zeker meer dan genoeg voor afwisseling in de woonkamer.

  • Tillandsia aeranthos – Grijze tillandsia met ca. 15 cm brede rozetten en puntig blad en donkerrode tot paarse bloemen.
  • Tillandsia argentea - Grijze tillandsia met rozetten van korte gebogen scheuten en rode of blauwe bloemen in het voorjaar.
  • Tillandsia cyanea - Groene en epifytische tillandsia met roze tot paarse schutbladen en een hoog profiel.
  • Tillandsia flabellata – Groene tillandsia met rode bloemen in het voorjaar.
  • Tillandsia fuchsii – Grijze tillandsia met smalle en puntige bloemen en rode schutbladen.
  • Tillandsia ionantha – luchtplant of grijze tillandsia genoemd, ook al ziet het er optisch groener uit.
  • Tillandsia lindenii – Groene tillandsia met lange, roodbruin gestreepte bladeren en blauwe bloemen omgeven door roze schutbladen.
  • Tillandsia stricta - Clustervormende grijze tillandsia met dichte rozetten van blauwe tot paarse bloemen en gele of rode schutbladen.
  • Tillandsia usneoides  – Grijze tillandsia met lange hangende scheuten die aan de buitenkant op een korstmos lijken.

 

Verdere informatie

Er zijn bijna geen planten voor de woonkamer die nog minder aandacht en verzorging nodig hebben dan de tillandsia. Ze zijn meestal epifytisch en halen water en voedingsstoffen uit de lucht. Het geslacht tillandsia, vernoemd naar de Finse botanicus Tillands, omvat meer dan 600 soorten. Ze behoren tot de groenblijvende bromelia's (Bromeliaceae) en vertegenwoordigen daar de grootste groep van.Er is een familieverwantschap met de bekende ananas. Hun natuurlijke verspreidingsgebied is de subtropen en tropen van zuidelijk Noord-Amerika tot zuidelijk Zuid-Amerika. Ze komen voor in bossen of struiken, waar ze voornamelijk zittend (epifytisch) groeien, minder vaak in de grond (aards) of op stenen (epilithisch). Hun leefgebieden zijn heel verschillend, aangezien sommige soorten voorkomen in steppegebieden van hoge bergen en andere in tropische regenwouden.

De spruit van de tillandsia wortelt slechts sporadisch in de grond. Meestal zitten ze op andere planten, stenen of boomstammen zonder ze te parasiteren. Ze worden alleen ondersteund door hechtwortels. Vanwege hun sedentaire levensstijl worden ze epifyten genoemd. Tillandsia's vormen riemvormige tot smal driehoekige bladeren die rozetachtig zijn samengesteld en opvallende bladscheden vertonen. Bij sommige soorten eindigen de bladeren in smalle draadachtige uiteinden. De rozetten hebben gedeeltelijk de vorm van trechters om water op te vangen. Hun bijzondere eigenschap is dat ze alleen voedingsstoffen en water uit de lucht opnemen. Hiervoor zijn zuigschubben, die te vinden zijn op de bladeren van witte en grijze tillandsia, verantwoordelijk. De meerderheid van tillandsia ontwikkelt buisvormige tot trechtervormige bloemen, elk bestaande uit drie kelkblaadjes en bloemblaadjes. Ze verschijnen pas jaren later, afzonderlijk of in borstelvormige bloeiwijzen, omgeven door kleurrijke schutbladen. De bloeiperiode is tussen lente en herfst.

Tillandsia is onderverdeeld in groene, grijze en witte tillandsia. Groenbladige soorten zijn vaak terrestrisch en groeien als gewone planten in normale grond of humus. Wit- en grijsbladige tillandsia's zijn epifyten.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee