Terug

Met deze tips vermeerdert u de Scindapsus en Epipremnum

Inhoudsopgave:

  1. het optimale tijdstip
  2. de juiste techniek
  3. de ideale standplaats

 

 

1. Wanneer is het optimale tijdstip voor de vermeerdering van de Scindapsus en Epipremnum

De Scindapsus en Epipremnum kunnen in principe van de lente tot de herfst worden vermeerderd. De beste kans op succes is vermeerdering in het voorjaar. De ervaring leert dat stekken en uitlopers het beste wortelen tijdens het hoofdgroeiseizoen.

 

2. De juiste techniek: zo vermeerdert u de Scindapsus en Epipremnum

Scheutpunten met twee tot drie bladeren kunnen zeer gemakkelijk worden vermeerderd als kop- of scheutstekken. De stekken wortelen in een waterglas of in de kweekgrond van een vermeerderingspotje. Het is zinvol om meerdere stekken af te snijden en deze na succesvolle beworteling samen in een grotere pot te planten. Door het gebrek aan vertakking lijken verschillende planten later voller en visueel aantrekkelijker in de pot. 
Vegetatieve vermeerdering heeft het grote voordeel dat er nakomelingen met dezelfde genetische samenstelling worden geproduceerd. Alleen op die manier is het mogelijk om bladkleur of andere kenmerken over te dragen op de nakomelingen. 
Om te stekken worden gezonde scheuttoppen na drie bladeren afgesneden. Om veiligheidsredenen moeten handschoenen worden gedragen, aangezien het plantensap huidirritatie veroorzaakt. 

Na het snijden wordt het onderste blad verwijderd. De stekken worden in een waterglas met vers water geplaatst. Plaats de stekken om te wortelen in een helder maar niet zonnig raam bij kamertemperatuur. Troebel water wordt na enkele dagen vervangen door vers water. Jonge wortels zullen zich na korte tijd aan de bladknoppen vormen. Zodra de wortels zich vertakken, worden de gewortelde stekken uit het water gehaald en in voorbereide potten geplant. De wortels mogen voor het planten niet langer zijn dan twee centimeter. Anders moeten ze worden ingekort met een schaar. 

Een tweede methode is het vermeerderen van de planten door stekken. Deze vermeerdering is niet vreemd voor de planten, want zo planten klimplanten zich in hun natuurlijke omgeving voort. Luchtwortels zijn typisch voor deze groene planten. Neem sterke scheuten met deze luchtwortels en buig ze naar de grond. De luchtwortels worden voorzichtig in de grond gedrukt en de neergebogen scheut wordt met een draad vastgezet. Nieuwe scheutgroei geeft aan dat de beworteling van de uitloper succesvol was. Controleer of de wortels zich in de grond hebben verankerd door er voorzichtig aan te trekken. Als de scheut stevig verankerd is, wordt hij net onder de verzonken punt naar de moederplant afgesneden. Verwijder dan de jonge plant en zet hem in zijn eigen pot

 

3. De ideale standplaats: Waar groeien de Scindapsus en Epipremnum na de vermeerdering

Plaats meerdere jonge plantjes in een pot met een lat, een klimhulp of een mosstaaf. Al snel na het planten zullen de scheuten omhoog groeien en houvast zoeken op een klimrek. Lichte woonruimten zonder direct zonlicht zijn geschikt voor de Scindapsus en Epipremnum. Zorg ervoor dat de planten niet worden blootgesteld aan tocht, ook niet als er gelucht wordt.

 

verdere informatie 

Decoratief en gemakkelijk te verzorgen - zo tonen de Scindapsus en Epipremnum zich in de binnenteelt. De klimmende decoratieve bladplanten verrijken woonruimtes met hun klimmende groei in hanging baskets, aan een klimrek of hoog opgebonden aan een mosstaaf. De groenblijvende bladeren verlevendigen met hun heldergroene blad of vallen op door de bladschakeringen met patronen van de verschillende klimplanten.
Scindapsus en Epipremnum komen oorspronkelijk uit tropisch Zuidoost-Azië. In hun natuurlijke omgeving hebben ze de neiging om ongeremd te groeien. Dit is iets waar we in huiskamers en op kantoor alleen maar van kunnen dromen. Om ze te vermeerderen moeten groene planten vermeerderd worden. Gelukkig is dit kinderspel met deze goed groeiende planten.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee