Terug

Scindapsus en Epipremnum correct planten, verzorgen, bemesten en vermeerderen

Inhhoudsopgave:

 

Hoe worden de Scindapsus en Epipremnum correct geplant?

Een Scindapsus en Epipremnum als potplant kun je meestal in een speciaalzaak kopen of cadeau krijgen. De tropische kamerplanten worden het hele jaar door in een pot gehouden. Hun klimmende of kruipende groei vereisen een geschikte plaats. Zij trekken de aandacht als klimplant in hanging baskets of hangmanden. Hun lange, dun vertakte scheuten hangen over de rand van de pot, soms meer dan een meter. Visueel kunnen Scindapsus en Epipremnum worden gebruikt als klimplant voor latwerken om ruimtes af te bakenen. Een grotere pot met een hoge mosstaaf waaromheen de plant zich heeft geslingerd, kan ook een blikvanger zijn. Op een geschikte plaats en met voldoende verlichting nemen de klimplanten de klimhulp letterlijk in beslag. 

 

Standplaatsen waar de Scindapsus en Epipremnum zich heel prettig voelen

De klimplanten houden van lichte, maar geen volle zon. Als de middagzon de dikke bladeren raakt, is bladverbranding een dikwijls voorkomend gevolg. Ramen op het noorden of oosten zijn ideaal, evenals lichte interieurs met veel lichtinval. Bonte of lichtbladerige variëteiten hebben minder chlorofyl. Op donkere standplaatsen zou hun ontwikkeling stagneren, dus zijn ze afhankelijk van lichtere plaatsen uit de buurt van de volle zon. 
De badkamer is een weldadige oase voor de tropische plant. Het warme, vochtige klimaat is uitstekend voor de Scindapsus en Epipremnum. In de slaapkamer en woonkamer fungeren ze als luchtreiniger. Voor alle standplaatsen geldt dat de planten niet aan volle zon of koude tocht mogen worden blootgesteld. 
De klimplanten zijn tolerant ten opzichte van de grond en verdragen elke groene of kamerplantengrond. 

 

Hoe worden de Scindapsus en Epipremnum correct verzorgd? 

Hoewel de Scindapsus en Epipremnum veel blad produceren, verrassen ze door hun bescheiden waterbehoefte. Water geven is alleen nodig als het substraat langzaam uitdroogt. Ze tolereren zelfs een kortstondige droogte. Overmatig water geven daarentegen is zeer schadelijk voor deze anders zo robuuste planten. Wateroverlast leidt tot wortelrot, wat weer kan leiden tot bladvlekken, verwelkt blad en bladverlies. Stilstaand water mag zich niet verzamelen en moet na het besproeien worden afgegoten. In droge ruimten zorgt sproeien met kalkvrij water voor een hogere luchtvochtigheid op de planten. Als de donkergroene bladeren van de Scindapsus en Epipremnum geel worden, kan dit een teken zijn van wortelproblemen. Deze verkleuring wijst echter meestal op een gebrek aan voedingsstoffen of licht. 
Verpot de krachtige kamerplanten om de twee of drie jaar in vers substraat. De oude grond wordt afgeschud en de planten wordt overgeplant in een iets grotere pot. Dikke of gematteerde wortels moeten worden ingekort. Als de Scindapsus en Epipremnum niet bestemd zijn om te hangen, is voor de groei een klimhulp of latwerk nodig. 

 

Wanneer worden Scindapsus en Epipremnum gesnoeid? 

Scindapsus en Epipremnum zijn snoeitolerant en kunnen op elk moment worden ingekort. Van nature vertakken ze zich langzaam. Ze worden alleen bossiger als ze in het voorjaar meer worden teruggesnoeid. De klimplanten vertakken zich sterk vanuit knoppen aan de onderkant. Scheutpunten die als stekken worden afgeknipt, kunnen in een waterglas worden geworteld om ze te vermeerderen.

 

Hoe worden Scindapsus en Epipremnum bij ziekte en ongedierte verzorgd?

Normaal gesproken veroorzaken de Scindapsus en Epipremnum nauwelijks problemen. Warme, droge binnenlucht kan spint veroorzaken, te herkennen aan zilverachtige vlekken en kleine webben. Als u geen pesticiden wilt gebruiken, kunt u de aangetaste delen van de plant verwijderen en de plant een vochtigere plaats geven. Schildluizen komen in uitzonderlijke gevallen voor. 

Er zijn meer problemen door verzorgingsfouten, vooral te veel water geven. Wortelrot en de daaruit voortvloeiende verzwakking van het immuunsysteem van de planten kunnen alleen worden voorkomen door behoedzaam water te geven. 

 

Hoe overwinteren de Scindapsus en Epipremnum het beste? 

Als kamerplanten brengen klimplanten sowieso de meeste tijd binnenshuis door. Hoewel beplante hanging baskets in de zomer op het schaduwrijke terras kunnen worden gehangen, worden ze uiterlijk in de herfst weer naar binnen gehaald. De vorstgevoelige tropische planten moeten zo licht mogelijk bij kamertemperatuur overwinteren. 

 

Hoe worden Scindapsus en Epipremnum correct bemest?

Met een bladplantenmeststof worden de krachtige maar verder bescheiden kamerplanten tijdens de groeifase tweewekelijks of maandelijks bemest. Natuurlijk kunt u ook meststaafjes, hoornschaafsel of andere leveranciers van voedingsstoffen gebruiken, alleen zijn speciale meststoffen optimaal afgestemd op de behoeften van de desbetreffende planten.

 

Hoe worden Scindapsus en Epipremnum correct vermeerderd?

Zo eenvoudig als de cultuur is, zo eenvoudig is ook de vermeerdering van de Scindapsus en Epipremnum. In het voorjaar of de zomer worden stekken op kop in een waterglas geworteld. Wanneer de wortels zich beginnen te vertakken, worden ze overgeplant in potten. 
Als alternatief kunnen scheuten met luchtwortels worden afgelegd. De luchtwortels worden naast de moederplant in de grond gefixeerd. Controleer na enige tijd of de scheut wortels heeft door er voorzichtig aan te trekken. Als weerstand merkbaar is, wordt de scheut richting moederplant afgesneden, de jonge plant eruit gehaald en overgeplant. Meer over het onderwerp Scindapsus en Epipremnum vermeerderen.

 

Bijzonderheden van de Scindapsus en Epipremnum?

De ongeveer 40 soorten van de Scindapsus en Epipremnum behoren tot de aronskelkfamilie, die vaak giftig zijn. Consumptie veroorzaakt ernstige maagkrampen en het bladsap veroorzaakt huidirritatie. Voor huisdieren geldt dat Scindapsus en Epipremnum als giftig wordt beschouwd en uit de buurt van honden en katten moeten worden gehouden.

In de handel zijn vooral de Scindapsus golden pothos, ook wel Epipremnum neon genoemd met prachtige geelgroene bladeren en de zilverig gevlekte Scindapsus pictus bekend. Maar ook nog talrijke andere soorten zijn verkrijgbaar. Heel mooi zijn de bontbladerige cultivars

Met prachtige witte (variegated) tinten op het blad verrukt de soort 'N-Joy'.  Overwegend wit blad met groene vlekken hebben de soorten 'Happy Leaf' of 'Marble Queen'.

 

verdere informatie

Sinds enkele jaren geniet een klimplant uit Zuidoost-Azië een toenemende populariteit. Het staat botanisch bekend als Epipremnum pinnatum. Van naam wordt ze ook vaak verwisseld met de zustersoorten Scindapsus pictus, ook Epipremnum pictum 'Argyraeum' met zilverig wit gevlekt blad en de Golden Pothos (Epipremnum aureum) met geelgroen blad.

De planten zijn tropische Aronskelkgewassen (Araceae), die intussen in veel verschillende soorten en variëteiten verkrijgbaar zijn. Bladkleuren en -tekeningen zijn de opvallendste kenmerken van de attractieve kamerplanten. Als groene plant kent men de Scindapsus en Epipremnum als hangende gewassen in hanging baskets of als potplanten voor verhoogde plaatsen op kasten. Klimmend slingeren ze zich met hun groenblijvende scheuten om latwerken, klimhulpen of mosstaven. Houvast geven de luchtwortels van de planten. Net als bij de monstera verankeren ze zich om de klimhulp en fixeren zo de klimmende planten. Vanwege hun oorsprong worden de klimplanten beschouwd als exotische planten, maar hun verzorging is dat niet. Zelfs beginners kunnen gemakkelijk de Scindapsus en Epipremnum in potten planten, deze goed verzorgen en hun woonruimte van decoratief groen voorzien.

Trusted Shops Guarantee