Terug

Rubberboom correct vermeerderen - 3 stappen tot succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de rubberboom te vermeerderen?
    • Het vermeerderen van de rubberboom kan bijna het hele jaar door plaatsvinden, maar werkt het beste in het voorjaar of de zomer.
  2. Hoe wordt de rubberboom op de juiste manier vermeerderd?​
    • Rubberbomen kunnen gemakkelijk worden vermeerderd door stekken.
  3. Waar moet tijdens het vermeerderen rekening mee worden gehouden?
    • Hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de stekken van rubberbomen snel wortel schieten
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment voor de vermeerdering

Bij kamerplanten gaat het vaak over tropische gewassen. In tegenstelling tot tuinplanten zijn ze minder afhankelijk van de seizoenen alhier. Theoretisch zou u de rubberboom het hele jaar door kunnen vermeerderen. In de praktijk werkt het vermeerderen van kamerplanten het beste in het voorjaar. Door de toenemende zonintensiteit winnen kamerplanten ook aan kracht en activiteit. Het vermeerderen van de rubberboom wordt ideaal gecombineerd met verpotten. Het substraat wordt vervangen en hinderlijke scheuten worden op maat gesneden. Tegelijkertijd kunnen lange, onvertakte scheuten worden ingekort en worden de uiteinden van de scheuten gebruikt voor stekken.

 

Stap 2: kies de juiste vermeerderingsmethode

Er zijn niet zoveel manieren om de tropische rubberboom te vermenigvuldigen. De plant zet geen zaden aan in een binnenkweek. Hierdoor blijft alleen het vegetatieve weg van stekken over. De rubberboom vormt lange scheuten. De kopstek wordt gesneden en zal wortel schieten. Tijdens het belangrijkste groeiseizoen in het voorjaar worden half beboste uiteinden met een lengte van 10 tot 20 centimeter uit de zijscheuten gesneden. Bij het snijden druppelt een witachtig sap uit de sneden, waardoor vlekken op textiel ontstaan ​​die moeilijk te verwijderen zijn. U plaatst stekken in een glas water of bewortelt ze in een pot met stekgrond.

De variant in een waterglas is eenvoudiger. Het water moet elke twee tot drie dagen worden ververst. Als de jonge wortels goed ontwikkeld zijn, kan de stek worden overgebracht naar een aardepot met een voedingsarm substraat. De beworteling in het steksubstraat is niet moeilijker en kostbaar. Zorg er wel voor dat de stekken van de rubberboom regelmatig met kalkvrij water worden besproeid en onder vochtige lucht worden bewaard (afgedekt met een plastic zakje of in een minikas).

Binnentuinders die graag willen experimenteren, kunnen het marcotteren proberen. In het bovenste gebied wordt een bladoksel geselecteerd en de bladeren worden verwijderd. Vervolgens neemt u vochtig spangnum mos en wikkelt u het om de bladoksel. Zodat het vasthoudt en niet uitdroogt, wordt het mos omwikkeld met een rekfolie en aan de scheut bevestigd. Wortels vormen zich in het mos op de bladoksel van de rubberboom. U wortelt een scheut direct op de plant. Nadat de wortels zijn gevormd, wordt de scheut onder het wortelpunt afgesneden en in een aparte pot geplant. Dit type vermeerdering is echter aanzienlijk complexer dan het eenvoudig vermeerderen van stekken in een glas water.

 

Stap 3: Standplaats & verzorging tijdens vermeerdering

Stekken worden tijdens het wortel schieten regelmatig besproeid met kalkvrij water. Op de bladeren ontstaat een gunstig microklimaat, wat de wortelvorming vergemakkelijkt. Stekken met voldoende en goed ontwikkelde wortels worden apart in potten gezet en als normale rubberboomzaailingen gekweekt. In het begin worden de planten gekweekt in een voedingsarm substraat en bemest met een zwakke dosering tot het begin van bladvorming. Later, wanneer de rubberbomen zijn uitgegroeid tot goed ontwikkelde jonge planten, kunnen ze worden verpot in normale kamerplantengrond.

 

Verdere Informatie

In veel huishoudens maakt de rubberboom deel uit van de leefomgeving. De onderhoudsvriendelijke kamerplant kenmerkt zich door enerzijds lage eisen en anderzijds een hoge sierwaarde. De rubberboom uit Azië (Ficus elastica) behoort botanisch tot het geslacht van vijgen, ook al lijkt hij weinig op de echte vijg (Ficus carica). In de pot groeit de kamerplant zelden hoger dan twee meter. Als de planten oud worden of geen mooie groei meer vertonen, kunnen ze worden vervangen door zelf vermeerderde rubberbomen.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee