Terug

Rubberboom snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om rubberbomen te snoeien​?
    • Als tropische plant kent de rubberboom geen directe rusttijden, waardoor er indien nodig het hele jaar door snoeimaatregelen kunnen worden genomen.
  2. Hoe moet de rubberboom worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid​?
    • Dichte spruiten worden dik voor dun gesnoeid en hoge takken worden op de gewenste hoogte afgesneden.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten rubberbomen rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede​?
    • Mini-cultivars van de rubberboom worden zelden gesnoeid, omdat hun groeigedrag meer terughoudend is.
  4. Verdere Infomratie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om de rubberboom te kappen

De rubberboom is een uiterst onderhoudsvriendelijke kamerplant. Snoeimaatregelen zijn alleen nodig, als het te groot is geworden voor een standplaats of als de spruit te dicht is. De snoeimaatregelen zijn niet gebonden aan een specifieke tijdsperiode. U snoeit en kort de rubberboom naar individuele wensen.

 

Stap 2: Hoe wordt de rubberboom correct gesnoeid?

Rubberbomen groeien in eerste instantie rechtop en het kan voorkomen dat ze nauwelijks vertakken. Dit groeigedrag kan worden gecorrigeerd door de centrale scheut boven een blad met een scherpe schaar in te korten. Korte tijd later geschied er een nieuwe scheutformatie uit de bladoksels eronder. Als dit proces meerdere keren wordt herhaald, zal de rubberboom in de loop van de tijd zo'n dichte spruit ontwikkelen dat het innerlijke andermaal kaal wordt. In dit geval worden takken uitgesneden zodat er voldoende licht in de kroon kan vallen.

Twijfel hoeft u nauwelijks te hebben, rubberbomen tolereren ook sterke snoei. Voorzichtigheid is echter geboden bij alle snoeitechnieken. Uit de verse sneden komt een taai melkachtig sap tevoorschijn, dat moeilijk uit textiel te verwijderen is. Of u legt een folie neer of u neemt buiten de snoeimaatregelen. Na een korte tijd drogen de sneden en kunt u de bijgesneden kamerplant terug in de woonkamer plaatsen.

Rubberbomen kunnen ook worden gesnoeid voor vermeerdering. Zijscheuten worden gebruikt voor stekken en worden na 3 tot 5 bladoksels afgesneden. Nadat de snijpunten kort zijn opgedroogd, wortelt u ze in het waterglas.

 

Stap 3: Verschillende soorten rubberbomen snoeien

Kleurrijk blad en compact groeiende soorten van de rubberboom laten een veel zwakkere groei zien. Vanwege hun langzame groei zijn snoeimaatregelen zelden nodig. Indien nodig, dan verschilt het snoeien niet van die van de andere soorten rubberboom.

 

Verdere Informatie

De rubberboom komt veel voor in woonkamers. Omdat hij zo weinig eisen stelt aan standplaats en verzorging is het een ideale kamerplant. Hij be houdt de bladeren het hele jaar door en groeit in de huiskamertussen de één en twee meter. Voor sommige standplaatsen kan deze hoogte al te fors zijn dat er moet worden gesnoeid. De rubberboom kan snoei zeer goed verdragen. Zodra een scheut wordt gesnoeid, begint daaronder een nieuwe vertakking. Zorg er bij het snoeien voor dat het ontsnappende melksap niet op kleding of tapijt druppelt. Het is allesbehalve eenvoudig te verwijderen en lukt vaak niet.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee