Terug

Rubberboom correct verzorgen, snoeien en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de rubberboom correct geplant?

Rubberbomen houden van een lichte, warme stamdplaats. Ze hebben minder last van halfschaduw dan van direct zonlicht, bijvoorbeeld voor een raam op het zuiden. Kamertemperaturen vormen geen grote problemen voor de tropische plant. Een plek naast de kachel is echter net zo ongunstig als tocht door het open raam. De groene plant kan de zomer prima doorbrengen op het schaduwrijke balkon of terras. Elk groen en kamerplantensubstraat is geschikt als aarde. Als u wilt, kunt u wat zand of klei toevoegen om de structuur te verbeteren. Het is echter niet nodig. Potplanten zijn bij het verplanten niet gebonden aan een bepaald seizoen. De lente is echter een goede periode. Nieuwe groei begint na de winter en eventuele wortelschade door verplanten zal sneller regenereren.

De rubberboom wordt elke twee tot drie jaar verpot als het substraat zijn optimale groeicondities heeft verloren en de kluit volledig is doorworteld. De oude aarde wordt grofweg van de kluit verwijderd en de plant wordt in vers substraat geplaatst. Een goed gewortelde kluit wordt verpot naar een grotere pot.

 

Hoe wordt de rubberboom verzorgd?

Ondanks het weelderige gebladerte heeft de rubberboom slechts matig water nodig. Voor het water geven wordt met een vinger gecontroleerd of het substraat nog vochtig is of water nodig heeft. Anders riskeert u schadelijke stuwvocht. De groene plant krijgt pas opnieuw water als het oppervlak opdroogt. Op schaduwrijke plaatsen kan de rubberboom vrij lang water trekken.

Bemest wordt om de twee weken met een groene- en kamerplantenmeststof. De dosering is gebaseerd op de aanbevelingen van de fabrikant.

Op de grote groene bladeren komt na verloop van tijd een stoflaag terecht, die er enerzijds groezelig uitziet en anderzijds de plantactiviteit belemmert. Het vuil kan met een zachte doek worden weggeveegd of de plant wordt in de badkuip afgespoeld. Om te voorkomen dat de grond wegspoelt, plaats u de pot in een grote foliezak en knoopt u deze vast aan de stam. De ervaring heeft geleerd dat alle kamerplanten gebaat zijn bij spoelen. In gebieden met kalkhoudend water wordt druppelen vermeden. Veeg de bladeren droog met een zachte doek zodat er geen kalkvlekken op de bladeren ontstaan.

 

Hoe wordt de rubberboom gesnoeid?

Rubberbomen zijn extreem tolerant ten opzichte van snoeien. Zodra een scheut wordt ingekort, zal de plant onderaan vertakken. Normaal gesproken doen de planten dit helemaal zelf. Alleen op plaatsen die te donker zijn, duwt het omhoog op zoek naar licht zonder noemenswaardige vertakkingsintenties. Dan helpt het om hem naar een lichte plek te verplaatsen, bijvoorbeeld bij het raam of in de serre. Bij alle snoeimaatregelen moet u ervoor zorgen dat het melksap van de snede niet op de vloer en het hoogwaardige tapijt druppelt. De vlekken zijn moeilijk schoon te maken en men heeft er spijt van dat men niet buiten heeft gesnoeid. Meer over het onderwerp Rubberboom snoeien.

Hoe wordt de rubberboom vermeerderd?

Omdat er binnenshuis geen zaden aan een rubberboom te verwachten zijn, kan deze alleen door stekken worden vermeerderd. Dit is heel eenvoudig. In het voorjaar, tijdens het belangrijkste groeiseizoen, worden de zijscheuten gesneden tot halfhoutige toppen van ongeveer 10 cm lang. Behalve het bovenste blad worden de overige bladeren verwijderd. De snede mag een korte tijd drogen. De stekken worden vervolgens in een glas water geplaatst of in een bak met kweekgrond geplaatst. Kiest u voor de variant in een waterglas, dan dient het water om de twee à drie dagen ververst te worden. Zodra de eerste wortels goed gevormd zijn, wordt de stek overgebracht naar een pot met aarde. Het bewortelen in het kweekvat gaat sneller als de stekken in stilstaande lucht staan. Dat wil niets anders zeggen dan dat ze afgedekt zijn met een foliekap en de luchtvochtigheid in deze afgesloten ruimte toeneemt. De verdampingsstress neemt af en de stek wortelt beter.

Tuinders die graag experimenteren, kunnen proberen mos te verwijderen. Deze vermeerderingsmethode is ook mogelijk bij de rubberboom, maar wordt zelden gebruikt. Meer over het onderwerp Rubberboom vermeerderen.

 

Hoe wordt de rubberboom beschermd tegen ziekten?

De rubberboom vertoont een veerkrachtig immuunsysteem dat zelden wordt aangevallen door ziekten en plagen. Ondanks deze robuustheid kunnen wolluizen of schildluizen in de lucht voorkomen. Als eerste stap zou een grondige douche de plaag kunnen verlichten en zou quarantaine andere kamerplanten kunnen beschermen. Alleen bestrijden met een insecticide, indien mogelijk uit het onschadelijke biologische assortiment, helpt volledig. Neemolie heeft zich ook bewezen voor ongediertebestrijding.

 

Hoe kan de rubberboom worden gebruikt?

De rubberboom is een bekende groene en kamerplant. Het is niet veeleisend, vereist weinig verzorging en is zelfs geschikt voor beginners. Bij binnengroen worden rubberbomen gebruikt om de luchtkwaliteit te verbeteren, vooral omdat ze hydrocultuur goed verdragen.

 

Welke rubberboomsoorten zijn er?

Er zijn varianten van de rubberboom die qua uiterlijk afwijken van de natuurlijke soorten en opvallen in ruimtes met een bijzondere bladdecoratie.

 Ficus elastica 'Black Knight' - rubberboom met diep zwartgroen blad.

Ficus elastica 'Decora' - Breedbladige rubberboom met een roomgele hoofdnerf.

Ficus elastica 'Doescheri' - Rubberboom met grijsgroen blad met crèmegele tekening en roze hoofdnerf.

Ficus elastica 'Schrijveriana' - cultivar met een opvallend roomwit patroon en roze tint.

 

Is de rubberboom giftig?

Rubberbomen worden als licht giftig beschouwd voor zover de plantendelen worden geconsumeerd. Ze veroorzaken maagklachten. Het melkachtige sap kan huidirritatie veroorzaken en huidallergieën vergroten.

 

Verdere informatie

Als u op straat zou vragen naar kamerplanten, zou de rubberboom zeker op de eerste plaats komen. De vijgensoort, die helemaal niet doet denken aan een typische vijg, is een van de klassieke kamerplanten. Hun niveau van bekendheid en populariteit lijkt al tientallen jaren ononderbroken, en niet zonder reden. De grootbladige kamerplant voelt zich thuis in menig huiskamer, groen kantoor of ander interieur.

De rubberboom behoort tot de vijgen (Ficus), ook al lijkt hij nauwelijks op de gewone vijg (Ficus carica). Hij is niet de enige met deze eigenaardigheid. Bijna 900 verschillende broers en zussen behoren tot het geslacht van deze bladverliezende of groenblijvende struiken en bomen van de moerbeifamilie (Moraceae). De meeste zijn te vinden in de tropen en subtropen. In de natuur komt de groenblijvende rubberboom voor van de oostelijke Himalaya via tropisch Oost-India tot Indonesië. U zou hem op het eerste gezicht niet herkennen, want met wel 50 meter en een stamomtrek van 2 meter lijkt hij in niets op de bekende kamerplant.

Met zijn groenblijvende bladeren groeit de rubberboom als een boom met een rijk vertakte kroon. De bladeren zijn langwerpig tot elliptisch, leerachtig aanvoelend en glanzend. De soortnaam "elastica" verwijst naar de flexibele scheuten, maar ook naar het latexachtige melkachtige sap. Dit plantensap kan worden verwerkt tot natuurrubber. De rubberboom is echter lang niet zo productief als de rubberboom (Hevea brasiliensis) uit Brazilië. Als kamerplant wordt de rubberboom 1 tot 2 meter hoog, afhankelijk van de potmaat. Er zijn verschillende soorten op de markt, die ofwel zwakker groeien ofwel in het oog springen met hun patroonblad.

De rubberboom vond zo'n 200 jaar geleden zijn weg naar Europa en werd al snel het toonbeeld van een makkelijk te verzorgen kamerplant. Zijn kleurrijke broers en zussen concurreerden steeds meer met hem, van wie sommigen zelfs beter waren in het omgaan met de lucht in de kamer. Zo ook de bekende berkenvijg (Ficus benjamina), die in veel binnenruimtes te vinden is.

omhoog
Trusted Shops Guarantee