Terug

Ponerorchis orchideeën verzorgen

De ponerorchis orchidee bevat 18 soorten die allemaal afkomstig zijn uit Oost-Azië. Enkele soorten, zoals bv. de ponerorchis graminifolia behoorden vroeger tot de familie van de Orchis. Deze soort is afkomstig uit Japan/Korea. Dit zijn terrestrische (in de aarde) of lithophytische (op en tussen stenen) groeiende orchideeën.

 

Standplaats en verzorging

De ideale standplaats is licht, maar zonder direct zonlicht. Een plaats in de halfschaduw wordt echter ook goed verdragen. De bodem moet goed waterdoorlatend zijn, het beste is een mix van potgrond, een beetje zand en eventueel seramis korrels en pijnboomschors.

 

Water

De plant moet gelijkmatig vochtig maar niet te nat worden gehouden. Volledig uitdrogen mag de plant echter niet. Stuwvocht kan leiden tot wortelrot.

 

Bemesten

Het beste tijdstip om te bemesten is het voorjaar met een speciale meststof voor orchideeën. Bv. art.nr. 3516 van Baldur. Als de plant een nieuw substraat heeft gekregen is bemesten niet noodzakelijk.

 

Overwinteren

Als in de herfst de bladeren langzaam geel beginnen te worden en uiteindelijk verdrogen, kan het gieten gereduceerd worden. In haar winterkwartier komt de ponerorchis als de temperaturen voortdurend onder 5-10°C liggen. Overwinteren geschiedt met de gehele pot en het substraat in de kelder of op een andere koele plaats (temperatuur tussen 5-10°C). Ongeveer alle 2-3 weken een beetje gieten zodat de knollen niet verdrogen. De aarde mag gedurende deze periode niet voortdurend vochtig zijn omdat de knollen kunnen gaan rotten. Zodra in het voorjaar nieuwe scheuten ontstaan, wordt de plant, verpot. De plantdiepte bedraagt 2 cm. Om de groei te bevorderen wordt de ponerorchis graminifolia op een lichte plaats gezet bij temperaturen tussen 10 en 15° C. Als het warm genoeg is en geen nachtvorst gevaar meer bestaat, kan de plant ook naar buiten.

Trusted Shops Guarantee