Terug

Phalaenopsis correct verzorgen, verplanten en gieten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de Phalaenopsis geplant?

Een lichte tot halfschaduwrijke plaats bij het raam en een constante temperatuur tussen 17 en 20° C zijn geschikte standplaatsen voor de Phalaenopsis. Direct zonlicht moet worden vermeden, anders bestaat het risico van blad- en bloemverbranding. Hoewel verwarmde lucht verre van ideaal is en de kamerorchideeën de voorkeur geven aan vochtigheid, kunnen ze nu goed overleven dankzij intensiever kweekwerk.

Deskundigen vertrouwen op hun eigen bodemmengsels, gebaseerd op ervaring en experimenten. Voor thuisgebruik wordt in de handel verkrijgbare orchideeëngrond als substraat gebruikt. Door de samenstelling van schors en turf of kokosvezels is het goed gedraineerd, los en brokkelig. Verander de substraatmengsels niet vaak. Als de orchideeën eenmaal aan de grond gewend zijn, hebben ze problemen met andere grondsoorten. Ze zijn net zo gevoelig voor wateroverlast, wat tot elke prijs vermeden moet worden.

 

Hoe wordt de Phalaenopsis correct verplant?

De Phalaenopsis moet om de twee jaar worden verpot als het substraat op is en de pot te klein is geworden. Verplanten kan in de lente of in de herfst. De planten worden voorzichtig uit de pot gehaald zonder de wortels te beschadigen. Het oude substraat wordt afgeschud en eventuele rotte wortels worden met een scherp steriel mes afgesneden. Als de pot te klein was, wordt nu een iets grotere pot gebruikt. Plaats de plant in de pot en vul het substraat tot voorbij de wortels. Indrukken is niet nodig, water geven evenmin. De eerste twee weken wordt de orchidee alleen besproeid in plaats van bewaterd. Pas als zich nieuwe bladeren vormen worden ze bewaterd of in een waterbad gedompeld.

 

Hoe wordt de Phalaenopsis correct verzorgd?

Als epifyten zijn vlinderorchideeën gevoelig voor wateroverlast. Het juiste hoeveelheid vinden is de grootste uitdaging voor de beginner. Gebruik voor bewatering alleen kalkvrij of regenwater, liefst op kamertemperatuur. Overtollig water in de schotel moet enkele minuten na het water geven worden afgegoten. Orchideeënkenners geven de voorkeur aan dompelbaden. Tijdens het groeiseizoen worden de planten twee tot drie keer per week enkele minuten in een waterbad geplaatst, bijvoorbeeld in een emmer. Laat dan het overtollige vocht weglopen. Wanneer er geen water meer uit de afvoergaatjes druppelt, kan de phalaenopsis terug in de sierpot. In de winter moet het water geven worden beperkt tot ongeveer eenmaal per week. Voor de overige waterbehoefte kan dagelijks worden gesproeid.

Orchideeën hebben over het algemeen weinig voedingsstoffen nodig. Bemesting is schadelijker dan gunstig. Elke maand kan een kleine hoeveelheid orchideeënmest aan het water worden toegevoegd. In de winter is bemesting niet noodzakelijk.

 

Hoe wordt een Phalaenopsis correct gesnoeid?

Concrete snoeimaatregelen zijn voor de orchideeëncultuur niet nodig. Uitgedroogde of verdorde delen van de plant worden regelmatig verwijderd. Wortelsnoei kan nuttig zijn als de plant bij het verpotten lange wortels vertoont en een iele indruk maakt. Het snoeigereedschap moet voor gebruik worden gedesinfecteerd. Snijwonden bieden vrije toegang voor ongedierte, vooral schimmelinfecties.

De Phalaenopsis wordt vermeerderd door zaad of door zaailingen. De generatieve manier met zaden is grotendeels voorbehouden aan specialisten en laboratoria. De gebruikelijke manier is het verdelen of, in het geval van orchideeën, het verwijderen van de nieuwe scheuten. Op de pseudobol ontwikkelen zich nieuwe plantjes, die tijdens het verpotten worden gescheiden en in hun eigen potten worden geplant. Het verdelen van de vlinderorchideeën houdt de planten vitaal en bloeikrachtig.

Wat schadelijker is dan ziekten en ongedierte is verkeerde verzorging of overbewatering. Zodra er te veel water wordt gegeven, laat wortelrot niet lang op zich wachten. Daarnaast zijn er andere ziekten zoals grauwe schimmel. Dit uit zich in een grijswitte laag op de bladeren. Phalaenopsis worden minder vaak aangevallen door ongedierte. Een regelmatige controle zal vroege tekenen van aantasting door spint, bladluizen, schildluizen en trips aan het licht brengen.

 

Hoe kan een Phalaenopsis gebruikt worden?

De Phalaenopsis heeft al lang naam gemaakt als tropische kamerorchidee en heeft zijn plaats veroverd bij veel ramen. Met zijn grote, prachtige bloemen wordt hij beschouwd als het toppunt van alle orchideeën. Men vindt de vlinderorchidee tegenwoordig in bijna elk huishouden, want ze bloeien maandenlang in schitterende kleuren en hun verzorging is eenvoudiger dan men op het eerste gezicht zou vermoeden.

 

Welke soorten zijn er?

Er zijn 74 soorten vlinderorchideeën inheems in Zuidoost-Azië. Wilde soorten zijn zelden in de handel te vinden, maar vrijwel uitsluitend bij liefhebbers van orchideeën als gewild verzamelobject. De meeste Phalaenopsis bestaan uit duizenden hybriden uit de plantenkwekerij. Ze zijn gemaakt voor binnenteelt en verrukken met hun prachtige bloemen.

 

Verdere informatie

Orchideeën zijn een van de meest fascinerende en soortenrijke families (Orchidaceae) in het plantenrijk. Ze omvatten meer dan 25.000 soorten en meer dan 100.000 hybriden. Eén orchideeëngeslacht staat symbool voor alle orchideeën: Phalaenopsis, beter bekend als de maan- of vlinderorchidee. Inmiddels is de wetenschappelijke naam ingeburgerd in het algemeen gebruik. De naam Phalaenopsis komt uit het Grieks en betekent "vlinderachtige verschijning" en verwijst naar de vlinderachtige bloemen. Bijna 75 wilde soorten komen voornamelijk voor in Zuidoost-Azië, van India tot Australië. In de tuinbouw worden de zuivere soorten bijna uitsluitend aangetroffen bij orchideeënverzamelaars en liefhebbers. In de handel komen grootbloemige hybriden met spectaculaire kleurpatronen veel voor. De bloemen lijken te komen in een kleurenspectrum dat grenzeloos lijkt. Niet voor niets behoren Phalaenopsis tot de best verkochte kamerplanten in Duitsland.

Vlinderorchideeën groeien in de natuur epifytisch als hangplanten in tropische bossen met relatief constante temperaturen. Dankzij de teelt zijn deze exotische orchideeën uitstekende kamerplanten geworden. In tegenstelling tot de wilde soorten kunnen ze zonder problemen op elke vensterbank worden gehouden en plezieren ze de binnentuinder met een buitengewoon lange bloeiperiode.

Phalaenopsis groeien vanuit het centrum omhoog en vormen over het algemeen geen zijtakken. De wortels zijn vlezig, dik, nauwelijks vertakt en worden groen als ze in contact komen met licht. De vlezige of leerachtige bladeren zijn dubbelgeveerd aan een korte, stabiele steel, twee tot maximaal zes in aantal. Sommige cultivars vallen op door gemarmerd blad.  Boogvormige tot overhangende bloemstelen met meerdere bloemen groeien rechtop naast de scheutas. De bloemkleuren variëren in bijna alle kleurschakeringen en de meest uiteenlopende patronen. Intussen zijn zelfs geurende vlinderorchideeën verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels. De lange bloeiperiode tot 4 maanden is indrukwekkend.

Geen orchideeënliefhebber kan zonder Phalaenopsis op de vensterbank. Ze zijn de belangrijkste kamerplanten geworden en verrukken met hun buitengewone bloemkleuren. Dankzij veredeling heeft u zelfs geen groene vingers nodig voor de nu robuuste kamerorchideeën.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee