Terug

Paradijsvogelbloem correct verzorgen en overwinteren

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de paradijsvogelbloem geplant?

Hun liefde voor warmte is de reden waarom paradijsvogelbloemen in kuipen worden gehouden. Om te gedijen is het hele jaar door minstens 10° C nodig. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat de bladeren langwerpiger zijn dan normaal. In de winter is een lichte plaats aan te bevelen. De bloeitijd van de paradijsvogelbloemen begint al in de late winter en duurt tot het begin van de zomer. Als de planten te donker staan, zullen zich weinig of geen bloemen vormen. De Afrikaanse exoten kunnen de zomer buiten doorbrengen op een zonnige tot licht zonnige plek.

Een sterke en voedzame bodem is een voorwaarde voor een statige groei. Kies voor hoogwaardige potplantengrond of meng uw eigen substraat van zandige leem, compost of bladaarde. De grond moet krachtig zijn en goed waterdoorlatend. Daarom wordt een drainagelaag van kleikorrels of aardewerk scherven op de bodem van de bak gelegd. Stilstaand vocht of onvoldoende waterafvoer leidt tot rotting van de dikke wortels.

Het planten en verplanten van paradijsvogelbloemen gebeurt bij voorkeur aan het begin van het groeiseizoen in maart of april. De plantcontainer, vooral de kuip of pot, moet de strelitzia voldoende wortelruimte bieden. De wortels verankeren zich tijdens het groeiseizoen graag in de hoeken van de pot. Bij het verwijderen van de pot worden de wortels beschadigd, wat vermeden moet worden. Ronde potten zijn daarom geschikter, omdat zonder hoeken de wortels de mogelijkheid tot verankering wordt ontnomen. Plant de kluit slechts zo diep als ze eerder in de grond hebben gestaan. Dieper planten leidt tot rot aan de basis van de scheut. Zoals bij alle potplanten is het verplanten en vervangen van de grond minstens om de 3 jaar nodig. Uiterlijk wanneer de wortels uit de drainagegaten op de bodem van de pot groeien. Het is voordelig om de bovengrond elk jaar te vervangen. Na het planten moet de grond grondig worden bewaterd.

Hoe wordt de paradijsvogelbloem verzorgd?

Paradijsvogelbloemen zijn in alle opzichten verwend. Warmte, water en voedingsstoffen mogen niet ontbreken. Geef in de groeimaanden van het voorjaar tot de herfst regelmatig water om uitdroging van de grond te voorkomen. Als de planten last hebben van droogte, krullen de bladranden op en worden ze snel bruin. Zorg er bij het water geven voor dat overtollig water wegloopt. Als het substraat nat blijft, gaat het rotten bij de wortels. Strelitzia's hebben minder water nodig tijdens de wintermaanden, wanneer ze in rust zijn. Houd gedurende deze tijd het substraat licht vochtig en controleer met uw vinger of er water nodig is. Gebruik regenwater of zacht water voor besproeiing.

Paradijsvogelbloemen worden van de lente tot de herfst maandelijks bemest met het gietwater. Gebruik een potplantenmeststof en volg de doseeraanbevelingen van de fabrikant. Strelitzia's krijgen geen voedingsstoffen in de winter.

Snoeiwerkzaamheden omvatten het verwijderen van oudere of afgestorven bladeren of delen van de plant. Grote oudere bladeren beschadigen het jongere blad en worden daarom regelmatig weggesneden. Verwijder ze aan de basis met een scherpe schaar.

 

Hoe overwintert een paradijsvogelbloem?

Als de strelitzia de zomer buiten doorbrengt, moet hij uiterlijk naar binnen worden gebracht als de nachttemperaturen tot in de enkele cijfers dalen. De overwintering vindt plaats op een lichte tot zonnige plek en mag niet onder de 10° C komen. Voeg gedurende deze tijd geen voedingsstoffen toe en geef slechts af en toe water. Het is voldoende als het substraat licht vochtig blijft. Tijdens de verzorgingsmaatregelen wordt tegelijkertijd de ongediertebestrijding uitgevoerd, want schildluizen zijn niet ongewoon in de winterkwartieren.

Strelitzia's kunnen goed worden vermeerderd door ze te delen. Het regelmatig delen van de pollen houdt de planten vitaal en werkt verjongend. Verplanten in het voorjaar is een goed moment om dit te doen. De pollen worden voorzichtig uit elkaar gehaald of, bij grotere exemplaren, met een scherp mes uit elkaar gesneden. Zorg ervoor dat u zo weinig mogelijk wortels verwondt. Plaats elke stek in zijn eigen pot en eerst in de halfschaduw. Wanneer de eerste nieuwe groei verschijnt, kunnen de vermeerderde paradijsvogelbloemen worden verplaatst naar een lichtere plek. Vermeerdering door zaad is in principe mogelijk. U kunt zaden vinden in gespecialiseerde winkels. De zaden worden in het voorjaar gezaaid bij ongeveer 20° C en vervolgens vochtig gehouden. Generatieve vermeerdering is echter zeer tijdrovend, omdat het drie of meer jaren duurt voordat de eerste bloemen verschijnen.

 

Hoe wordt een paradijsvogelbloem gebruikt?

Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn paradijsvogelbloemen opmerkelijke exoten onder de potplanten. Met hun bloemen betoveren ze elke toeschouwer. Met voldoende licht tijdens de winterperiode tonen de warmteminnende planten hun bloei al aan het einde van de winter. Op het balkon, het zonneterras of in een grote serre zijn strelitzia's de bijzondere kers op de taart voor plantenliefhebbers. Als snijbloem gaan de bloemen bijna vier weken mee. Knip ze aan de basis af zodra de bloemen opengaan.

 

Is een paradijsvogelbloem giftig?

Hoewel men op het internet vaak over een zwakke toxiciteit kan lezen, zijn er in de wetenschappelijke literatuur nauwelijks verwijzingen hierover te vinden. Wie twijfelt, moet voorzichtig zijn met paradijsvogelbloemen. Voorzichtigheid is geboden met huisdieren, want de paradijsvogelbloem schijnt giftig te zijn voor honden, katten en paarden.

 

Verdere informatie

De paradijsvogelbloemen (Strelitzia), afkomstig uit zuidelijk Afrika, zijn snijbloemen en potplanten die serres of grote bloemenramen sieren. Het botanische geslacht Strelitzia, dat zijn naam geeft aan de Strelitzia-familie (Strelitziaceae), omvat slechts 5 verschillende soorten. Het werd meer dan 200 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Engelse botanicus Banks, die het noemde naar de meisjesnaam van de toenmalige koningin Sophie Charlotte.

Paradijsvogelbloemen (Strelitzia) zijn imposante warmteminnende vaste planten die op onze breedtegraden niet vorstbestendig zijn. In hun geboorteland Zuid-Afrika groeien de planten bij rivieren of op open plekken in het bos. Sinds hun ontdekking zijn ze verspreid over andere gebieden, bijvoorbeeld Mexico of de Canarische Eilanden. Ze vormen statige groepen. Daaruit ontspruiten basale, lang gesteelde bladeren met een langwerpige vorm en een leerachtige textuur. Hun meest opvallende en decoratieve kenmerk verschijnt van de late winter tot het begin van de zomer in de vorm van hun grote en unieke bloemen. Vanuit de bladoksels staan ze op lange stelen, hebben blauwe kronen, gele kelken en oranje schutbladen. De schutbladen zitten samen in een bootvormige schede die achter elkaar omhoog komen. De vorm van de bloemen doet denken aan de gevederde kruinen van paradijsvogels, wat de naam paradijsvogelbloem verklaart. De bloemen worden zeer gewaardeerd door bloemisten omdat ze vele dagen meegaan en het middelpunt vormen van elk bloemstuk.

Paradijsvogelbloemen zijn exotische planten voor balkons, terrassen en serres met voldoende licht en ruimte. In de bloeitijd hebben ze een grote sierwaarde die door liefhebbers van exotische planten zeer wordt gewaardeerd. Afhankelijk van de standplaats is de bloem tot vier weken houdbaar.

Trusted Shops Guarantee