Terug

Orchideeën op de juiste manier water geven - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de orchidee water te geven?
    • Zodra de pot bij het optillen licht aanvoelt en het substraat droog is, wordt water gegeven.
  2. Hoe wordt de orchidee op de juiste manier gegoten?
    • Stuwvocht verdragen orchideeën zelden, dus u kunt orchideeënpotten in een waterbad dopen en ze leeg laten lopen.
  3. Hoe vaak moet aan de orchidee water worden gegeven?
    • Gieten vindt één of twee keer per week plaats, onder woonkameromstandigheden, afhankelijk van de vegetatiefase.
  4. Verdere Informatie

 

Orchideeën houden van vocht, vooral luchtvochtigheid. In plaats van te vaak water te geven, worden orchideeën regelmatig in kamers besproeid met kalkvrij water. De exotische bloeiende planten krijgen water, als het substraat droog is en de pot licht aanvoelt bij het optillen. Vermijd stuwvocht, wat leidt tot verrotting van de wortels. Orchideeën hebben tijdens de bloei een hogere waterbehoefte. Twee keer per week water geven, dekt hun watervoorraad. Tropische orchideeën hebben in de winter beduidend minder water nodig. Tijdens het laagseizoen is 14-daagse gieten voldoende. Orchideeëntuiniers raden aan om 's ochtends water te geven. De orchidee kan overdag water verwerken en het substraat droogt gemakkelijk op.

 

Voor het water geven wordt kalkvrij lauw water gebruikt. Orchideeënpotten worden uit de bloempot gehaald en de grond wordt langzaam bevochtigd met water. Zorg ervoor dat alleen de bodem wordt gegoten en dat er geen water vast komt te zitten in de hartbladeren.

Dompelen in een waterbad heeft zichzelf nog beter bewezen. De orchideeënpot wordt ondergedompeld in het waterbad totdat er geen luchtbellen meer opstijgen. Laat de pot vervolgens uitlekken totdat er geen water meer uit de afvoeropeningen stroomt. Uitlekken wordt ook aanbevolen na normaal water geven. De orchidee kan dan terug in de bloempot. Overtollig water mag zich niet verzamelen in de plantenbak. Het veroorzaakt stuwvocht in het substraat en verrotting op de wortels. Na iets minder dan een uur wordt de bloempot opnieuw gecontroleerd en wordt het weggelopen water afgegoten.

 

Hoe vaak orchideeën gegoten worden, hangt af van de omstandigheden, de waterbehoefte en de tijd van het jaar. In de winter mogen kamerorchideeën slechts om de twee weken worden gegoten. Met het begin van de bloei hebben orchideeën hun grootste waterbehoefte en worden ze een of twee keer per week gegoten. Voor de rest van het jaar is wekelijks water geven meestal voldoende.

Ervaren liefhebbers van orchideeën geven er de voorkeur aan hun exotische planten vaker te sproeien. De mix van sproeien en terughoudend gieten bevallen de meeste orchideeën heel goed.

 

Verdere Informatie

Orchideeën zijn echte exoten in bloei en gratie. Ze fascineren al eeuwenlang tuinders en er zijn mythen en legendes rond de buitengewone planten. Orchideeën zijn over de hele wereld te vinden, want deze familie is meer dan divers met zo'n 25.000 verschillende soorten. Er zijn ook inheemse orchideeën in onze streken die grotendeels beschermd zijn.

Orchideeën zijn veeleisender in het kweken dan andere planten. Deze pretentie en de daaruit voortvloeiende zorg kan worden gerechtvaardigd door de oorsprong van de exotische planten. Tuinorchideeën zijn meestal iets gevoeliger dan kamerorchideeën, die al decennia resistent zijn gemaakt door ambitieuze orchideeënkwekers. Tot op de dag van vandaag is het besproeien van orchideeën een klein kunstje.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee