Terug

Olifantspoot correct verpotten - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de olifantenpoot te verpotten?
    • Het voorjaar leent zich voor het verpotten van de olifantenpoot.
  2. De juiste pot kiezen en de juiste standplaats kiezen
    • De potmaat moet iets groter zijn dan de kluit en na het verpotten wordt gezocht naar een lichte plaats, niet in de volle zon.
  3. Hoe wordt de olifantenpoot correct verpot?
    • Laat het substraat drogen voordat u het verpot, zodat het beter loskomt van de wortels.
  4. Verdere Informatie

 

Het voorjaar is het ideale moment voor bijna alle planten om te verplanten of verpotten. Dit betreft ook de olifantenpoot, die bekend staat als een Mexicaanse flessenboom of waterpalm. Na gebrek aan licht wordt de plant in het voorjaar wakker en neemt de plantactiviteit toe met toenemende blootstelling aan de zon. Bij het verpotten kan beschadiging aan de wortels niet worden voorkomen. In het voorjaar groeien de wortels echter sneller aan, dan bij verplanten in de herfst. Tuinders raden aan om iedere drie tot vijf jaar te verpotten en het substraat te vervangen. Dan is het substraat uitgeput en heeft het zijn oorspronkelijke eigenschappen verloren door natuurlijke afbraakprocessen. Tussentijds is het de moeite waard om de bovenste grondlaag te vervangen. Dit brengt nieuwe voedingsstoffen naar de wortels van de olifantenpoot en verbetert de wateropname van de grond.

 

Een pot met een onderschotel is ideaal voor de olifantenpoot. De knolvormige voet komt bijzonder goed tot zijn recht in deze potten. Als een nieuwe pot wordt gekozen, moet deze iets groter zijn dan de oude. Als het om het materiaal gaat, is keramiek een betere keuze dan plastic. Keramiek, bijvoorbeeld klei is een natuurlijk materiaal, waarbij stuwvocht minder vaak voorkomt. In ieder geval moet de bodem van de pot een afvoergat hebben voor overtollig gietwater. Plaats de olifantenpoot na het verpotten op een lichte plaats in het oosten of noordwesten. Hoewel hij van de zon houdt, herstelt hij zich dan sneller van het verpotten

.

Laat de potgrond voor het verpotten een beetje drogen. Het zal zich beter losmaken van de wortels zodra u de olifantenpoot uit de pot haalt en de oude aarde afschudt. Wees voorzichtig bij het schudden van de grond, zodat slechts een paar wortels worden beschadigd. Gebruik goed doorlatende grond, het beste is substraat voor cactussen en vetplanten. De grove bestanddelen zorgen voor voldoende afwatering en voorkomen stuwvocht. Extra drainage wordt gecreëerd door een dunne laag kleikorrels op de bodem van de pot. U plaatst de olifantenpoot en voegt verse aarde toe. Tenslotte wordt water gegeven zonder het substraat weg te spoelen.

Plaats de Mexicaanse kamerplant tijdelijk op een gedeeltelijk schaduwrijke plek. Na ongeveer 14 dagen went de plant langzaam aan de zon. Plotselinge plaatswijzigingen op zonnige locaties leiden tot bladverbrandingen.

 

Verdere Informatie

De olifantenpoot is een populaire kamerplant uit de aspergefamilie (Asparagaceae). Het dankt zijn naam aan de verdikte stam, die lijkt op de voet van een olifant. Botanisch wordt deze exotische plant Beaucarnea recurvata genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexicaanse droge bossen. De hoogte van maximaal 8 meter zal de olifantenpoot binnenkamers nooit bereiken. Desalniettemin kan de succulente boom door de jaren heen wel 1,5 meter hoog worden. De langlevende en gemakkelijk te verzorgen olifantenboom kan niet zo lang in hetzelfde substraat doorbrengen. Elke drie tot vijf jaar ligt er een wisseling van aarde in het verschiet. Oude grond verliest haar oorspronkelijke eigenschappen en heeft een negatieve invloed op de plantontwikkeling.

 

                              

Trusted Shops Guarantee