Terug

Olifantsoor (Alocasia) correct planten

Inhhoudsopgave:

 

1: De ideale standplaats: Hier groeit het olifantsoor het beste 

Olifantsoren zijn klassieke bladhoudende sier- en groene planten. Ze ontwikkelen grote decoratieve bladeren, waarmee ze indruk maken. Hun tropische oorsprong in Zuidoost-Azië maakt ze bij ons tot een uitstekende kamerplant. Olifantsoren zijn zeker niet vorstbestendig, want ze houden van warmte en verdragen tocht in de kamer slecht. Het blad van deze soort is gevoelig voor zonlicht. Locaties uit het directe zonlicht zijn de beste keuze. Nog meer zongevoelig dan de groenbladige soorten zijn de bonte Alocasia (bijv. de variëteit 'Variegata'). In de zomer kunnen de groene planten buiten op schaduwrijke terrassen of in schaduwrijke tuingedeelten sieren.

 

2. Olifantsoor planten: De juiste techniek

Zodra u een olifantsoor hebt, is het raadzaam hem te verpotten. De imposante plant wil zich immers kunnen ontwikkelen en heeft daarvoor ruimte nodig bij de wortels. Gebruik een pot die ongeveer een handbreedte groter is dan de oude container. Bedek het afvoergat voor overtollig water met een laag kleikorrels. Het helpt de drainage om mogelijke wortelrot door te vaak water geven te voorkomen. De oude aarde wordt voorzichtig losgemaakt van de wortelkluit en afgeschud. Plaats het olifantsoor in de nieuwe plantenbak slechts zo diep als hij in de oude pot stond. Vullen met hoogwaardige potgrond voor groene of potplanten. Als de wortelstokken al zeer dicht en krachtig zijn, is het de moeite waard de plant te splitsen. Olifantsoren worden gewoonlijk op deze manier vermeerderd. De groene planten moeten vervolgens om de één à twee jaar in het voorjaar worden verplant.

Het olifantsoor kan ook goed in hydrocultuur staan. Water geven gebeurt tussen een en twee weken, afhankelijk van de plaats en het seizoen. Er wordt slechts zoveel water in de pot gegoten tot de waterpeilindicator beweegt. Tijdens de belangrijkste groeiperiode is regelmatige bemesting belangrijk voor hydrocultuur. Gebrek aan voedingsstoffen leidt tot verzwakte planten.

 

3: De correcte verzorging voor het olifantsoor 

De verzorging van het olifantsoor is minder exotisch dan zijn oorsprong. Regelmatig water geven is vanzelfsprekend wanneer het substraat langzaam uitdroogt. In het groeiseizoen, van de lente tot de nazomer, is wekelijks, later tweewekelijks bemesten aan te bevelen. Gebrek aan voedingsstoffen kan leiden tot gele bladeren in het onderste gedeelte van de scheuten. Als ze verwelken, worden ze er gewoon met de hand afgetrokken in plaats van eraf geknipt. Conventionele snoeimaatregelen zijn niet nodig voor het olifantsoor.

Bij droge verwarmingslucht vermindert het besproeien van de bladeren met kalkvrij water de verdamping. Een luchtbevochtiger in de buurt van de plant heeft een soortgelijk effect. Dit kan vooral nuttig zijn in de winter, wanneer de verwarming voortdurend aanstaat en de lucht tamelijk uitdroogt. Droge lucht veroorzaakt dan weer meer stof, dat zich op de bladeren afzet. Gebruik een vochtige doek om de bladeren regelmatig schoon te maken.  

 

4. Olifantsoor ziektes 

Het grootste probleem van het olifantsoor zijn de verzorgingsfouten. Koude tocht is niet goed voor de plant. Nog erger zijn te veel water geven en permanente nattigheid bij de wortels, vooral in de winter. Hoewel hij met zijn bladeren veel vocht kan verdampen, leidt wateroverlast tot wortelziekten. Het manifesteert zich in rottende wortelstokken en verwelkte bladeren ondanks vochtige grond. Verzwakte kamerplanten kunnen alleen worden gered door ze snel te verpotten. Het andere uiterste, langdurige droogte, leidt niet alleen tot verwelking maar trekt ook spint aan. Het ongedierte wordt tegengegaan door de bladeren te besproeien en de luchtvochtigheid te verhogen. Bij een zware aantasting is het de moeite waard een biologisch gewasbeschermingsmiddel uit een speciaalzaak te gebruiken. 

 

Verdere informatie  

Wat kunt u zich meer wensen dan tropische flair binnen uw eigen vier muren? Zo'n leefruimte-jungle ziet er niet alleen avontuurlijk uit, maar is ook goed voor de gezondheid. Het bladgroen is rustgevend, de grote bladeren bevochtigen de lucht en zuiveren deze van verontreinigende stoffen. Het olifantsoor is een echte blikvanger voor grotere kamers. Deze naam wordt gegeven aan sommige soorten en variëteiten van het geslacht Alocasia. Het eigenlijke olifantsoor is de reuzentaro (Alocasia macrorrhiza). Sommige van haar zusters (b.v. Alocasia wentii of Alocasia lauterbachiana) worden hetzelfde genoemd vanwege hun nauwe verwantschap en visuele gelijkenis. Deze soorten blijven kleiner en passen uitstekend in kleinere kamers. Er zijn verschillende soorten en verschillende cultivars (bijv. "Zebrina" of "Portadora") van het olifantsoor in de vakhandel, die alle geschikt zijn als onderhoudsvriendelijke kamerplanten. 

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee