Terug

Olifantsoor (Alocasia)

Inhhoudsopgave:

 

1: De ideale standplaats: Hier groeit het olifantsoor het beste 

Het olifantsoor houdt van warme plaatsen binnenshuis met een verhoogde luchtvochtigheid. De standplaats mag licht of halfschaduw zijn, maar geen volle zon. Als de volle zon het grote gebladerte direct raakt, zal het snel verbranden. Bladeren kunnen ook droogteschade oplopen bij gebrek aan vochtigheid, vooral in de winter door de centrale verwarming De nabijheid van een luchtbevochtiger kan helpen. Sproeien met kalkvrij water helpt ook.

Schaduwrijke balkons of terrassen zijn geschikte zomerlocaties voor olifantsoor. Buiten moeten de tropische bladplanten worden beschermd tegen wind en heftige regenbuien. Wanneer de nachttemperaturen aan het eind van de zomer vaak onder de 12°C komen, wordt de imposante kamerplant weer naar binnen gehaald.

 

2. Olifantsoor planten: De juiste techniek

In dit land is het olifantsoor een kamerplant die in een pot wordt gehouden. In uitzonderingsgevallen zal er een tropische serre zijn waarin de krachtige groene plant een permanente plaats kan vinden. Als pot wordt een hoogwaardige keramische pot aanbevolen, die het uiterlijk van de statige plant met zijn heldergroene bladeren effectief benadrukt. Drainagegaten in de grond zijn noodzakelijk, want stilstaand vocht leidt vaak tot wortelrot. De potmaat groeit in de loop der jaren met de plant mee. Om de één à twee jaar verpotten. Het is raadzaam een wat grotere pot te kiezen. De doorsnee mag twee vingerbreedtes zijn. De bodem van de pot moet worden bedekt met een drainagelaag van kleikorrels. Gebruik als substraat hoogwaardige grond voor groene planten. Het voldoet bijna volledig aan de eisen van het olifantenoor. Schud het oude substraat voorzichtig af op bv. een vel plastic. Grote planten zijn nogal onhandelbaar. Twee extra helpende handen vergemakkelijken het verpotten van het olifantsoor. De beste tijd om te verpotten is in het voorjaar aan het begin van het hoofdgroeiseizoen.

Het olifantsoor is vrij gemakkelijk te vermeerderen. De sterke wortelstokken worden tijdens het verplanten gedeeld. De gedeelde stukken worden in potten geplant en op een warme plaats met een hoge luchtvochtigheid geplaatst. Na korte tijd verschijnen er nieuwe scheuten aan de stekjes. Meer over het onderwerp olifantsoor planten.

 

3: De correcte verzorging voor het olifantsoor 

Droogte doet olifantenoren snel verwelken. Regelmatig water geven is essentieel omdat de grote bladeren naar verhouding veel verdampen. De beste methode is om de vochtigheid van de grond te controleren met uw vinger. Als de ondergrond nog nat is, geen water geven.

 

4. Olifantsoor ziektes 

Te veel nattigheid in de grond leidt tot wortelproblemen. Wortelrot is te herkennen aan het feit dat de plant er slap uitziet en de bladeren geel worden ondanks de vochtige grond. In dit geval is een verversing van het substraat raadzaam. Bij het verpotten worden rotte wortels weggesneden en verwijderd. In principe hoeven olifantenoren niet gesnoeid te worden. Als bladeren afsterven, kunnen ze gewoon met de hand worden uitgetrokken.

Naast wortelrot door te veel vocht kan spint voorkomen bij langdurige droogte. Ze zijn te herkennen aan fijne webben en lichtzilveren vlekken op de bladeren.

Krachtige plantengroei is alleen mogelijk met voedingsstoffen. Van het vroege voorjaar tot de late zomer moet wekelijks een matige dosis vloeibare meststof aan het water worden toegevoegd. In de winter worden geen meststoffen toegediend. De plant krijgt een lichte, matig warme standplaats en minder water.

 

is het olifantsoor giftig voor katten?

Olifantsoor behoort tot de aronskelkfamilie, die in de meeste gevallen giftige stoffen bevat. Volgens zijn plantenverwantschap zou het olifantsoor licht giftig zijn. Het plantensap is irriterend voor mens en dier. Als er kinderen en huisdieren in het huishouden zijn, moet de standplaats zorgvuldig worden gekozen en moet er opgelet worden.

 

verdere informatie 

Een imposante plant voor ruime woonruimtes is het olifantsoor. Het betreft de botanische soort Alocasia macrorrhiza. Het is een van de 90 soorten van het geslacht Alocasia, die op hun beurt behoren tot de aronskelkfamilie (Araceae). Naast de naam olifantsoor is de plant ook bekend als reuzentaro. Deze tropische plant groeit van Indochina tot Australië. In zijn natuurlijke omgeving kan hij gemakkelijk meer dan 5 meter hoog worden en laat hij een indrukwekkende jungle-impressie achter. Daar is ook een bloem te bewonderen die in huis vrij zeldzaam is. Zoals bij de meeste aronskelkplanten produceert hij een bolvormige bloem omgeven door een schutblad.

Als kamerplant is hij zeker een van de grootste, maar hij kan nauwelijks hoger worden dan twee meter. Voldoende ruimte is een van de voorwaarden om het olifantsoor in eigen huis te kweken. Uit de sterke wortelstokken ontspruiten lange bladstelen, met pijlvormige bladeren, waarvan sommige een meter hoog zijn. Deze kamerreus neemt nogal wat ruimte in, maar zijn verzorging is beheersbaar.

 

Profiel – Alocasia soorten

Het olifantsoor is nauw verwant aan kleinere en bekendere alocasia's (bv. Alocasia sanderiana of Alocasia lowii). De zusjes staan bekend om hun prachtig gekleurde bladeren en zijn al enige tijd populair als kamerplanten.

De prachtige kamerplant moet niet verward worden met andere olifantsoren. Kalanchoe beharensis en Haemanthus albiflos zijn ook bekend als olifantsoren. Deze twee planten zijn geen familie van het pijlblad, maar zijn minstens zo populair als kamerplant.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee