Terug

De mostera op de juiste manier vermeerderen– 3 stappen naar het succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om de monstera te vermeerderen?
    • Als kamerplant van tropische oorsprong kan de Monstera het hele jaar door vermeerderd worden, maar bij voorkeur in het voorjaar.
  2. Hoe wordt de monstera op de juiste manier vermeerderd​?
    • De groene plant vormt luchtwortels, die bij het afsnijden van stamstekken blijven wortelen in het opkweeksubstraat. Normale kopstekken wortelen gemakkelijk in een waterglas.
  3. Waarop moet worden gelet bij de verzorging tijdens de vermeerdering​?
    • Bij vermeerdering moeten handschoenen worden gedragen, aangezien bijna alle delen van de plant giftig zijn en huidirritatie veroorzaken.
  4. Verdere Informatie

 

De monstera dankt zijn populariteit aan zijn bescheidenheid. Het groeit snel en gemakkelijk. Het gedraagt ​​zich op precies dezelfde manier bij vermeerdering. Stamstekken, maar ook groenstekken, kunnen het hele jaar door beworteld worden. Toch spreekt de lente als vermeerderingstijd voor zich, want hoe hoger de zon, hoe groter de plantactiviteit. Jonge planten krijgen in het voorjaar voet aan de grond in het substraat.

 

De generatieve vermeerdering door zaden is op onze breedtegraden uitgesloten, omdat we geen tropische omstandigheden kunnen bieden voor de monstera. De gatenplant kan op twee manieren vegetatief worden vermeerderd door middel van stekken. Bij het opkweken van de kamerplant wordt al snel duidelijk, dat zich luchtwortels vormen op de bladoksels. U kunt ze gemakkelijk herkennen, want de groenachtig witte structuren strekken zich in alle richtingen wild uit. Om te vermeedren, snijdt u de scheut af met een scherp mes of een scherpe schaar onder de luchtwortelvormende bladoksel. Ten minste één andere bladoksel blijft boven de stamuitsnijding. Dit stekje wordt met de wortels in een humusrijk opkweeksubstraat geplaatst. Na het inbrengen wordt de pot goed bevochtigd en onder kameromstandigheden op een lichte, maar niet in de volle zon geplaatst.

De procedure voor hoofdstekken is nog eenvoudiger. U snijdt scheutuiteinden af ​​met meerdere bladoksels. Dit wordt vervolgens met de onderste oksel in een waterglas geplaatst. Jonge wortels ontwikkelen zich in korte tijd. Zodra er voldoende wortelmateriaal is gevormd, kunnen de jonge monstera planten worden overgezet naar potgrond. Er wordt gebruik gemaakt van losse humusrijke potgrond met een laag voedingsgehalte. Met de vorming van nieuwe bladeren en scheuten kunnen de eerste voedingsstoffen worden toegediend en kan de ontwikkeling worden gestart.

Monstera wordt als giftig beschouwd en kan bij direct contact met de planten huidirritatie veroorzaken. Om deze reden wordt het dragen van handschoenen sterk aanbevolen.

 

Als de monstera stekken in de grond wortelen, moet het bodemvocht regelmatig worden gecontroleerd. De aarde mag nooit uitdrogen of lang droog blijven. Het is gunstig om de stekken te besproeien met kalkvrij water. Het verhoogt de luchtvochtigheid op het blad, wat weer een positief effect heeft op de vorming van nieuwe wortels. Het begin van de scheutgroei laat zien dat de monstera met succes is vermeerderd. De jonge planten worden opgekweekt als normale kamerplanten.

Als de beworteling plaatsvindt met groene stekken in een waterglas, is de overdracht naar potgrond soms kritisch. De eerste keer dat u de jonge planten besproeit met water, maakt u het ze gemakkelijker om te beginnen door de luchtvochtigheid te verhogen. U wacht eerst met bemesten. Pas als er nieuwe bladeren en scheuten ontstaan ​​op de monstera stekken kunt u beginnen met een lichte, maar regelmatige bemesting.

 

Verdere Informatie

Vrijwel iedereen heeft kennis gemaakt met een gatenplant. Daaronder verstaat men niet een technisch detail, maar de nederlandse naam van de Monstera. Het komt zelden voor dat de botanische naam vaker wordt gebruikt dan de nederlandse naam. De populaire kamerplant komt uit de tropische regenwouden van Midden-Amerika en klimt in bomen tot wel 20 meter hoog. De monstera deliciosa kennen wij als een krachtige en even aantrekkelijke kamerplant. Opvallend zijn de diep ingesneden bladeren. Hun activiteit draagt ​​aanzienlijk bij aan het verbeteren van de binnenlucht. Deze eigenschappen maken ze tot een aan te bevelen en bijna altijd geschikte kamerplant. Oude monsteraplanten hebben de neiging hun schoonheid en vitaliteit te verliezen. Dan is de tijd rijp om de gatenplant te vermeerderen en te vervangen door nakomelingen.

                              

Trusted Shops Guarantee