GRATIS verzending vanaf € 49,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

GRATIS verzending vanaf € 39,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Monstera correct vermeerderen, snoeien en verpotten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt een Monstera correct geplant?

Die Monstera wordt als groene- en kamerplant in een pot gehouden. Ze is robuust en tolereert schijnbaar ook elke locatie. Ze heeft echter een lichte plaats nodig, maar in geen geval in de felle zon. De groene planten kunnen direct bij het raam staan of bij indirect licht in een warme ruimte. De monstera groeit goed en breidt zich breed uit. De groene plant heeft daarom nogal veel plaats nodig. De temperatuur mag niet lager zijn dan 20° C. Een hogere luchtvochtigheid is voor een gezonde ontwikkeling van de plant voordelig. Een te droge kamerlucht leidt op den duur tot bruine en lelijke bladranden.

Voor het kweken biedt een hoogwaardige potgrond voor kamerplanten bijna alles wat de monstera nodig heeft om te kunnen gedijen. Als alternatief kan voor een hydrocultuur worden gekozen. De potplant wordt in neutrale en steriele kleikorrels geplant. Bij het gieten wordt een meststof gebruikt. De kleikorrels zijn niet in staat de voedingsstoffen te absorberen en aan de kamerplant af te geven. Zonder regelmatige bemesting vergeelt en verhongert de bladrijke tropische plant. Zowel het planten als ook het verplanten kan het hele jaar door worden gedaan. De monstera heeft geen direct rustperiode. Alleen in de winter stagneert de vorming van jonge bladeren.

 

Hoe wordt een Monstera correct verpot?

Een monstera wordt regelmatig alle één tot twee jaar verpot. Als een monstera te lang in dezelfde potgrond staat, kunnen de wortels gaan rotten. Grotere exemplaren worden voor het verpotten gesnoeid. Gatenplanten kunnen goed gesnoeid worden en tolereren ook een krachtigere snoeibeurt. Na het verwijderen uit de pot, de aarde afschudden. Rotte worteldelen afknippen en lange samengeklitte wortels inkorten. Plaats de monstera vervolgens in de schoongemaakte pot of in een grotere pot op dezelfde hoogte. In verse grond duurt het niet lang voordat nieuwe scheuten zichtbaar zijn.

 

Hoe wordt een Monstera correct verzorgd?

Zo weinig veeleisend als de monstera is, zo weinig verzorging behoeft hij. Hij brengt het hele jaar in huis door. Om zijn klimmende groei te ondersteunen wordt bij de plant een klimhulp gezet. Lange takken worden vastgezet met een loshangend koord of kabelbinder. De steun moet voldoende stabiliteit hebben om de spruit te dragen, die na verloop van tijd zwaar zal worden.

 

Hoe wordt een Monstera gegoten?

Droge warme kamerlucht zorgt voor een geringe luchtvochtigheid, die bij de tropische regenwoudplanten bruine bladranden kan veroorzaken. Dit kan verhinderd worden als de bladeren besproeid worden. Kalkvrij water verhindert witte vlekken op het donkergroene blad. De luchtvochtigheid wordt bij het blad direct verhoogd en ook het ruimteklimaat wordt daardoor verbeterd. De monstera wordt regelmatig gedompeld en het gieten volgt naar behoefte. Het substraat mag niet uitdrogen en blijft altijd vochtig. Ondanks hun liefde voor vocht, mag er geen gestuwd vocht ontstaan.

Hoe wordt een Monstera correct bemest?  

Van maart tot oktober wordt de monstera maandelijks bemest met een meststof voor groene of kamerplanten. Vaker en wel telkens als gegoten wordt, worden gatenplanten die in hydrocultuur staan bemest. Bij het gieten krijgen ze een voedingsoplossing in plaats van water.

Ongedierte komt maar zelden voor bij de monstera. Ondanks dat kan een plaag van schildluizen of spint niet altijd vermeden worden. Een bestrijdingsmiddel voor kamerplanten is een goede manier om het ongedierte onder controle te krijgen.

 

Hoe wordt de Monstera vermeerderd?

Het vermeerderen van gatenplanten is heel eenvoudig. In de bladoksels worden luchtwortels gevormd. Stamstekjes worden in de grond gestoken en wortelen zo verder. Ook is het bewortelen van kopstekjes mogelijk. Hiervoor wordt een lange tak afgeknipt en de onderste bladoksel in een waterglas gezet. Al na korte tijd ontstaan jonge wortels in het warme water. Meer over het onderwerp monstera vermeerderen.

 

Hoe wordt een Monstera gesnoeid?

De monstera is een innemend wezen met een krachtige groei. Het is slechts een kwestie van tijd wanneer er gesnoeid moet worden. Snoeiwerkzaamheden kunnen op elk moment worden uitgevoerd. Ze worden aangepast aan de heersende omstandigheden in de ruimte. Een radicale snoei wordt het beste uitgevoerd tijdens het verpotten in het voorjaar. Bij oude exemplaren is het zinvoller ze te vermeerderen door stekken en ze als jonge planten voort te zetten. 

 

Hoe wordt de Monstera gebruikt?

De gatenplant oftewel monstera is een niet meer weg te denken onderdeel van het binnengroen geworden. Hij groeit goed, kan op veel locaties staan en is bescheiden wat de verzorging betreft. Als bladplant ziet hij er mooi uit. De tropische schoonheid behoort daarmee tot de bekendste kamerplanten. Omdat hij goed in hydrocultuur kan staan, wordt hij door specialisten ook vaak gebruikt voor de gezonde en zakelijke verblijfsomgeving.

 

Welke Monstera rassen zijn er?

Het pure ras (Monstera deliciosa) of het compact groeiende ras “Borsigiana” wordt hoofdzakelijk als groene plant voor in huis aangeboden. Bontbladerig zijn de soorten “Albovariegata” met witte onregelmatige bladvlekken en “Variegata” met een crème-witte tekening van het blad.

 

Is een Monstera giftig?

In hun thuisland zijn de rijpe vruchten eetbaar. Hier ontwikkelen zich nauwelijks bloemen, laat staan vruchten. Alle delen van de plant zijn voor het overige onsmakelijk en worden als licht giftig beschouwd. Het plantensap veroorzaakt irritatie van de huid en de slijmvliezen. 

 

Verdere Informatie

De gatenplant, beter bekend als monstera is als kamerplant vaak in huis aan te treffen. Er is bijna geen enkele andere groene plant die met zijn grote unieke bladeren zo inspirerend is.

Botanisch wordt de gatenplant Monstera deliciosa genoemd. Waar de naam precies vandaan komt is niet duidelijk, maar heeft waarschijnlijk te maken met de onnatuurlijke gaten in de bladeren. Het geslacht telt 22 soorten, meestal groenblijvende klimplanten uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Soms groeien ze epifytisch met luchtwortels op boomstronken en andere planten. Zodra de luchtwortels aan de bladoksels van de scheut contact maken met de grond, voorzien zij de planten van voedingsstoffen. De bladeren zijn afwisselend gerangschikt en vertonen verschillende bladvormen, afhankelijk van de soort. Ze zijn meestal eirond en variëren van gaafrandig, gelobd tot diep ingesneden en geveerd gelobd.

Die Monstera behoort tot de aronskelkfamilie (Araceae). Hij is afkomstig uit het regenwoud van Zuid-Mexico tot naar Panama. Daar groeit hij klimmend in bomen tot wel 20 meter hoog. In Europa is hij bekend sinds het midden van de vorige eeuw. Sindsdien wordt hij in kwekerijen gekweekt als een snelgroeiende groene plant. Hij dankt zijn populariteit aan zijn verschillend gespleten bladeren, die worden gebruikt voor het vergroenen van royale ruimtes.

Schijnbaar is alles aan deze tropische klimplant bovenmaats. Bladeren, hun diepe inkepingen, maar ook de hele verschijning lijkt monstrueus. De wisselvalligheid van het gebladerte is opvallend. Terwijl jonge bladeren nog gaaf zijn, ontwikkelen ze een diep ingesneden bladvorm naarmate ze ouder worden. Nauwelijks vertakte scheuten reiken omhoog en eisen een steun om zich aan vast te klampen. Oudere exemplaren van de gatenplant vormen in het voorjaar bolvormige bloemen (spadix) met een tot 20 cm groot bloembladachtig schutblad (spatha), gelijkend op een witte calla. In onze streken worden de betrekkelijk kleine bloemen zelden of nooit gezien. De soortnaam "deliciosa" is interessant. Het verwijst naar de eetbare vrucht, die naar ananas smaakt. In de binnenteelt zijn de geelbruine vruchten niet te verwachten. In botanische tuinen kan men echter soms de bolvormige vruchtzetting ontdekken. De overige delen van de plant zijn onsmakelijk of worden als giftig beschouwd. Het plantensap kan huidirritatie veroorzaken.

In huis is de gatenplant als groene- en kamerplant erg populair. Al snel neemt hij een leidende positie in en lijkt de groene buren te domineren. Hij is onderhoudsvriendelijk en kan zonder veel problemen het binnenhuisklimaat verdragen. Door de grote bladeren verbetert de tropische groene plant het ruimteklimaat, zorgt voor een hogere luchtvochtigheid en heeft een kalmerende werking door het groene blad. Nog eenvoudiger en onderhoudsvriendelijker is het kweken van de monstera in hydrocultuur. 

omhoog
Trusted Shops Guarantee